Η υπασβεστιαιμία μπορεί να οφείλεται σε μια σειρά παραγόντων, όπως η ανεπάρκεια της βιταμίνης D, η οποία είναι απαραίτητη για την απορρόφηση του ασβεστίου, η νεφρική νόσος, η οποία μπορεί να βλάψει την ικανότητα του σώματος να ρυθμίζει τα επίπεδα ασβεστίου και ορισμένα φάρμακα, όπως διουρητικά και αντισπασμωδικά. Ωστόσο, η πιο συχνή αιτία της υπασβεστιαιμίας είναι ο μετεγχειρητικός υποπαραθυρεοειδισμός (μετά από θυρεοειδεκτομή ή/και λεμφαδενικό καθαρισμό στην περιοχή του τραχήλου). Σπανιότερα μπορεί να οφείλεται σε αυτοάνοσο υποπαραθυρεοειδισμό που συχνά συνυπαρχει και με άλλες αυτοανοσίες, όπως θυρεοειδίτιδα Ηashimoto και επινεφριδική ανεπάρκεια.
Τα συμπτώματα της υπασβεστιαιμίας μπορεί να ποικίλλουν ανάλογα με τη σοβαρότητα της πάθησης και περιλαμβάνουν μυϊκές κράμπες ή σπασμούς, μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα στα χέρια και τα πόδια, επιληπτικές κρίσεις και σε σοβαρές περιπτώσεις καρδιακές αρρυθμίες.
Για τη σωστή θεραπεία της υπασβεστιαιμίας είναι απαραίτητο να βρεθεί η υποκείμενη αιτία. Ανάλογα με το αίτιο η θεραπεία περιλαμβάνει ασβέστιο, διαφορετικές μορφές της βιταμίνης D (καλσιτριόλη, αλφακαλσιδόλη), θειαζιδικά διουρητικά.
Στο ιατρείο μας, η υπασβεστιαιμία διαγιγνώσκεται και αντιμετωπίζεται αιτιολογικά. Η παρακολούθηση οφείλει να είναι τακτική διότι η εμμένουσα υπασβεστιαιμία ή η υπερδιόρθωση μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές.