Close

Τί πρέπει να γνωρίζετε για τη μετφορμίνη;

Τί πρέπει να γνωρίζετε για τη μετφορμίνη;

Η μετφορμίνη θεωρείται φάρμακο «πρώτης γραμμής» για άτομα που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2. Ενώ υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός κατηγοριών φαρμάκων που βοηθούν στη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2, οι περισσότερες κλινικές κατευθυντήριες γραμμές προτείνουν να συνταγογραφείται πρώτα η μετφορμίνη. Γιατί; Η μετφορμίνη είναι ασφαλής, αποτελεσματική και φθηνή. Επιπλέον, η μετφορμίνη μπορεί να προσφέρει άλλα οφέλη για την υγεία εκτός από το να βοηθά στη μείωση του σακχάρου στο αίμα. Αλλά η μετφορμίνη παραμένει κάπως καλυμμένη με μυστήριο και διαμάχες. Δεν καταλαβαίνουν όλοι πώς λειτουργεί, και πολλοί άνθρωποι ισχυρίζονται ότι είναι επικίνδυνη και πρέπει να αποφεύγεται (μπορούμε να ευχαριστήσουμε το Διαδίκτυο για τη διαιώνιση ορισμένων από αυτά τα αβάσιμα «γεγονότα»). Αν και η μετφορμίνη δεν είναι για όλους, υπάρχουν πολλά σχετικά με αυτό το φάρμακο που είναι χρήσιμα και σημαντικά να γνωρίζετε.

Η μετφορμίνη υπάρχει εδώ και πολύ καιρό.

Η μετφορμίνη περιέχει μια ουσία που ονομάζεται γουανιδίνη, η οποία μπορεί να μειώσει τα σάκχαρα στο αίμα. Η γουανιδίνη βρίσκεται σε ένα βότανο που ονομάζεται goat’s rue (γνωστό και ως γαλλική πασχαλιά) και αυτό το βότανο έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία του διαβήτη από τις αρχές του 1900. Ο FDA ενέκρινε τη μετφορμίνη το 1995, αν και χρησιμοποιείται στο Ηνωμένο Βασίλειο από το 1958.

Η μετφορμίνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία του προδιαβήτη.

Περίπου 88 εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ έχουν προδιαβήτη. Οι περισσότεροι από αυτούς δεν ξέρουν ότι το έχουν. Περίπου το 70% από αυτούς θα αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2. Το Πρόγραμμα Πρόληψης του Διαβήτη (DPP), μια κλινική δοκιμή ορόσημο, έδειξε ότι οι αλλαγές στον τρόπο ζωής (απώλεια βάρους, υγιεινή διατροφή, σωματική δραστηριότητα) μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 κατά σχεδόν 60%. Έδειξε επίσης ότι η λήψη μετφορμίνης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο κατά 31%. Τα δεδομένα από τη συνεχιζόμενη μελέτη DPP δείχνουν ότι οι αλλαγές στον τρόπο ζωής ή η μετφορμίνη θα μπορούσαν να μειώσουν ή να καθυστερήσουν την εμφάνιση του διαβήτη τύπου 2 έως και 15 χρόνια.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι λήψης μετφορμίνης.

Η μετφορμίνη έρχεται ως δισκίο που συνήθως λαμβάνεται μία ή δύο φορές την ημέρα. Υπάρχει ένα δισκίο παρατεταμένης αποδέσμευσης που λαμβάνεται μία φορά την ημέρα με το βραδινό γεύμα. Εάν η κατάποση χαπιών δεν είναι για εσάς, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια υγρή μορφή μετφορμίνης, που λαμβάνεται μία έως τρεις φορές την ημέρα με τα γεύματα. Επιπλέον, η μετφορμίνη είναι διαθέσιμη σε συνδυασμό με άλλους τύπους φαρμάκων για τον διαβήτη.

Η μετφορμίνη συνδέεται με ανεπάρκεια βιταμίνης Β12.

Η βιταμίνη Β12 είναι απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος. Είναι επίσης απαραίτητη για το σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων, την παραγωγή DNA και το μεταβολισμό. Η έρευνα δείχνει ότι η λήψη μετφορμίνης για παρατεταμένη χρονική περίοδο αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης ανεπάρκειας Β12. Γιατί; Η μετφορμίνη φαίνεται να περιορίζει την απορρόφηση της Β12 στο στομάχι και από την κυκλοφορία του αίματος στα κύτταρα. Μια ανεπάρκεια Β12 μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλοβλαστική αναιμία, νευροπάθεια, απώλεια μνήμης και κόπωση. Εάν παίρνετε μετφορμίνη, συμβουλευτείτε το γιατρό σας σχετικά με τον έλεγχο των επιπέδων Β12 σας. Εάν είναι χαμηλή ή εάν έχετε έλλειψη, μπορεί να χρειαστεί να πάρετε ένα συμπλήρωμα Β12 ή να κάνετε ενέσεις Β12.

Η μετφορμίνη χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του PCOS.

Το PCOS (σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών) είναι μια ορμονική διαταραχή που επηρεάζει γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν ακανόνιστες εμμηνορροϊκές περιόδους, περίσσεια ανδρογόνων ή/και πολλές κύστεις στις ωοθήκες. Οι ωοθήκες μπορεί να αποτύχουν να απελευθερώσουν ωάρια, επομένως η εγκυμοσύνη είναι συχνά δύσκολη. Το PCOS σχετίζεται επίσης με την παχυσαρκία, την υπερτρίχωση (υπερβολική τριχοφυΐα του σώματος) και την αντίσταση στην ινσουλίνη. Ορμόνες μπορεί να συνταγογραφηθούν για να βοηθήσουν στη ρύθμιση του εμμηνορροϊκού κύκλου και να επαναφέρουν την ωορρηξία. Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η απώλεια βάρους και η σωματική δραστηριότητα, μπορούν να βοηθήσουν. Επιπλέον, η μετφορμίνη μπορεί να συνταγογραφηθεί για τη βελτίωση της αντίστασης στην ινσουλίνη, η οποία όχι μόνο μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, αλλά βοηθά επίσης στην εξισορρόπηση των ορμονικών επιπέδων, η οποία βοηθά στη ρύθμιση της εμμήνου ρύσεως και της ωορρηξίας.

Μπορεί να χρειαστεί να σταματήσετε να παίρνετε μετφορμίνη πριν κάνετε μια εξέταση που χρησιμοποιεί σκιαγραφική ουσία.

Εάν παίρνετε μετφορμίνη και πρόκειται να υποβληθείτε σε αξονική τομογραφία, μαγνητική τομογραφία ή αγγειογραφία που περιλαμβάνει τη χρήση ενδοφλέβιας σκιαγραφικής ουσίας, μιλήστε με το γιατρό σας σχετικά με τη διακοπή της μετφορμίνης σας πριν από τη διαδικασία. Η σκιαγραφική ουσία μπορεί να προκαλέσει μικρές, βραχυπρόθεσμες αλλαγές στη λειτουργία των νεφρών σας. Σύμφωνα με το Αμερικανικό Κολλέγιο Ακτινολογίας, μπορεί να μην χρειαστεί να σταματήσετε τη μετφορμίνη σας εάν έχετε φυσιολογική νεφρική λειτουργία. Ωστόσο, εάν έχετε οξεία ή χρόνια προβλήματα με τα νεφρά, πιθανότατα θα χρειαστεί να σταματήσετε να παίρνετε τη μετφορμίνη σας πριν από τη διαδικασία και 48 ώρες μετά. Βεβαιωθείτε ότι έχετε ενημερώσει όλους τους γιατρούς σας ποια φάρμακα παίρνετε και φροντίστε να ρωτήσετε σχετικά με τη λήψη μετφορμίνης εάν θα κάνετε οποιαδήποτε διαδικασία που περιλαμβάνει τη χρήση χρωστικής αντίθεσης.

Η μετφορμίνη μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους.

Η μετφορμίνη δεν είναι φάρμακο για την απώλεια βάρους. Ωστόσο, οι μελέτες δείχνουν ότι μερικοί άνθρωποι που παίρνουν αυτό το φάρμακο χάνουν βάρος – αρκεί να τρώνε υγιεινά και να είναι δραστήριοι. Πώς λειτουργεί η μετφορμίνη για να προκαλέσει απώλεια βάρους; Οι ερευνητές δεν είναι απολύτως ξεκάθαροι, αλλά η απώλεια βάρους μπορεί να οφείλεται σε μειωμένη όρεξη.

Η μετφορμίνη μπορεί επίσης να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα αποθηκεύει λίπος. Και η μετφορμίνη όπως έχει ήδη αναφερθεί μειώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη, η οποία μπορεί να διευκολύνει την απώλεια βάρους. Επιπλέον, η μετφορμίνη συνταγογραφείται μερικές φορές σε άτομα που λαμβάνουν αντιψυχωσικά φάρμακα για την πρόληψη ή τη μείωση της αύξησης βάρους. Λάβετε υπόψη ότι η μετφορμίνη δεν είναι ένα μαγικό χάπι αδυνατίσματος και εάν το πάρετε, μπορεί να μην παρατηρήσετε καμία επίδραση στο βάρος σας.

Η μετφορμίνη μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ορισμένων τύπων καρκίνου.

Η μετφορμίνη φαίνεται να σχετίζεται με βελτίωση της επιβίωσης σε ασθενείς με καρκίνο του μαστού και σε αυτούς με υπερπλασία του ενδομητρίου, μια κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο εάν δεν αντιμετωπιστεί. Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου, πολυάριθμες δοκιμές βρίσκονται σε εξέλιξη για να διαπιστωθεί εάν η μετφορμίνη μπορεί να αποτρέψει έναν αριθμό διαφορετικών καρκίνων, συμπεριλαμβανομένων των καρκίνων του μαστού, του προστάτη, του παχέος εντέρου και του ενδομητρίου. 

Η μετφορμίνη βοηθά στη μείωση των θανάτων από καρδιακές παθήσεις σε άτομα με διαβήτη τύπου 2.

Μία από τις κύριες επιπλοκές του διαβήτη είναι οι καρδιακές παθήσεις. Έρευνα σε περισσότερα από ένα εκατομμύριο άτομα με διαβήτη δείχνει ότι η μετφορμίνη μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιακή νόσο κατά 30% έως 40%, σε σύγκριση με τα φάρμακα σουλφονυλουρίας (άλλη κατηγορία χαπιών διαβήτη). Τα αποτελέσματα μιας νεότερης μελέτης, που ονομάζεται REMOVAL, έδειξαν ότι η μετφορμίνη μείωσε την LDL χοληστερόλη, τη συσσώρευση πλάκας και το βάρος σε περισσότερα από 400 άτομα με διαβήτη τύπου 1, υποδεικνύοντας ότι αυτό το φάρμακο μπορεί να είναι χρήσιμο για την πρόληψη καρδιακών παθήσεων σε άτομα με διαβήτη τύπου 1.

Η μετφορμίνη μερικές φορές μυρίζει σαν νεκρό ψάρι.

Η μυρωδιά ενός ψαριού είναι μια από τις χειρότερες μυρωδιές γύρω. Όπως είναι λογικό, αν το φάρμακό σας μυρίζει έτσι, θα είναι δύσκολο να το καταπιείτε. Και πολλοί άνθρωποι βρίσκουν ότι η μετφορμίνη αυξάνει τις πιθανότητες ναυτίας. Τι δίνει με τη μυρωδιά του ψαριού; Προφανώς, η γενόσημη μετφορμίνη έχει μεγαλύτερη πιθανότητα να μυρίζει άσχημα. Εάν παρατηρήσετε μια άσχημη μυρωδιά όταν ανοίγετε το δοχείο μετφορμίνης σας, μπορείτε να δοκιμάσετε μερικά πράγματα: κρατήστε τη μύτη σας όταν το παίρνετε ή μιλήστε με το γιατρό σας σχετικά με τη μετάβαση σε άλλο τύπο μετφορμίνης, συμπεριλαμβανομένης μιας έκδοσης παρατεταμένης αποδέσμευσης.

Πηγή: https://www.diabetesselfmanagement.com/blog/what-to-know-about-metformin/

Διεύθυνση: Σοφία Κανελλοπούλου, Ενδοκρινολόγος, Λεωφόρος Δημοκρατίας

236, Άγιοι Ανάργυροι.

Τηλέφωνο: 6983379548

Email: s_kanellopoulou@hotmail.com