Close

Τί είναι η Θυρεοειδική Οφθαλμοπάθεια και πώς Ααντιμετωπίζεται;

Τί είναι η Θυρεοειδική Οφθαλμοπάθεια και πώς Ααντιμετωπίζεται;

Η θυρεοειδική οφθαλμοπάθεια (TED) είναι αποτέλεσμα φλεγμονής των ματιών, των οφθαλμικών μυών και των γύρω ιστών. Ονομάζεται TED επειδή σχετίζεται συχνότερα με την αυτοάνοση νόσο του θυρεοειδούς και συγκεκριμένα τη νόσο του Graves. Ωστόσο, μπορεί επίσης να παρατηρηθεί σε ασθενείς με θυρεοειδίτιδα Hashimoto και σε ασθενείς με φυσιολογική λειτουργία του θυρεοειδούς αλλά θετικά αντισώματα θυρεοειδούς. Ενώ ήπιες αλλαγές που σχετίζονται με την TED μπορούν να παρατηρηθούν χρησιμοποιώντας ευαίσθητο εξοπλισμό απεικόνισης σε πολλούς ασθενείς με νόσο του Graves, κλινικά συμπτώματα παρατηρούνται μόνο στο ~ 5% των ασθενών. Τα συμπτώματα της TED μπορεί να κυμαίνονται από ξηροφθαλμία και κόκκινα μάτια έως σημαντική διόγκωση των ματιών και διπλή όραση (διπλωπία) και μπορεί να είναι πολύ παραμορφωτικά. Ακόμη και τα ήπια συμπτώματα μπορούν να επηρεάσουν την ευημερία των ασθενών, ενώ σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να επηρεάσουν την όραση. Η θεραπεία ποικίλλει ανάλογα με τη σοβαρότητα και τις διαθέσιμες θεραπείες και περιλαμβάνει στεροειδή, φάρμακα καταστολής του ανοσοποιητικού, σελήνιο, ακτινοβολία και χειρουργική επέμβαση. Μια σημαντική πρόοδος στη θεραπεία είναι το νέο φάρμακο Tempezza (teprotumumab) που συχνά οδηγεί σε αξιοσημείωτη βελτίωση ή/και στην υποχώρηση των συμπτωμάτων. Η παρακάτω μελέτη έγινε με ερωτηματολόγιο ανάμεσα σε Ενδοκρινολόγους από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη που τους ζητήθηκε να συγκρίνουν τις μεθόδους διάγνωσης και θεραπείας της TED.

Ένα ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο εστάλη στα μέλη της Αμερικανικής και Ευρωπαϊκής Ένωσης Θυρεοειδούς τον Ιούνιο του 2021. Υπήρχαν 227 ερωτηθέντες (58,1% από την Ευρώπη, 27,3% από τη Βόρεια Αμερική και 14,5% από άλλες τοποθεσίες). Οι ερωτήσεις περιλάμβαναν πτυχές της διάγνωσης και της θεραπείας της TED, χρησιμοποιώντας παραδείγματα ασθενών. Οι απαντήσεις ομαδοποιήθηκαν σε τρεις γενικούς τομείς (Βόρεια Αμερική, Ευρώπη και άλλες περιοχές, όπως η Κεντρική και Νότια Αμερική, η Ασία και η Ασία-Ειρηνικός). Τα αποτελέσματα διαχωρίστηκαν ανάλογα με τη σοβαρότητα της νόσου.

Για την ήπια νόσο, η διακοπή του καπνίσματος και τα τεχνητά δάκρυα συστήθηκε από πάνω από το 65% των ερωτηθέντων. Οι Ευρωπαίοι ερωτηθέντες ήταν πιο πιθανό να χρησιμοποιήσουν σελήνιο για ήπια TED. Για ασθενείς με μέτρια έως σοβαρή TED, οι ερωτηθέντες από τη Βόρεια Αμερική έτειναν να προτιμούν αρχικά το Tempezza, ενώ οι Ευρωπαίοι κλινικοί γιατροί προτιμούσαν τα στεροειδή (συνήθως χορηγούμενα ενδοφλεβίως). Η ακτινοθεραπεία στα μάτια ή η χρήση του ανοσοκατασταλτικού φαρμάκου rituximab συνιστάται από λιγότερο από το 5% των ερωτηθέντων για ασθενείς με μέτρια έως σοβαρή TED. Πάνω από το 50% των ερωτηθέντων δεν διέθετε διεπιστημονική ομάδα ειδικών για τη θεραπεία ασθενών με TED. Συνολικά, το 80% είπε ότι θα παρέπεμπε έναν ασθενή σε έναν οφθαλμίατρο μετά τη διάγνωση ή την υποψία TED. Όταν θεραπεύεται μέτρια έως σοβαρή TED, το 30% θα παρήγγελνε μαγνητική τομογραφία κόγχου και το 20% θα χρησιμοποιούσε αξονική τομογραφία κόγχου. Το ένα τρίτο είπε ότι το οικονομικό κόστος της αξιολόγησης και της θεραπείας της TED ήταν μια σημαντική ανησυχία. Οι ερωτηθέντες προτιμούσαν αντιθυρεοειδικά φάρμακα για τη θεραπεία του σχετιζόμενου υπερθυρεοειδισμού σε σχέση με χειρουργική επέμβαση και ραδιενεργό ιώδιο που χρησιμοποιούνται λιγότερο συχνά.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΤΗ ΜΕΛΕΤΗ;

Η θεραπεία της TED ποικίλλει ανά περιοχή. Αυτό μπορεί να αντιπροσωπεύει διαφορές στις κατευθυντήριες γραμμές από τις ιατρικές εταιρείες και την ασφαλιστική/κυβερνητική οικονομική υποστήριξη. Επισημαίνει τη σημασία των διεπιστημονικών ομάδων στη φροντίδα των ασθενών με TED. Ωστόσο, δεδομένου ότι οι περισσότεροι από τους ερωτηθέντες ήταν από ακαδημαϊκά ιδρύματα, τα αποτελέσματα μπορεί να μην γενικεύονται σε πραγματικές κλινικές καταστάσεις. Για τους ασθενείς, είναι σημαντικό να αναγνωρίσουν ότι υπάρχουν πολλαπλοί δρόμοι για τη θεραπεία της TED και να ζητήσουν συμβουλή σε μέτριες έως σοβαρές περιπτώσεις.

Source: https://www.thyroid.org/patient-thyroid-information/ct-for-patients/may-2023/vol-16-issue-5-p-14-15/

Διεύθυνση: Σοφία Κανελλοπούλου, Ενδοκρινολόγος, Λεωφόρος Δημοκρατίας

236, Άγιοι Ανάργυροι.

Τηλέφωνο: 6983379548

Email: s_kanellopoulou@hotmail.com