Close

Νέα δεδομένα συνδέουν τους αγωνιστές GLP-1, φάρμακα για απώλεια βάρους, με υψηλότερο κίνδυνο για παγκρεατίτιδα και γαστρεντερικά συμβάντα!

Νέα δεδομένα συνδέουν τους αγωνιστές GLP-1, φάρμακα για απώλεια βάρους, με υψηλότερο κίνδυνο για παγκρεατίτιδα και γαστρεντερικά συμβάντα!

Η χρήση αγωνιστών του πεπτιδίου που μοιάζει με τη γλυκαγόνη (GLP-1) για την απώλεια βάρους σε σύγκριση με τη βουπροπιόνη-ναλτρεξόνη συνδέθηκε με αυξημένο κίνδυνο για παγκρεατίτιδα, γαστροπάρεση και απόφραξη του εντέρου, αλλά όχι για χολική νόσο, ανέφεραν οι ερευνητές στο JAMA.

“Δεδομένης της ευρείας χρήσης αυτών των φαρμάκων, αυτές οι ανεπιθύμητες ενέργειες, αν και σπάνιες, πρέπει να λαμβάνονται υπόψη από τους ασθενείς που σκέφτονται να τα χρησιμοποιήσουν για την απώλεια βάρους”, δήλωσε ο Mohit Sodhi, MSc, τεταρτοετής φοιτητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας, σε σχετικό δελτίο τύπου. “Ο υπολογισμός του κινδύνου διαφέρει ανάλογα με το αν ένας ασθενής χρησιμοποιεί αυτά τα φάρμακα για διαβήτη, παχυσαρκία ή απλώς για απώλεια βάρους. Οι άνθρωποι που είναι κατά τα άλλα υγιείς μπορεί να είναι λιγότερο πρόθυμοι να αποδεχτούν αυτές τις δυνητικά σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες”.

Οι αγωνιστές GLP-1 συσχετίστηκαν με 9,09 φορές υψηλότερο κίνδυνο για παγκρεατίτιδα, 4,22 φορές υψηλότερο κίνδυνο για απόφραξη του εντέρου και 3,67 φορές υψηλότερο κίνδυνο για γαστροπάρεση.

Χρησιμοποιώντας ένα τυχαίο δείγμα 16 εκατομμυρίων ασθενών από τη βάση δεδομένων PharMetrics Plus, ο Sodhi και οι συνεργάτες του αξιολόγησαν τις γαστρεντερικές ανεπιθύμητες ενέργειες μεταξύ των νέων χρηστών των GLP-1 αγωνιστών λιραγλουτίδης (n = 4.144) ή σεμαγλουτίδης (n = 613) μεταξύ 2006 και 2020. Οι ερευνητές συνέκριναν τα αποτελέσματα με τους χρήστες ενός άλλου φαρμάκου για την απώλεια βάρους, της βουπροπιόνης-ναλτρεξόνης (n = 654), και παρακολούθησαν όλους τους ασθενείς για την ανάπτυξη νόσου των χοληφόρων (όπως χολοκυστίτιδα), παγκρεατίτιδας, απόφραξης του εντέρου ή γαστροπάρεσης.

“Υπήρξαν στο παρελθόν ανεπίσημες αναφορές για ορισμένους ασθενείς που χρησιμοποιούσαν αυτά τα φάρμακα για απώλεια βάρους και στη συνέχεια παρουσίαζαν επαναλαμβανόμενα επεισόδια ναυτίας και εμέτου δευτερογενώς σε μια κατάσταση που αναφέρεται ως γαστροπάρεση”, δήλωσε στην ανακοίνωση ο επικεφαλής συγγραφέας Mahyar Etminan, MSc, PharmD, επιδημιολόγος και αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα οφθαλμολογίας και οπτικών επιστημών του πανεπιστημίου. “Αλλά μέχρι τώρα, δεν υπήρχαν δεδομένα από μεγάλες επιδημιολογικές μελέτες”.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η χρήση των αγωνιστών GLP-1 σε σύγκριση με τη βουπροπιόνη-ναλτρεξόνη συσχετίστηκε με 9,09 (95% CI, 1,25-66), 4,22 (95% CI, 1,02-17,4) και 3,67 (95% CI, 1,15-11,9) φορές υψηλότερο κίνδυνο για παγκρεατίτιδα, απόφραξη του εντέρου και γαστροπάρεση, αντίστοιχα. Ωστόσο, οι αγωνιστές GLP-1 δεν συσχετίστηκαν με αυξημένο κίνδυνο για νόσο των χοληφόρων (HR = 1,5, 95% CI, 0,89-2,53).

“Αυτά τα φάρμακα γίνονται όλο και πιο προσιτά και είναι ανησυχητικό ότι, σε ορισμένες περιπτώσεις, οι άνθρωποι μπορούν απλώς να πάνε στο διαδίκτυο ή στα φαρμακεία και να παραγγείλουν αυτού του είδους τα φάρμακα, ενώ μπορεί να μην έχουν πλήρη κατανόηση του τι μπορεί δυνητικά να συμβεί”, δήλωσε ο Sodhi. “Αυτό έρχεται σε άμεση αντίθεση με τη λογική της συγκατάθεσης μετά από ενημέρωση”.

Ο Sodhi συνέχισε: “Αυτές είναι κρίσιμες πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζουν οι ασθενείς, ώστε να μπορούν να αναζητήσουν έγκαιρα ιατρική φροντίδα και να αποφύγουν σοβαρές συνέπειες”.

Πηγή: https://www.healio.com/news/gastroenterology/20231005/new-data-links-glp1-agonists-for-weight-loss-with-higher-risk-for-pancreatitis-gi-events

Διεύθυνση: Σοφία Κανελλοπούλου, Ενδοκρινολόγος, Λεωφόρος Δημοκρατίας

236, Άγιοι Ανάργυροι.

Τηλέφωνο: 6983379548

Email: s_kanellopoulou@hotmail.com