Close

Σακχαρώδης Διαβήτης Κύησης

Η εγκυμοσύνη είναι μία κατάσταση που χαρακτηρίζεται φυσιολογικά από αντίσταση στην ινσουλίνη. Αν το πάγκρεας δεν μπορεί να παράγει την κατάλληλη ποσότητα ινσουλίνης για να αντιρροπήσει αυτή την αντίσταση τότε εμφανίζεται ο σακχαρώδης διαβήτης κύησης. Στην περισσότερες περιπτώσεις αυτή η αυξημένη αντίσταση εμφανίζεται στο τρίτο τρίμηνο της κύησης οπότε τότε είναι και πιο συχνός ο διαβήτης κύησης.
Ο διαβήτης κύησης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο επιπλοκών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του τοκετού, συμπεριλαμβανομένης της υψηλής αρτηριακής πίεσης, της προεκλαμψίας, του πρόωρου τοκετού και της γέννησης νεογνού μεγάλου βάρους γέννησης. Μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 αργότερα στη ζωή τόσο για τη μητέρα όσο και για το παιδί.
Οι γυναίκες που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη κύησης περιλαμβάνουν αυτές που είναι υπέρβαρες ή παχύσαρκες, έχουν οικογενειακό ιστορικό διαβήτη, είχαν διαβήτη κύησης σε προηγούμενη εγκυμοσύνη ή είναι άνω των 35 ετών. Ο διαβήτης κύησης συνήθως διαγιγνώσκεται μέσω της καμπύλης γλυκόζης, δηλαδή της κατανάλωση ενός ζαχαρούχου ποτού και στη συνέχεια τη μέτρηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σε τακτά χρονικά διαστήματα.
Η θεραπεία για τον διαβήτη κύησης συνήθως περιλαμβάνει έναν συνδυασμό τροποποιήσεων στον τρόπο ζωής, όπως υγιεινή διατροφή και τακτική άσκηση, καθώς και παρακολούθηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και, σε ορισμένες περιπτώσεις, θεραπεία με ινσουλίνη. Με την κατάλληλη διαχείριση, οι περισσότερες γυναίκες με διαβήτη κύησης είναι σε θέση να έχουν μια υγιή εγκυμοσύνη και τοκετό και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους συνήθως επιστρέφουν στο φυσιολογικό μετά τη γέννηση του μωρού.
Στο ιατρείο ο διαβήτης κύησης διαγιγνώσκεται και αντιμετωπίζεται είτε με διατροφικές οδηγίες μόνο είτε με συνδυασμό διατροφής και ινσουλίνης ανάλογα με τις ανάγκες της εγκύου. Η επαφή και η καθοδήγηση είναι άμεση και συνεχής ακόμα και με μέσα τηλεϊατρικής όταν αυτό απαιτείται.