Ο διαβήτης κύησης σχετίζεται με μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης κοινών νεογνικών νοσηροτήτων σε μωρά που γεννιούνται πρόωρα, όπως η ανάγκη για αναπνευστική υποστήριξη, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Pediatrics.
“Το ερευνητικό μου πρόγραμμα ενδιαφέρεται πολύ για το περιγεννητικό περιβάλλον”, δήλωσε στο Healio η Catherine O. Buck, MD, νεογνολόγος και κλινική ερευνήτρια στην Ιατρική Σχολή του Yale και συν-συγγραφέας της μελέτης. “Θέλαμε να εξετάσουμε τον διαβήτη κύησης και πώς αυτός μπορεί να σχετίζεται με τις πρώιμες αλλαγές στην ανάπτυξη των πρόωρων νεογνών”.
Η Buck και οι συνεργάτες της χρησιμοποίησαν στοιχεία από την Βάση Κλινικών Δεδομένων, η οποία συλλέγει δεδομένα από τις μονάδες εντατικής θεραπείας νεογνών σε όλη τη χώρα σε παιδιατρικά συστήματα υγείας.
“Έχουμε αυτή την πλούσια βάση δεδομένων που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ερευνητικά ερωτήματα, οπότε χρησιμοποιήσαμε δεδομένα από αυτό το σύνολο στοιχείων που εξετάζουν τα πρόωρα βρέφη που γεννήθηκαν σε ηλικία κύησης 32 έως 36 εβδομάδες”, δήλωσε η Buck. “Ήμασταν σε θέση να αντλήσουμε δεδομένα από την υγεία της μητέρας που εξετάζουν την έκθεση σε διαβήτη κύησης και στη συνέχεια πληροφορίες σχετικά με τα αποτελέσματα της ανάπτυξης των βρεφών κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους”.
Σε μια κοόρτη 301.499 βρεφών που γεννήθηκαν πρόωρα, το 14% εκτέθηκε σε διαβήτη κατά την εγκυμοσύνη. Η συχνότητα εμφάνισης συγγενών ανωμαλιών, υπογλυκαιμίας και υπερινσουλιναιμίας ήταν υψηλότερη στον πληθυσμό με διαβήτη κύησης και η ομάδα αυτή ήταν επίσης πιο πιθανό να χρειαστεί αναπνευστική υποστήριξη κατά τις πρώτες μεταγεννητικές ημέρες, συμπεριλαμβανομένης της μη επεμβατικής υποστήριξης (49,6% έναντι 47,7%, P = 0,02).
Η ποσοστιαία μεταβολή του βάρους από τη γέννηση διέφερε επίσης ανάλογα με την ηλικία κύησης, έτσι ώστε τα βρέφη στην ομάδα του διαβήτη κύησης που γεννήθηκαν στις 36 εβδομάδες παρέμειναν κατά μέσο όρο 2% (95% CI, 1,57-2,41) κάτω από το βάρος γέννησης την ημέρα 14, ενώ τα βρέφη 32 εβδομάδων στην ομάδα του διαβήτη κύησης ήταν κατά μέσο όρο 2,1% (95% CI, 1,69-2,51) πάνω από το βάρος γέννησης την ημέρα 14.
“Βρήκαμε κάποιες διαφορές στην ανάπτυξη που σχετίζονται με το αν η μητέρα είχε διαβήτη ή όχι”, δήλωσε η Buck. “Νομίζω ότι ειδικά σε αυτά τα βρέφη υπάρχουν λίγες μελέτες που βοηθούν στην καθοδήγηση της διαχείρισής μας στη ΜΕΘ νεογνών. Η εξέταση των διαφόρων παραγόντων που μπορεί να επηρεάσουν την πρώιμη ανάπτυξη σε αυτόν τον πληθυσμό, ελπίζουμε ότι θα βοηθήσει να καθοδηγήσουμε τη διατροφική μας διαχείριση κλινικά, έτσι ώστε να δίνουμε σε αυτά τα μωρά τη βέλτιστη διατροφή για να βελτιώσουμε τα μετέπειτα αποτελέσματά τους.
“Νομίζω ότι σίγουρα χρειαζόμαστε περισσότερες πληροφορίες για να τις εφαρμόσουμε πραγματικά κλινικά”, συνέχισε η Buck. “Θέλαμε πραγματικά απλώς να παρατηρήσει η ερευνητική κοινότητα ή η κοινότητα που φροντίζει αυτά τα μωρά ότι ορισμένες από αυτές τις πρώιμες εκθέσεις μπορεί να οδηγήσουν σε αλλαγές στην ανάπτυξη και απλώς να μας βοηθήσουν να σκεφτούμε αν πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτά τα μωρά με διαφορετικό τρόπο για να βελτιώσουμε την έκβασή τους”.
Διεύθυνση: Σοφία Κανελλοπούλου, Ενδοκρινολόγος, Λεωφόρος Δημοκρατίας
236, Άγιοι Ανάργυροι.
Τηλέφωνο: 6983379548
Email: s_kanellopoulou@hotmail.com