Close

Συμπληρώματα Αδυνατίσματος: Προσοχή στις Ψευδείς Ετικέτες!

Συμπληρώματα Αδυνατίσματος: Προσοχή στις Ψευδείς Ετικέτες!

Τα συμπληρώματα διατροφής που προωθούνται στο διαδίκτυο για την προώθηση της απώλειας βάρους έχουν συνήθως ανακριβείς ετικέτες και μπορεί να περιλαμβάνουν μη ασφαλή συστατικά για το κοινό.

Σε μια μελέτη σειράς περιπτώσεων, οι ερευνητές αγόρασαν 30 συμπληρώματα διατροφής και ανέλυσαν τα προϊόντα για να επιβεβαιώσουν αν αποτελούνταν από τα συστατικά που αναγράφονται στην ετικέτα με τα στοιχεία του συμπληρώματος. Η έρευνα διαπίστωσε ότι 25 από τα προϊόντα είχαν κάποιο είδος ανακρίβειας, με ορισμένα συμπληρώματα να λείπουν συστατικά, άλλα να περιέχουν συστατικά που δεν αναγράφονται στην ετικέτα και κάποια να περιέχουν ουσίες που περιλαμβάνονται στον κατάλογο απαγορευμένων συστατικών συμπληρωμάτων διατροφής του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ.

Τα περισσότερα συμπληρώματα που διατίθενται στην αγορά για την απώλεια βάρους έχουν ανακριβείς ετικέτες. Η χαμηλή ποιότητα των συμπληρωμάτων απώλειας βάρους αποτελούν απειλή για το κοινό. Κανείς δεν πρέπει να τεθεί σε κίνδυνο με την εμπορία τέτοιων συμπληρωμάτων. Οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι βέβαιοι ότι τα προϊόντα που ενδεχομένως επιλέγουν δεν θα επηρεάσουν αρνητικά την υγεία τους και την απόδοσή τους.

Οι ερευνητές έψαξαν στο Google για προϊόντα συμπληρωμάτων διατροφής που προωθούνταν στην αγορά για την απώλεια βάρους. Βρήκαν τριάντα συμπληρώματα διατροφής και τα αγόρασαν από 12 εταιρείες που διαφήμιζαν εκπτώσεις για τα μέλη του στρατού. Πραγματοποιήθηκε υγρή χρωματογραφία-φασματομετρία μάζας σε ένα δείγμα από κάθε συμπλήρωμα στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Προϊόντων του Πανεπιστημίου του Μισισιπή. Αναλύθηκαν όλα τα συστατικά στην ετικέτα κάθε συμπληρώματος εκτός από τα λιπίδια και τα μέταλλα. Ο κατάλογος των συστατικών που βρέθηκαν κατά την ανάλυση συγκρίθηκε με την ετικέτα με τα στοιχεία των συμπληρωμάτων κάθε προϊόντος για να προσδιοριστεί η ακρίβεια. Για τον προσδιορισμό της ασφάλειας κάθε προϊόντος χρησιμοποιήθηκε ο πίνακας αξιολόγησης κινδύνου Operation Supplement Safety.

Από τα 30 προϊόντα που αγοράστηκαν, το 83% είχε ανακριβείς ετικέτες. Το 80 % των δειγμάτων είχε συστατικά που αναγράφονταν στην ετικέτα και δεν υπήρχαν στο προϊόν και το 23 % είχε επιπλέον κρυφά συστατικά που δεν αναγράφονταν στην ετικέτα. Από τα συμπληρώματα, το 20% είχε τόσο συστατικά που αναγράφονταν στην ετικέτα και δεν υπήρχαν στο προϊόν όσο και συστατικά στο προϊόν που δεν αναγράφονταν στην ετικέτα.

Δέκα συμπληρώματα περιείχαν συστατικά που περιλαμβάνονται στον απαγορευμένο κατάλογο του Υπουργείου Άμυνας. Εννέα συμπληρώματα περιείχαν διεγερτικά της φαινεθυλαμίνης και των παραγώγων της, τα οποία απαγορεύεται να χρησιμοποιούνται στον αθλητισμό σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Αντιντόπινγκ.

Κανένα από τα συμπληρώματα της μελέτης δεν διέθετε ανεξάρτητη πιστοποίηση τρίτου μέρους που να δηλώνει ότι είχαν ελεγχθεί από ανεξάρτητο εργαστήριο για την ποιότητα ή τις προσμείξεις. Υπήρχαν 14 προϊόντα με σφραγίδα ή κείμενο καλής παραγωγικής πρακτικής στην ετικέτα τους, αλλά οι ερευνητές σημείωσαν ότι οι σφραγίδες δεν σχετίζονταν με κάποιον τρίτο οργανισμό. Και τα 30 συμπληρώματα θεωρήθηκαν ως no-go ή επικίνδυνα σύμφωνα με τον πίνακα βαθμολογίας αξιολόγησης κινδύνου Operation Supplement Safety.

Απαιτείται καλύτερη εκπαίδευση του κοινού για να βοηθηθούν οι άνθρωποι να καθορίσουν αν ένα συμπλήρωμα είναι ασφαλές για χρήση. Τα συμπληρώματα θα πρέπει να έχουν σφραγίδα στην ετικέτα του προϊόντος από έναν αξιόπιστο οργανισμό τρίτου μέρους. Οι άνθρωποι μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν τον πίνακα βαθμολογίας Operation Supplement Safety για να αξιολογήσουν την ασφάλεια ενός συμπληρώματος αποκλειστικά με βάση τους ισχυρισμούς της ετικέτας.

Οι καταναλωτές που ενδιαφέρονται να χρησιμοποιήσουν συμπληρώματα απώλειας βάρους θα πρέπει πρώτα να συζητήσουν τους στόχους τους με έναν εξειδικευμένο πάροχο υγείας. Τα συμπληρώματα διατροφής προορίζονται για τη συμπλήρωση της διατροφής, δεν προορίζονται για τη θεραπεία, τη διάγνωση, την πρόληψη ή τη θεραπεία οποιασδήποτε κατάστασης ή ασθένειας, συμπεριλαμβανομένης της παχυσαρκίας.

Οι παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής δεν επαρκούν για τα περισσότερα άτομα με παχυσαρκία ώστε να χάσουν σημαντική ποσότητα βάρους και να διατηρήσουν αυτή την απώλεια βάρους μακροπρόθεσμα. Τα περισσότερα άτομα με παχυσαρκία χρειάζονται ιατρική παρέμβαση, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει φάρμακα κατά της παχυσαρκίας, για την επιτυχή διαχείριση του βάρους.

Η πρόσβαση στην ιατρική θεραπεία της παχυσαρκίας περιορίζεται από πολλά εμπόδια – έλλειψη παρόχων, ανεπαρκή ασφαλιστική κάλυψη για τη φροντίδα της παχυσαρκίας, καθώς και υψηλό κόστος και ελλείψεις φαρμάκων κατά της παχυσαρκίας.  Ως αποτέλεσμα, δεν είναι ασυνήθιστο για τα άτομα με παχυσαρκία, αλλά και για τα άτομα χωρίς παχυσαρκία, να πειραματίζονται με συμπληρώματα διατροφής που διατίθενται στο εμπόριο για την απώλεια βάρους.

Το ενδιαφέρον για τα συμπληρώματα που υπόσχονται απώλεια βάρους δεν είναι κάτι καινούργιο. Πρόκειται για μια τεράστια αγορά με ευάλωτο πληθυσμό. Η εκρηκτική δημοσιότητα σχετικά με τα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας που είναι σήμερα διαθέσιμα και βρίσκονται στα σκαριά μπορεί να έχει ενθαρρύνει περισσότερα άτομα να αναγνωρίσουν ότι η παχυσαρκία είναι μια θεραπεύσιμη κατάσταση και να αναζητήσουν μια ποικιλία πιθανών θεραπειών.  Δυστυχώς, τα περισσότερα άτομα που λαμβάνουν συμπληρώματα διατροφής δεν θα χάσουν τόσο βάρος όσο ελπίζουν.

Πριν από μερικά χρόνια, διεξήχθει μια συστηματική ανασκόπηση σχετικά με τα συμπληρώματα που κυκλοφορούν στο εμπόριο για την απώλεια βάρους με μια ομάδα ερευνητών παχυσαρκίας που συνδέονται με την Εταιρεία Παχυσαρκίας. Υπάρχουν πολύ περιορισμένα στοιχεία υψηλής ποιότητας για τη χρήση συμπληρωμάτων διατροφής για τη διαχείριση του βάρους. Επιπλέον, δημοσιεύτηκε μία προοπτική μελέτη από την Εταιρεία Παχυσαρκίας που προειδοποιεί τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης για την έλλειψη αποτελεσματικότητας και το σημαντικότερο – τις ελλείψεις στη ρυθμιστική εποπτεία.

Πρέπει να προειδοποιούμε τους ασθενείς σχετικά με τα συμπληρώματα διατροφής για τη διαχείριση του βάρους. Λόγω της έλλειψης ρυθμιστικής εποπτείας, είναι αδύνατο να γνωρίζουμε τι περιέχουν τα συμπληρώματα διατροφής -την πραγματική ποσότητα της ένωσης που κυκλοφορεί στο εμπόριο, άλλα συστατικά κ.λπ. Ορισμένα συμπληρώματα διατροφής περιέχουν αμφεταμίνες ή φάρμακα κατά της παχυσαρκίας που έχουν αποσυρθεί. 

Πρέπει να ρωτάει κανείς τους ασθενείς ποια συμπληρώματα λαμβάνουν και συζητούνται οι κίνδυνοι και τα οφέλη. Μερικές φορές μια απλή ερώτηση “Δουλεύει;” θα ωθήσει στη διακοπή. Εάν ένα συμπλήρωμα λειτουργεί, μάθετε για τις παρενέργειες από τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης ο οποίος θα ελέγξει τα εργαστηριακά αποτελέσματα. 

Η πρόσβαση σε ιατρικές παρεμβάσεις για την παχυσαρκία είναι πολύ σημαντική και εκπαιδεύοντας περισσότερους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης για να παρέχουν τεκμηριωμένη θεραπεία, βελτιώνοντας την ασφαλιστική κάλυψη, μειώνοντας τις τιμές των φαρμάκων και επιλύοντας τα προβλήματα εφοδιασμού, λιγότεροι άνθρωποι θα αναζητούν μη ρυθμισμένες, αναποτελεσματικές και δυνητικά μη ασφαλείς επιλογές.

Πηγή: https://www.healio.com/news/endocrinology/20240502/most-weight-losspromoting-dietary-supplements-contain-inaccurate-ingredient-labels

Διεύθυνση: Σοφία Κανελλοπούλου, Ενδοκρινολόγος, Λεωφόρος Δημοκρατίας 236, Άγιοι Ανάργυροι.

Τηλέφωνο: 6983379548

Email: s_kanellopoulou@hotmail.com