Ο διαβήτης τύπου 2 είναι η πιο κοινή μορφή διαβήτη, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 90-95% όλων των περιπτώσεων. Αυτός ο τύπος διαβήτη συναντάται σε μεγαλύτερες ηλικίες (αν και μπορεί να εμφανιστεί επίσης σε παιδιά και εφήβους) και στα πρώτα στάδια χαρακτηρίζεται από την αυξημένη αντίσταση των ιστών στην ινσουλίνη. Αυτό σημαίνει ότι το πάγκρεας παράγει ινσουλίνη και μάλιστα σε αυξημένα επίπεδα προκειμένου να μειωθεί η γλυκόζη του αίματος. Αυτή η υπερλειτουργία του παγκρέατος αν συνεχιστεί για πολλά χρόνια χωρίς να ελέγχεται επαρκώς μπορεί να οδηγήσει σε εξάντλησή του με αποτέλεσμα στο τέλος να μη λειτουργεί σωστά και ο ασθενής να απαιτεί εξωγενή χορήγηση ινσουλίνης.
Ο διαβήτης τύπου 2 συνδέεται συχνά με την παχυσαρκία, τη σωματική αδράνεια και τις κακές διατροφικές συνήθειες και γίνεται όλο και πιο κοινός παγκοσμίως, ιδιαίτερα στις ανεπτυγμένες χώρες. Συνήθως αναπτύσσεται αργά με την πάροδο του χρόνου και πολλοί άνθρωποι μπορεί να μην γνωρίζουν ότι έχουν την πάθηση μέχρι να εμφανίσουν συμπτώματα όπως πολυδιψία, πολυουρία, κόπωση και θολή όραση.
Η θεραπεία για τον διαβήτη τύπου 2 συνήθως περιλαμβάνει τροποποιήσεις στον τρόπο ζωής, όπως απώλεια βάρους, τακτική σωματική δραστηριότητα και υγιεινή διατροφή, καθώς και φάρμακα όπως από του στόματος υπογλυκαιμικοί παράγοντες, ενέσιμη ινσουλίνη ή συνδυασμό και των δύο.
Εφόσον σημαντικός επιβαρυντικός παράγοντας είναι η παχυσαρκία, οι ασθενείς καθοδηγούνται με συγκεκριμένα διατροφικά πρότυπα και ενθαρρύνονται να συμμετέχουν σε προγράμματα άσκησης. Σημαντική είναι επίσης η αναγνώριση και αντιμετώπιση των επιπλοκών του διαβήτη, οπότε η θεραπεία που δίνεται εξατομικεύεται και βάσει των επιπλοκών που παρουσιάζουν οι ασθενείς.