Close

Οστεοπόρωση – Οστεοπενία – Αυξημένος καταγματικός κίνδυνος

Οστεοπόρωση – Οστεοπενία – Αυξημένος καταγματικός κίνδυνος

Η οστεοπόρωση είναι μια κατάσταση στην οποία τα οστά καθίστανται αδύναμα και εύθραυστα, αυξάνοντας τον κίνδυνο καταγμάτων. Είναι μια κοινή πάθηση, ιδιαίτερα μεταξύ των ηλικιωμένων και των γυναικών, και είναι συχνά ασυμπτωματική μέχρι να εμφανιστεί κάταγμα. Η οστεοπόρωση αναπτύσσεται όταν το σώμα χάνει υπερβολική οστική μάζα ή αποτυγχάνει να παράγει αρκετό νέο οστικό ιστό, με αποτέλεσμα τα οστά να γίνονται αδύναμα και εύθραυστα. Οι παράγοντες κινδύνου για την οστεοπόρωση περιλαμβάνουν την ηλικία, το φύλο, το οικογενειακό ιστορικό, το χαμηλό σωματικό βάρος, το κάπνισμα, την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, την έλλειψη σωματικής δραστηριότητας και ορισμένες ιατρικές παθήσεις όπως ο υπερθυρεοειδισμός ή η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Επίσης, η οστεοπόρωση είναι συχνή σε ασθενείς που παίρνουν μεγάλη δόση κορτιζόνης για μεγάλο χρονικό διάστημα (πάνω από 3 μήνες).
Τα συμπτώματα της οστεοπόρωσης μπορεί να μην είναι εμφανή έως ότου ένα οστό υποστεί κάταγμα, αλλά μπορεί να περιλαμβάνουν πόνο στην πλάτη, απώλεια ύψους με την πάροδο του χρόνου και κύφωση. Η οστεοπόρωση συνήθως διαγιγνώσκεται μέσω της μέτρησης οστικής πυκνότητας στην σπονδυλική στήλη, το ισχίο και άλλα οστά.
Η θεραπεία για την οστεοπόρωση μπορεί να περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή για την επιβράδυνση της οστικής απώλειας, την αύξηση της οστικής πυκνότητας και τη μείωση του κινδύνου καταγμάτων, καθώς και αλλαγές στον τρόπο ζωής όπως η αύξηση της φυσικής δραστηριότητας, η υγιεινή διατροφή πλούσια σε ασβέστιο και βιταμίνη D και η διακοπή του καπνίσματος. Η πρόληψη της οστεοπόρωσης περιλαμβάνει τη διατήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής, συμπεριλαμβανομένης της τακτικής σωματικής δραστηριότητας, μιας ισορροπημένης διατροφής πλούσιας σε ασβέστιο και βιταμίνης D και αποφυγή του καπνίσματος και της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ.
Στο ιατρείο γίνεται διάγνωση, θεραπεία και παρακολούθηση της οστεοπενίας και οστεοπόρωσης. Σε κάθε περίπτωση γίνεται εκτίμηση του καταγματικού κινδύνου (frax score) και δίνονται στον ασθενή εξατομικευμένες οδηγίες και θεραπεία εφόσον χρειαστεί.