Close

Βιταμίνη D και πρόληψη του διαβήτη τύπου 2. Πώς σχετίζονται; 

Βιταμίνη D και πρόληψη του διαβήτη τύπου 2. Πώς σχετίζονται; 

Τα άτομα που έχουν προδιαβήτη μπορεί να είναι σε θέση να αποτρέψουν τον διαβήτη τύπου 2 καταναλώνοντας περισσότερη βιταμίνη D, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Annals of Internal Medicine. Οι συγγραφείς διεξήγαγαν «συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση» προηγούμενων δημοσιευμένων μελετών και ανέφεραν ότι τα άτομα με προδιαβήτη θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 κατά 15% συμπληρώνοντας τη διατροφή τους με βιταμίνη D.

Ο προδιαβήτης, μια κατάσταση κατά την οποία τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα ενός ατόμου είναι υψηλότερα από το κανονικό αλλά όχι αρκετά υψηλά ώστε να χαρακτηριστούν πραγματικός διαβήτης, είναι συχνή. Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), περίπου 96 εκατομμύρια Αμερικανοί ενήλικες – περισσότεροι από ένας στους τρεις – έχουν προδιαβήτη και η μεγάλη πλειοψηφία από αυτούς (80%) δεν το γνωρίζει καν. Αυτοί οι μεγάλοι αριθμοί εξηγούν γιατί είναι επιτακτική ανάγκη για τους ιατρικούς ερευνητές να μελετήσουν πιθανές στρατηγικές για την πρόληψη της μετατροπής του προδιαβήτη σε πραγματικό διαβήτη τύπου 2.

Οι συγγραφείς της νέας εργασίας σημείωσαν ότι ορισμένες προηγούμενες μελέτες έχουν αναφέρει συσχέτιση μεταξύ της βιταμίνης D, των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα και του κινδύνου για ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2, αλλά είπαν ότι καμία προηγούμενη μελέτη δεν είχε εξετάσει εάν η βιταμίνη D θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Ένας από τους συγγραφείς της πρόσφατα δημοσιευμένης έκθεσης, ο Αναστάσιος Γ. Πίττας, MD, επικεφαλής Ενδοκρινολογίας, Διαβήτη και Μεταβολισμού στο Ιατρικό Κέντρο Tufts, είχε ηγηθεί μιας μελέτης το 2019 που διερεύνησε εάν άτομα με υψηλό κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2 (αλλά όχι απαραίτητα με προδιαβήτη) μπορούν να μειώσουν τις πιθανότητές τους να αναπτύξουν τη νόσο εάν έπαιρναν συμπληρώματα βιταμίνης D. Σε αυτή τη μελέτη, οι συγγραφείς ανέφεραν ότι η λήψη συμπληρωμάτων δεν είχε στατιστικά χαμηλότερο κίνδυνο από ότι ένα εικονικό φάρμακο (Placebo).

Η ανασκόπηση που πραγματοποίησαν οι ερευνητές βασίστηκε σε δοκιμές που μέτρησαν την επίδραση της βιταμίνης D που χορηγήθηκε από το στόμα σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο σε ενήλικες με προδιαβήτη. Τελικά εντόπισαν τρεις κατάλληλες τυχαιοποιημένες δοκιμές που περιελάμβαναν 4.190 άτομα. Από αυτά, περίπου τα μισά από τα άτομα (51%) ήταν λευκά και το 44% ήταν γυναίκες, ενώ ο μέσος όρος ηλικίας ήταν 61. Ο κύριος στόχος της έρευνάς τους ήταν πόσος χρόνος χρειάστηκε για να αναπτύξουν οι άνθρωποι πραγματικό διαβήτη τύπου 2, αλλά επίσης αξιολόγησε την ασφάλεια και εάν κάποιο από τα άτομα επέστρεψε σε «φυσιολογική» ρύθμιση της γλυκόζης.

Τα συμπληρώματα βιταμίνης D συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, σε μια μέση παρακολούθηση τριών ετών, το ένα τέταρτο των ατόμων στις ομάδες εικονικού φαρμάκου ανέπτυξαν νέες περιπτώσεις διαβήτη τύπου 2, ενώ το ποσοστό νέων περιπτώσεων στις ομάδες που έπαιρναν βιταμίνη D ήταν χαμηλότερο (22,7%). Μετά από προσαρμογές, οι συγγραφείς ανέφεραν ότι η βιταμίνη D μείωσε τον κίνδυνο διαβήτη κατά 15%. Επιπλέον, διαπίστωσαν ότι το ποσοστό των ατόμων στις ομάδες της βιταμίνης D που επέστρεψαν στη φυσιολογική ρύθμιση της γλυκόζης ήταν σχεδόν το ένα τρίτο (30%). Όσον αφορά την ασφάλεια, δεν ανέφεραν καμία διαφορά μεταξύ των ομάδων σε «ανεπιθύμητες ενέργειες», που περιελάμβαναν πέτρες στα νεφρά, ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα ασβεστίου στο αίμα (υπερασβεστιαιμία) και ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα ασβεστίου στα ούρα (υπερασβεστιουρία).

Ωστόσο, στην παραπάνω μελέτη φάνηκε ότι για να επιτευχθεί ο στόχος της πρόληψης του διαβήτη, η δοσολογία της βιταμίνης D μπορεί να είναι, όπως το έθεσαν οι συγγραφείς, «κοντά και πιθανώς πάνω από» προηγούμενες κατευθυντήριες οδηγίες. Υπάρχει διαφορά μεταξύ συμπληρωμάτων και θεραπείας και πολύ υψηλές δόσεις βιταμίνης D μπορεί να είναι επιβλαβείς. Όπως έγραψαν οι ερευνητές, «…το όφελος και η ασφάλεια της βιταμίνης D εξαρτώνται από τον πληθυσμό και η ισορροπία οφέλους και ασφάλειας απαιτεί συνεχή αξιολόγηση καθώς εξελίσσονται τα στοιχεία». Δεύτερον, άλλες στρατηγικές πρόληψης του διαβήτη έχουν ακόμη ισχυρότερο προληπτικό αποτέλεσμα. Για παράδειγμα, η «εντατική τροποποίηση του τρόπου ζωής» μειώνει τον κίνδυνο κατά 58% και η χρήση του από του στόματος φαρμάκου για τον διαβήτη μετφορμίνη μειώνει τον κίνδυνο κατά 31%.

Source: https://www.diabetesselfmanagement.com/news-research/2023/06/02/vitamin-d-might-help-prevent-type-2-diabetes/

Διεύθυνση: Σοφία Κανελλοπούλου, Ενδοκρινολόγος, Λεωφόρος Δημοκρατίας

236, Άγιοι Ανάργυροι.

Τηλέφωνο: 6983379548

Email: s_kanellopoulou@hotmail.com