Για τις γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, οι τροποποιήσεις του τρόπου ζωής βοηθούν στη ρύθμιση της εμμήνου ρύσεως, στη βελτίωση του μεταβολισμού της γλυκόζης και στην αύξηση της γονιμότητας, σύμφωνα με ομιλητή στο συνέδριο Lifestyle Medicine.
Το PCOS είναι η πιο κοινή και θεραπεύσιμη αιτία υπογονιμότητας, αλλά το 70% των περιπτώσεων δεν διαγιγνώσκεται, σύμφωνα με την Mahima Gulati, MD, FACE, DipABLM, FACLM, αναπληρώτρια καθηγήτρια ενδοκρινολογίας στο Πανεπιστήμιο Quinnipiac στο Hamden του Κονέκτικατ. Η διάγνωση του PCOS γίνεται αν πληρούνται τουλάχιστον 2 από τα ακόλουθα κριτήρια:
- Αυξημένα ανδρογόνα είτε κλινικά (αυξημένη τριχοφυία, ακμή) ή/και βιοχημικά (από τις εξετάσεις αίματος),
- ακανόνιστη ή απούσα έμμηνος ρύση- και
- Πολλαπλές κύστεις στις ωοθήκες που εντοπίζονται μέσω υπερήχου.
H Gulati σημείωσε ότι οι μεταβολές του τρόπου ζωής αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο της διαχείρισης του PCOS. Σύμφωνα με την εμπειρία της, οι γυναίκες με PCOS που έπαιρναν μετφορμίνη 1.000 mg δύο φορές την ημέρα και εφάρμοζαν επίσης υγιεινές αλλαγές στον τρόπο ζωής – όπως η ουσιαστική μείωση της κατανάλωσης υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων και η άσκηση τουλάχιστον 30 λεπτών καθημερινά – παρουσίασαν ρυθμισμένες εμμηνορρυσιακές περιόδους, γλυκαιμικές βελτιώσεις, ομαλοποίηση των επιπέδων τεστοστερόνης στον ορό και των λιπιδικών παραμέτρων, βελτίωση της υγείας του δέρματος και αυθόρμητη σύλληψη χωρίς την ανάγκη εξωσωματικής γονιμοποίησης.
Οι διεθνείς τεκμηριωμένες κατευθυντήριες γραμμές για το PCOS περιλαμβάνουν τη διαχείριση του βάρους και τις υγιεινές μεταβολές του τρόπου ζωής, συμπεριλαμβανομένης της διατροφής, της σωματικής δραστηριότητας και της συμπεριφοράς, ως θεραπείες πρώτης γραμμής για την αντιμετώπιση του PCOS. Σε μια μετα-ανάλυση που δημοσιεύθηκε στο The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, οι ερευνητές αξιολόγησαν διάφορες δίαιτες, όπως η Dietary Approaches to Stop Hypertension (DASH), η μεσογειακή και ο περιορισμός θερμίδων, για τη διαχείριση του PCOS και διαπίστωσαν ότι η διαιτητική θεραπεία βελτιώνει διάφορες παραμέτρους, συμπεριλαμβανομένου του δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ), του σωματικού βάρους και της περιφέρειας μέσης. Οι βελτιώσεις αυτές παρατηρήθηκαν επίσης σε μια μετα-ανάλυση που συνέκρινε τη δίαιτα με τη θεραπεία με μετφορμίνη.
Μια ανασκόπηση του 2023 που δημοσιεύθηκε στο BMC Endocrine Disorders εξέτασε μελέτες διαφορετικών τρόπων σωματικής δραστηριότητας, αερόβιας άσκησης, άσκησης με αντιστάσεις και συνδυασμών διαλειμματικής προπόνησης υψηλής έντασης και παρατήρησε σε όλες βελτίωση του ΔΜΣ, του ποσοστού σωματικού λίπους, της περιφέρειας μέσης και της ολικής χοληστερόλης.
Επιπλέον, η Gulati επισήμανε μια μελέτη του 2018 που αξιολόγησε μελέτες σχετικά με τις διαταραχές του ύπνου και το PCOS και διαπίστωσε ότι οι γυναίκες με PCOS είχαν υψηλότερο κίνδυνο για αποφρακτική υπνική άπνοια σε σχέση με τις γυναίκες χωρίς PCOS. Σύμφωνα με την Gulati, τα αυξημένα επίπεδα ενέργειας μπορεί να οδηγήσουν σε αποφρακτική άπνοια ύπνου, η οποία αυξάνει επίσης τον κίνδυνο για αϋπνία λόγω του ότι οι γυναίκες με PCOS έχουν διαταραγμένο ρυθμό ή έκκριση μελατονίνης. Ο διαταραγμένος ύπνος επιδεινώνει επίσης το PCOS, σημείωσε ο Gulati: Εάν μια γυναίκα στερείται χρόνια τον ύπνο, τότε θα εμφανίσει περισσότερη φλεγμονή και αντίσταση στην ινσουλίνη.
Η Gulati τόνισε επίσης πώς το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο για μεταβολικό σύνδρομο, υψηλή αρτηριακή πίεση, αυξημένη ινσουλίνη νηστείας και αυξημένα επίπεδα τεστοστερόνης.
“Ο καπνός είναι τόσο μεγάλο οξειδωτικό στρες για τον οργανισμό. Έτσι, δεν είναι περίεργο που όλες αυτές οι καρδιομεταβολικές παράμετροι στις γυναίκες με PCOS αντιστρέφονται με τη διακοπή του καπνίσματος”, δήλωσε η Gulati. “Πρέπει να συμβουλεύουμε τους ασθενείς με PCOS να κόψουν το κάπνισμα, επειδή αυτό επιδεινώνει τον καρδιομεταβολικό τους κίνδυνο”.
Επιπλέον, η κατανάλωση αλκοόλ λιγότερο από ένα ποτό εβδομαδιαίως μεταξύ των γυναικών με PCOS σχετίζεται ανεξάρτητα με την μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα. Τέλος, μελέτες in vitro και σε ζώα έδειξαν ότι η χρήση μαριχουάνας, κοκαΐνης και οπιοειδών μπορεί να διαταράξει την ωοθυλακιορρηκτική λειτουργία, τη γονιμότητα και την έμμηνο ρύση.
Βασικά συμπεράσματα:
- Οι διατροφικές αλλαγές ή η εφαρμογή σωματικής δραστηριότητας βελτιώνουν τη ρύθμιση της εμμήνου ρύσεως, τη γλυκαιμία και τη γονιμότητα.
- Οι γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) εμφανίζουν υψηλότερο κίνδυνο για σύνδρομο υπνικής άπνοιας και αϋπνία.
Διεύθυνση: Σοφία Κανελλοπούλου, Ενδοκρινολόγος, Λεωφόρος Δημοκρατίας
236, Άγιοι Ανάργυροι.
Τηλέφωνο: 6983379548
Email: s_kanellopoulou@hotmail.com