Close

ΥΠΕΡΘΥΡΕΟΕΙΔΙΣΜΟΣ – ΘΥΡΕΟΤΟΞΙΚΩΣΗ

Ο υπερθυρεοειδισμός είναι νόσος που χαρακτηρίζεται από υπερδραστήριο θυρεοειδή αδένα, που σημαίνει ότι ο θυρεοειδής αδένας παράγει υπερβολική ποσότητα θυρεοειδικών ορμονών. Η πιο κοινή αιτία υπερθυρεοειδισμού είναι μια αυτοάνοση διαταραχή που ονομάζεται νόσος του Graves, αλλά μπορεί επίσης να προκληθεί από οζίδια του θυρεοειδούς, φλεγμονή του θυρεοειδούς αδένα και ορισμένα φάρμακα.
Τα συμπτώματα του υπερθυρεοειδισμού μπορεί να ποικίλλουν, αλλά μπορεί να περιλαμβάνουν απώλεια βάρους, αυξημένη όρεξη, δυσανεξία στη θερμότητα, διάρροια, υπερβολική εφίδρωση, αίσθημα παλμών, άγχος, τρόμο και ευερεθιστότητα. Επίσης, ο υπερθυρεοειδισμός που οφείλεται στη νόσο Graves μπόρει να σχετίζεται με την θυρεοειδική οφθαλμοπάθεια και το προκνημιαίο μυξοίδημα.
Η διάγνωση γίνεται με τη μέτρηση της TSH του αίματος. Το είδος της θεραπείας εξαρτάται από την αιτιολογία του υπερθυρεοειδισμού. Αν πρόκειται για νόσο του Graves υπάρχει η επιλογή των αντιθυρεοειδικών φαρμάκων, τους ραδιενεργού ιωδίου ή της θυρεοειδεκτομής. Στην περίπτωση της θυρεοειδίτιδας η θεραπεία είναι συμπτωματική (δηλαδή αντιμετωπίζονται συντηρητικά τα συμπτώματα μέχρι ο ασθενής να γίνει ευθυρεοειδικός.
Ο υπερθυρεοειδισμός που παραμένει χωρίς θεραπεία μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά από επιπλοκές για την υγεία, όπως κολπική μαρμαρυγή, οστεοπόρωση καθώς και μια απειλητική για τη ζωή κατάσταση που ονομάζεται θυρεοτοξική κρίση.
Επομένως, είναι σημαντικό να αναζητήσετε αμέσως ιατρική βοήθεια εάν υποψιάζεστε ότι μπορεί να έχετε υπερθυρεοειδισμό καθώς η νόσος απαιτεί άμεση αντιμετώπιση και τακτική παρακολούθηση από ειδικό ενδοκρινολόγο.