Close

Τα δημητριακά ολικής αλέσεως,τα φρούτα και τα λαχανικά, τελικά μειώνουν τον κίνδυνο του διαβήτη;

Τα δημητριακά ολικής αλέσεως,τα φρούτα και τα λαχανικά, τελικά μειώνουν τον κίνδυνο του διαβήτη;

Τα δημητριακά ολικής αλέσεως,τα φρούτα και τα λαχανικά, τελικά μειώνουν τον κίνδυνο του διαβήτη;

Μια διατροφή που επικεντρώνεται στην κατανάλωση περισσότερων δημητριακών ολικής αλέσεως, λαχανικών, φρούτων, οσπρίων, ξηρών καρπών και σπόρων είναι η καλύτερη επιλογή για τη διαχείριση του διαβήτη, όπως τονίζουν ειδικοί και πιο συγκεκριμένα ενδοκρινολόγοι – διαβητολόγοι.

Οι ενημερωμένες συστάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης Μελέτης του Διαβήτη (EASD) συμβουλεύουν τα άτομα με διαβήτη να τρώνε περισσότερα δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα, λαχανικά, όσπρια και ξηρούς καρπούς.Τα άτομα με διαβήτη θα πρέπει να ελαχιστοποιούν την κατανάλωση κρέατος και επεξεργασμένων δημητριακών. Επίσης, η Ομάδα Μελέτης για τον Διαβήτη και τη Διατροφή της EASD δημοσίευσε διατροφικές συστάσεις βασισμένες σε στοιχεία για άτομα με διαβήτη. Η ομάδα διαπίστωσε, ότι πολλαπλά διατροφικά μοτίβα, συμπεριλαμβανομένης της μεσογειακής διατροφής, της σκανδιναβικής διατροφής και της χορτοφαγικής διατροφής, θα μπορούσαν όλα να προσφέρουν οφέλη σε άτομα που ζουν με διαβήτη.

Ο Andrew Reynolds, PhD, MPH, MSc, ανώτερος ερευνητής στο τμήμα ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Otago Medical στη Νέα Ζηλανδία, είπε στο Healio «Μου αρέσει που υπάρχει ένα ευρύ φάσμα προγραμμάτων απώλειας βάρους με διαφορετικά διατροφικά μοτίβα που παρέχουν στους ασθενείς επιλογές». Δεν υπάρχει ένας τρόπος διατροφής που πρέπει να ακολουθήσουν όλοι οι άνθρωποι. Η ευελιξία και η ελευθερία στα προγράμματα διατροφής επιτρέπουν όλες αυτές τις πολιτιστικές, κοινωνικές και προσωπικές προτιμήσεις των ατόμων και η μακροπρόθεσμη τήρηση θα πρέπει να είναι δυνατή καθώς όσο πιο ακραία είναι η δίαιτα, τόσο πιο δύσκολο είναι να την ακολουθήσουμε. Έτσι, «Οι κατευθυντήριες γραμμές αναπτύχθηκαν για τους επαγγελματίες υγείας για να βοηθήσουν αρχικά τη συζήτηση με τους ασθενείς τους». «Αποτελούν, ακόμη, ένα σημείο εκκίνησης για τη διατροφική θεραπεία, την οποία όλοι οι άνθρωποι με διαβήτη χρειάζονται και αξίζουν. Θεωρούμε, ότι αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς η συντριπτική πλειονότητα των επαγγελματιών υγείας δεν είναι εκπαιδευμένοι να παρέχουν διατροφική υποστήριξη».

Για την πρόληψη του διαβήτη τύπου 2, οι ειδικοί συνιστούν τα άτομα, τα οποία είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα να χάσουν τουλάχιστον το 5% του σωματικού τους βάρους, για να μειώσουν τον κίνδυνο. Για αυτό το λόγο συνιστάται ένας συνδυασμός υγιεινής διατροφής, τακτικής σωματικής δραστηριότητας και διακοπής του καπνίσματος. Ειδικοί ενδοκρινολόγοι τόνισαν ότι μια ποικιλία τύπων δίαιτας και συνθέσεων μακροθρεπτικών συστατικών μπορούν να προκαλέσουν και να διατηρήσουν την απώλεια βάρους, αρκεί να ακολουθούνται οι διατροφικές συστάσεις. Ειδικά προϊόντα χαμηλής ενέργειας μπορούν να χρησιμοποιηθούν, είτε προσωρινά για απώλεια βάρους ως ολικό υποκατάστατο δίαιτας, είτε αντικαθιστώντας ένα έως δύο γεύματα την ημέρα. Η ύφεση του διαβήτη τύπου 2 μπορεί να επιτευχθεί μέσω της παρατεταμένης απώλειας βάρους και ένα πρόγραμμα δίαιτας χαμηλής ενέργειας για 12 έως 20 εβδομάδες, σε συνδυασμό με αντιδιαβητικά και αντιυπερτασικά φάρμακα. Το συγκεκριμένο μοντέλο θα μπορούσε να προσφέρει απώλεια βάρους 10% έως 15% και σε ορισμένες περιπτώσεις να οδηγήσει σε ύφεση του διαβήτη τύπου 2. 

Τα δεδομένα που έχουν προκύψει κατά διαστήματα, «υποδηλώνουν ότι ακόμη και η μέτρια κατανάλωση φρούτων και λαχανικών θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη της ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2». Ακόμη, πρέπει να σημειωθεί ότι, "η πρόσληψη φρούτων και λαχανικών, αντί για συμπληρώματα βιταμινών, είναι περισσότερο ευεργετική για την πρόληψη του διαβήτη τύπου 2 ". Η πρόσληψη ζάχαρης πρέπει να είναι κάτω από το 10% της συνολικής ενεργειακής πρόσληψης ενός ατόμου και μη θερμιδικά γλυκαντικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως υποκατάστατο της ζάχαρης. Οι συστάσεις αναφέρουν, ότι τα διαιτητικά λίπη πρέπει να προέρχονται από τρόφιμα φυτικής προέλευσης που έχουν υψηλή περιεκτικότητα τόσο σε μονοακόρεστα όσο και σε πολυακόρεστα λίπη. Τα κορεσμένα λιπαρά πρέπει να αποτελούν λιγότερο από το 10% της συνολικής ενέργειας ενός ατόμου και τα τρανς λιπαρά θα πρέπει να αποτελούν λιγότερο από το 1% της συνολικής ενέργειας. Η πρόσληψη πρωτεΐνης για ένα άτομο με διαβήτη και φυσιολογικό βάρος θα πρέπει να αποτελεί το 10% έως 20% της συνολικής ενεργειακής πρόσληψης. Για άτομα με διαβήτη τύπου 2 ,υπέρβαρα ή παχύσαρκα με εκτιμώμενο ρυθμό σπειραματικής διήθησης άνω των 60 mL/min/1,73 m2, η πρόσληψη πρωτεΐνης μπορεί να αυξηθεί βραχυπρόθεσμα σε 23% έως 32% στο πλαίσιο μιας δίαιτας απώλειας βάρους. Η πρόσληψη πρωτεΐνης θα πρέπει να είναι 10% έως 15% για άτομα με μέτρια διαβητική νεφροπάθεια.

Ο Reynolds σημείωσε ότι ενώ οι συστάσεις που παρέχονται από την ομάδα είναι ευρείες, χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να γνωρίζουμε πώς να προωθήσουμε τη μακροπρόθεσμη αλλαγή συμπεριφοράς σε άτομα με διαβήτη. Επιπλέον, είπε ότι οι μελλοντικές συστάσεις θα πρέπει να διερευνήσουν τι μπορούν να κάνουν οι κυβερνήσεις για να βοηθήσουν στην προώθηση μιας υγιεινής διατροφής. Και ανέφερε σχετικώς : «Η αλλαγή στο καθεστώς των τροφίμων, όπως η κατάργηση των φόρων σε ορισμένα τρόφιμα ή η ύπαρξη σαφών κατευθυντήριων γραμμών για το ποια τρόφιμα είναι διαθέσιμα σε δημόσιους οργανισμούς θα ήταν χρήσιμη, όπως θα ήταν και η αντιμετώπιση ορισμένων εμπορικών καθοριστικών παραγόντων της υγείας, όπως η επιβολή περιορισμών στη διαφήμιση τροφίμων ή στο μάρκετινγκ τροφών που συμβάλλουν σε κακά πρότυπα υγιεινής».

Συμπερασματικά, η τήρηση των βασικών αρχών της δίαιτας για τον σακχαρώδη διαβήτη και η αποφυγή συχνών αποκλίσεων σε συνδυασμό με τη ρύθμιση του σωματικού βάρους, την τακτική άσκηση αλλά και το συχνό έλεγχο του σακχάρου αίματος, μπορούν να επιφέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Ο ρόλος της σωστής διατροφής, τόσο από άποψη ποιότητας όσο και ποσότητας για τα άτομα με διαβήτη, είναι καθοριστικός και μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των μακροχρόνιων επιπλοκών που σχετίζονται με τη νόσο.

Πηγή :

https://www.healio.com/news/endocrinology/20230501/european-dietary- guideline-emphasizes-whole-grains-fruits-and-vegetables-for-diabetes

Διεύθυνση : Σοφία Κανελλοπούλου, Ιατρός Ενδοκρινολογίας, Λεωφόρος Δημοκρατίας

236, Άγιοι Ανάργυροι

Τηλέφωνο : 6983379548

Email : s_kanellopoulou@hotmail.com