Close

Υπάρχει η ιδανική εποχή τους χρόνου για την εξωσωματική γονιμοποίηση;

Υπάρχει η ιδανική εποχή τους χρόνου για την εξωσωματική γονιμοποίηση;

Η εποχή του χρόνου που συλλέγονται ωάρια από τις ωοθήκες των γυναικών κατά τη διάρκεια της θεραπείας γονιμότητας κάνει τη διαφορά στα ποσοστά των δεικτών γεννήσεων, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Human Reproduction, ένα από τα κορυφαία περιοδικά αναπαραγωγικής ιατρικής στον κόσμο.

Ερευνητές στην Αυστραλία ανακάλυψαν ότι η μεταφορά κατεψυγμένων στη συνέχεια αποψυγμένων εμβρύων στη μήτρα γυναικών από ωάρια που συλλέχθηκαν το καλοκαίρι είχε ως αποτέλεσμα 30% υψηλότερη πιθανότητα να γεννηθούν ζωντανά μωρά, από τα ωάρια που είχαν ανακτηθεί το φθινόπωρο.

Ο Δρ Sebastian Leathersich, μαιευτήρας, γυναικολόγος και συνεργάτης στην Αναπαραγωγική Ενδοκρινολογία και Υπογονιμότητα στους Ειδικούς Γονιμότητας της Δυτικής Αυστραλίας, του Κέντρου Γονιμότητας Πόλης και του Νοσοκομείου King Edward Memorial στο Περθ της Αυστραλίας, που ηγήθηκε της μελέτης, είπε: «Κατά τη διάρκεια της μελέτη, το μέσο ποσοστό ζώντων γεννήσεων μετά από κατεψυγμένη εμβρυομεταφορά στην Αυστραλία ήταν 27 γεννήσεις ανά 100 άτομα. Στη μελέτη μας, το συνολικό ποσοστό ζώντων γεννήσεων μετά από κατεψυγμένη εμβρυομεταφορά ήταν 28 γεννήσεις ανά 100 άτομα. Εάν τα αυγά συλλέχθηκαν το φθινόπωρο, ήταν 26 γεννήσεις ανά 100 άτομα, αλλά αν συγκεντρώνονταν το καλοκαίρι, υπήρχαν 31 γεννήσεις ανά 100 άτομα. Αυτή η βελτίωση στα ποσοστά γεννήσεων παρατηρήθηκε ανεξάρτητα από το πότε τελικά μεταφέρθηκαν τα έμβρυα στις μήτρες των γυναικών. Τα ποσοστά ζωντανών γεννήσεων όταν συλλέγονταν ωάρια την άνοιξη ή το χειμώνα βρισκόταν μεταξύ αυτών των δύο στοιχείων και οι διαφορές δεν ήταν στατιστικά σημαντικές».

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης μια αύξηση 28% στις πιθανότητες να γεννήσουν με επιτυχή τοκετό μεταξύ των γυναικών που είχαν συλλέξει ωάρια κατά τις ημέρες που είχαν τη μεγαλύτερη ηλιοφάνεια σε σύγκριση με τις ημέρες με τη λιγότερη ηλιοφάνεια.

Μέχρι τώρα, υπήρξαν αντικρουόμενα ευρήματα σχετικά με τις επιπτώσεις των εποχών στις εγκυμοσύνες και τα ποσοστά ζώντων γεννήσεων μετά τη συλλογή ωαρίων και την κατάψυξη εμβρύων.

Ο Δρ Leathersich εξήγησε: «Είναι γνωστό εδώ και πολύ καιρό ότι υπάρχουν εποχιακές διακυμάνσεις στα φυσικά ποσοστά γεννήσεων σε όλο τον κόσμο, αλλά πολλοί παράγοντες θα μπορούσαν να συμβάλουν σε αυτό, συμπεριλαμβανομένων περιβαλλοντικών, συμπεριφορικών και κοινωνιολογικών παραγόντων. Οι περισσότερες μελέτες που εξετάζουν τα ποσοστά επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης εξέτασαν νέες μεταφορές εμβρύων, όπου το έμβρυο επανατοποθετείται εντός μιας εβδομάδας από τη συλλογή του ωαρίου. Αυτό καθιστά αδύνατο τον διαχωρισμό των πιθανών επιπτώσεων περιβαλλοντικών παραγόντων, όπως η εποχή και οι ώρες ηλιοφάνειας, στην ανάπτυξη ωαρίων και στην εμφύτευση εμβρύου και στην ανάπτυξη της πρώιμης εγκυμοσύνης».

«Αυτές τις μέρες, πολλά έμβρυα «καταψύχονται» και στη συνέχεια μεταφέρονται αργότερα. Καταλάβαμε ότι αυτό μας έδωσε την ευκαιρία να εξερευνήσουμε την επίδραση του περιβάλλοντος στην ανάπτυξη των ωαρίων και στην πρώιμη εγκυμοσύνη ξεχωριστά, αναλύοντας τις συνθήκες κατά τη στιγμή της συλλογής ωαρίων ανεξάρτητα. από τις συνθήκες κατά τη στιγμή της εμβρυομεταφοράς».

Ο Δρ Leathersich και οι συνεργάτες του ανέλυσαν τα αποτελέσματα από όλες τις κατεψυγμένες εμβρυομεταφορές που πραγματοποιήθηκαν σε μια κλινική στο Περθ για μια περίοδο οκτώ ετών, από τον Ιανουάριο του 2013 έως τον Δεκέμβριο του 2021. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου υπήρξαν 3659 κατεψυγμένες εμβρυομεταφορές με έμβρυα που δημιουργήθηκαν από 2155 κύκλους εξωσωματικής γονιμοποίησης σε 1835 ασθενείς. Πληροφορίες για τα αποτελέσματα έλειπαν για δύο κατεψυγμένες εμβρυομεταφορές και έτσι αυτές εξαιρέθηκαν, αφήνοντας 3657 για ανάλυση.

Οι ερευνητές εξέτασαν τα αποτελέσματα των γεννήσεων ανάλογα με την εποχή, τις θερμοκρασίες και τον πραγματικό αριθμό ωρών με έντονη ηλιοφάνεια (σε αντίθεση με τον υπολογισμό των ωρών από την ανατολή έως τη δύση του ηλίου). Έλαβαν τα δεδομένα για τον καιρό από το Αυστραλιανό Γραφείο Μετεωρολογίας. Δημιούργησαν τρεις ομάδες για τη διάρκεια της ηλιοφάνειας τις ημέρες που συλλέχθηκαν τα αυγά: ημέρες χαμηλής ηλιοφάνειας (0 έως 7,6 ώρες ηλιοφάνειας), ημέρες μέσης ηλιοφάνειας (7,7 έως 10,6 ώρες) και ημέρες με υψηλή ηλιοφάνεια (10,7 έως 13,3 ώρες).

Η θερμοκρασία την ημέρα της συλλογής των ωαρίων δεν επηρέασε τις πιθανότητες γεννήσεως. Ωστόσο, οι πιθανότητες για γεννήσεις μειώθηκαν κατά 18% όταν τα έμβρυα μεταφέρθηκαν τις πιο ζεστές ημέρες (μέση θερμοκρασία 14,5-27,80 C) σε σύγκριση με τις πιο δροσερές ημέρες (0,1-9,80 C) και υπήρξε μικρή αύξηση στα ποσοστά αποβολών, από 5,5% σε 7,6%.

Ο Δρ Leathersich είπε: «Η μελέτη μας δείχνει ότι οι καλύτερες συνθήκες για γεννήσεις φαίνεται να συνδέονται με το καλοκαίρι και τις αυξημένες ώρες ηλιοφάνειας την ημέρα της ωοληψίας».

«Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν την επιτυχία της θεραπείας γονιμότητας, όπου η ηλικία είναι μεταξύ των πιο σημαντικών. Ωστόσο, αυτή η μελέτη προσθέτει περαιτέρω βαρύτητα στη σημασία των περιβαλλοντικών παραγόντων και στην επιρροή τους στην ποιότητα των ωαρίων και την εμβρυϊκή ανάπτυξη. Διαχωρίσαμε αποτελεσματικά τις συνθήκες κατά τη στιγμή της συλλογή ωαρίων από τις συνθήκες κατά τη στιγμή της μεταφοράς, αποδεικνύοντας ότι οι περιβαλλοντικοί παράγοντες όταν αναπτύσσονται τα ωάρια είναι εξίσου, αν όχι περισσότερο, σημαντικοί από τους περιβαλλοντικούς παράγοντες κατά την εμφύτευση και την πρώιμη εγκυμοσύνη».

«Η βελτιστοποίηση παραγόντων όπως η αποφυγή του καπνίσματος, του αλκοόλ και άλλων τοξινών και η διατήρηση υγιών επιπέδων δραστηριότητας και βάρους θα πρέπει να είναι πρωταρχικής σημασίας. Ωστόσο, οι κλινικοί γιατροί και οι ασθενείς θα μπορούσαν επίσης να λάβουν υπόψη τους εξωτερικούς παράγοντες όπως οι περιβαλλοντικές συνθήκες».

Παράγοντες που μπορεί να διαδραματίσουν ρόλο στα αυξημένα ποσοστά γεννήσεων μετά τη συλλογή ωαρίων το καλοκαίρι και σε περισσότερες ώρες ηλιοφάνειας περιλαμβάνουν τη μελατονίνη. Τα επίπεδα αυτής της ορμόνης είναι συνήθως υψηλότερα το χειμώνα και την άνοιξη και τα ωάρια χρειάζονται τρεις έως έξι μήνες για να αναπτυχθούν πριν απελευθερωθούν από τις ωοθήκες. Οι διαφορές στον τρόπο ζωής μεταξύ χειμερινών και καλοκαιρινών μηνών μπορεί επίσης να παίζουν κάποιο ρόλο. Η διαπίστωση ότι τα ποσοστά αποβολών ήταν υψηλότερα όταν πραγματοποιήθηκε η εμβρυομεταφορά τις πιο ζεστές μέρες είναι σύμφωνη με τις επιδημιολογικές μελέτες που δείχνουν υψηλότερα ποσοστά αποβολών τους καλοκαιρινούς μήνες.

«Αυτό υποδηλώνει ότι οι αρνητικές επιπτώσεις της υψηλής θερμοκρασίας σχετίζονται πιθανότερα με την εμφύτευση και το πρώιμο στάδιο της εγκυμοσύνη παρά με την ανάπτυξη ωαρίων», είπε ο Δρ Leathersich.

Οι περιορισμοί της μελέτης περιλαμβάνουν το γεγονός ότι είναι μια αναδρομική και όχι προοπτική μελέτη: κοιτάζοντας πίσω σε αυτό που είχε ήδη συμβεί. Για το λόγο αυτό, δεν μπορεί να δείξει ότι οι συνθήκες τη στιγμή της συλλογής των ωαρίων προκαλούν τη διαφορά στα ποσοστά ζώντων γεννήσεων, παρά μόνο ότι συνδέονται με αυτά.

Ο Δρ Leathersich είπε: «Ιδανικά, αυτά τα ευρήματα θα πρέπει να αναπαράγονται σε άλλες τοποθεσίες με διαφορετικές συνθήκες και διαφορετικά πρωτόκολλα θεραπείας για να επιβεβαιωθούν τα ευρήματα. Θα ήταν επίσης ενδιαφέρον να εξετάσουμε τον αντίκτυπο της εποχής και των περιβαλλοντικών παραγόντων και στις παραμέτρους του σπέρματος. Τώρα σχεδιάζουμε να αναλύσουμε αυτήν την ίδια ομάδα ασθενών χρησιμοποιώντας δεδομένα για την ποιότητα του αέρα, καθώς ενδέχεται να υπάρξουν εποχιακές αλλαγές στην έκθεση σε επιβλαβείς ρύπους που θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά τα αναπαραγωγικά αποτελέσματα».

«Τέλος, δεδομένης της τεράστιας αύξησης της λεγόμενης «κοινωνικής κατάψυξης ωαρίων» για τη διατήρηση της γονιμότητας και του γεγονότος ότι αυτή η ομάδα έχει γενικά ευελιξία σχετικά με το πότε επιλέγει να υποβληθεί σε θεραπεία, θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να δούμε αν αυτές οι παρατηρήσεις ισχύουν με το κατεψυγμένο ωάρια που αποψύχονται και γονιμοποιούνται χρόνια αργότερα. Οποιαδήποτε βελτιωμένη έκβαση σε αυτήν την ομάδα θα μπορούσε να έχει μεγάλο αντίκτυπο στις γυναίκες που λαμβάνουν αποφάσεις για τη μελλοντική τους γονιμότητα, αλλά η μακροπρόθεσμη παρακολούθηση που απαιτείται σημαίνει ότι είναι πιθανό να περάσει αρκετός χρόνος για να μπορέσουμε να σχεδιάσουμε συμπεράσματα για αυτόν τον πληθυσμό».

Πηγη: https://www.news-medical.net/news/20230705/Season-and-sunshine-hours-may-affect-live-birth-rates-after-IVF.aspx

Διεύθυνση: Σοφία Κανελλοπούλου, Ενδοκρινολόγος, Λεωφόρος Δημοκρατίας

236, Άγιοι Ανάργυροι.

Τηλέφωνο: 6983379548

Email: s_kanellopoulou@hotmail.com