Οι άνδρες και οι γυναίκες που εμφάνισαν καρκίνο του θυρεοειδούς μετά την πυρηνική καταστροφή του Τσερνομπίλ είχαν σημαντικά υψηλότερη επίπτωση δευτερογενών συμπαγών όγκων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης που δημοσιεύθηκαν στο JAMA Network Open.
Τα ευρήματα θα μπορούσαν να επηρεάσουν την παρακολούθηση αυτής της μεγάλης ομάδας ασθενών για την ανίχνευση δευτερογενών κακοήθων όγκων σε πρώιμο στάδιο, κατέληξαν οι ερευνητές.
“Σχεδόν 36 χρόνια μετά το ατύχημα στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνομπίλ, εξακολουθούν να υπάρχουν πολλές αναπάντητες ανησυχίες σχετικά με τις κοινωνικοοικονομικές, περιβαλλοντικές και υγειονομικές επιπτώσεις της καταστροφής”, έγραψαν ο Anas Taha, MD, ερευνητής στο τμήμα βιοϊατρικής μηχανικής του Πανεπιστημίου της Βασιλείας, και οι συνεργάτες του.
“Οι πληροφορίες από το Μητρώο Καρκίνου της Λευκορωσίας, οι οποίες έγιναν πρόσφατα διαθέσιμες για πρώτη φορά, ρίχνουν φως σε αρκετές βασικές επιπτώσεις της καταστροφής του Τσερνομπίλ”, πρόσθεσαν. “Εξ όσων γνωρίζουμε, δεν υπάρχουν πλήρεις πληθυσμιακές μελέτες σχετικά με τους κινδύνους για ανάπτυξη δεύτερων κακοήθων όγκων μετά το θηλώδες καρκίνωμα του θυρεοειδούς σε ασθενείς μετά το πυρηνικό ατύχημα του Τσερνομπίλ”.
Ο Taha και οι συνεργάτες του διεξήγαγαν μια αναδρομική μελέτη κοόρτης για να εξετάσουν τον κίνδυνο εμφάνισης δευτερογενών πρωτοπαθών καρκίνων μεταξύ 30.568 ενηλίκων που εμφάνισαν θηλώδες καρκίνωμα του θυρεοειδούς κατά τη διάρκεια μιας περιόδου 31 ετών μετά την πυρηνική καταστροφή του Τσερνομπίλ.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν προσωπικά δεδομένα που περιλαμβάνονται στο Μητρώο Καρκίνου της Λευκορωσίας και παρατήρησαν τους ασθενείς από τον Ιανουάριο του 1990 έως τον Δεκέμβριο του 2021. Στην ανάλυση συμπεριέλαβαν μόνο τους δεύτερους πρωτοπαθείς καρκίνους.
Οι ερευνητές ομαδοποίησαν τους σύγχρονους και τους μετάχρονους όγκους σε μια ομάδα δεύτερου πρωτοπαθούς καρκίνου. Παρατήρησαν ασθενείς με περισσότερους από δύο καρκίνους μέχρι την ανάπτυξη δεύτερου όγκου και – κατά περίπτωση – την ανάπτυξη τρίτου όγκου.
Η ημερομηνία διάγνωσης του καρκίνου του θυρεοειδούς χρησίμευσε ως σημείο εκκίνησης για τον υπολογισμό του αριθμού των ανθρωποετών. Η ημερομηνία διάγνωσης του δευτεροπαθούς πρωτοπαθούς κακοήθους όγκου, ο θάνατος, η τελευταία επίσκεψη του ασθενούς ή το τέλος της περιόδου μελέτης αποτέλεσαν το τελικό σημείο για τον υπολογισμό του αριθμού των ανθρωποετών.
Η συχνότητα εμφάνισης δεύτερου πρωτοπαθούς κακοήθους όγκου μετά την ανάπτυξη θηλώδους καρκινώματος του θυρεοειδούς – εκφρασμένη ως τυποποιημένος λόγος επίπτωσης (SIR) – αποτέλεσε την κύρια μέτρηση της έκβασης της μελέτης.
Ευρήματα
Οι ερευνητές ανέφεραν μέση ηλικία 53,9 ± 12,6 έτη κατά τη στιγμή της διάγνωσης του πρώτου καρκίνου και 61,5 ± 11,8 έτη κατά τη στιγμή της διάγνωσης του δεύτερου καρκίνου.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι πιο διαδεδομένοι δεύτεροι πρωτοπαθείς όγκοι στις γυναίκες περιελάμβαναν τον καρκίνο του μαστού (27,4%), τους καρκίνους του πεπτικού συστήματος (21,1%) και τους καρκίνους των γεννητικών οργάνων (17,1%). Οι επικρατέστεροι δεύτεροι πρωτοπαθείς όγκοι στους άνδρες περιελάμβαναν εκείνους του γαστρεντερικού συστήματος (27,7%), του γεννητικού συστήματος και του ουροποιητικού συστήματος (22,6% και για τους δύο).
Οι επικρατέστερες δεύτερες πρωτοπαθείς κακοήθειες συνολικά περιελάμβαναν όγκους του γαστρεντερικού συστήματος (21,4%) και του ουροποιητικού συστήματος (10,9%).
“Στατιστικά σημαντικοί κίνδυνοι για δευτερογενείς όγκους του μαστού, του παχέος εντέρου, του ορθού, του μεσοθηλίου, του οφθαλμού, των εξαρτημάτων (ωοθήκες, σάλπιλλες), των μηνίγγων και των επινεφριδίων, καθώς και το σάρκωμα Kaposi περιγράφηκαν επίσης για πρώτη φορά σε μια έρευνα σε ασθενείς με θηλώδες καρκίνωμα του θυρεοειδούς μετά το ατύχημα του Τσερνομπίλ”, έγραψαν οι ερευνητές.
Ο κύριος περιορισμός της μελέτης περιελάμβανε ότι οι ερευνητές δεν εξέτασαν τη σωρευτική δόση ακτινοβολίας που απορρόφησαν τα άτομα λόγω έλλειψης τέτοιων δεδομένων.
Επιπτώσεις
Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι οι πυρηνικές καταστροφές μπορεί να έχουν σημαντικές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις που απαιτούν εντατική παρακολούθηση των επιζώντων, κατέληξαν οι ερευνητές.
Διεύθυνση: Σοφία Κανελλοπούλου, Ενδοκρινολόγος, Λεωφόρος Δημοκρατίας
236, Άγιοι Ανάργυροι.
Τηλέφωνο: 6983379548
Email: s_kanellopoulou@hotmail.com