Οι ενήλικες που έκαναν σωματική δραστηριότητα το πρωί ή το απόγευμα μείωσαν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Η συχνότητα της άσκησης από μέρα σε μέρα δεν συσχετίστηκε με κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.
Η σωματική δραστηριότητα το πρωί και το απόγευμα, αλλά όχι το βράδυ, σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με ευρήματα που δημοσιεύονται στο Diabetologia.
«Είναι πιθανό η σχέση μεταξύ της συνολικής φυσικής δραστηριότητας και του πιθανού κινδύνου για διαβήτη τύπου 2 να διαφέρει ανάλογα με την ώρα της ημέρας της σωματικής δραστηριότητας», σύμφωνα με τον Chirag J. Patel, PhD, επίκουρο καθηγητή στο τμήμα βιοϊατρικής πληροφορικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ. «Βρήκαμε επίσης ότι, μεταξύ αυτών των συμμετεχόντων, υπήρχε έλλειψη συσχέτισης μεταξύ της ρουτίνας και της μείωσης του κινδύνου διαβήτη».
Ο Patel και οι συνεργάτες του έλαβαν δεδομένα από 93.095 συμμετέχοντες στο UK Biobank που δεν είχαν ιστορικό διαβήτη τύπου 2. Σε ενήλικες δόθηκε ένα επιταχυνσιόμετρο για να φορεθεί στον κυρίαρχο καρπό για μια συνεχή περίοδο 7 ημερών από το 2013 έως το 2015. Το μεταβολικό ισοδύναμο της εργασίας (MET) χρησιμοποιήθηκε για τη μέτρηση της ποσότητας ενέργειας που ξόδεψαν οι συμμετέχοντες. Ως ώρα MET ορίστηκε η συνολική ενεργειακή δαπάνη για 1 ώρα. Η σωματική δραστηριότητα αξιολογήθηκε το πρωί από τις 6 π.μ. έως το μεσημέρι, το απόγευμα από το μεσημέρι έως τις 6 μ.μ. και κατά το βράδυ από τις 6 μ.μ. μέχρι τα μεσάνυχτα. Οι διαγνώσεις διαβήτη τύπου 2 λήφθηκαν από νοσοκομειακά αρχεία μέχρι τον Φεβρουάριο του 2021 στην Αγγλία και τη Σκωτία και μέχρι τον Φεβρουάριο του 2018 στην Ουαλία. Η μέση παρακολούθηση ήταν 6,64 έτη.
Μετά την προσαρμογή για συμμεταβλητές, κάθε ώρα MET σωματικής δραστηριότητας που εκτελούταν το πρωί (προσαρμοσμένο HR = 0,9; 95% CI, 0,86-0,93; P < 0,001) ή το απόγευμα (aHR = 0,91; 95% CI, 0,87-0,95 ; P <.001) μείωσε τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Η βραδινή σωματική δραστηριότητα δεν συνδέθηκε με μειωμένο κίνδυνο για διαβήτη.
Άνθρωποι που περπατούν για άσκηση
Όταν οι ενήλικες χωρίστηκαν σε πεμπτημόρια με βάση το επίπεδο φυσικής δραστηριότητας, εκείνοι που ήταν στο δεύτερο ή τρίτο πεμπτημόριο για φυσική δραστηριότητα το πρωί είχαν χαμηλότερο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2 από εκείνους στο χαμηλότερο πεμπτημόριο που έκαναν λίγη ή καθόλου φυσική δραστηριότητα. Οι ενήλικες στο υψηλότερο πεμπτημόριο για σωματική δραστηριότητα το πρωί είχαν 38% χαμηλότερο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2 σε σύγκριση με εκείνους στο χαμηλότερο πεμπτημόριο. Οι συμμετέχοντες στο υψηλότερο πεμπτημόριο για απογευματινή φυσική δραστηριότητα μείωσαν τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2 κατά 27%, και εκείνοι στο υψηλότερο πεμπτημόριο για βραδινή φυσική δραστηριότητα είχαν 24% χαμηλότερο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2 σε σύγκριση με τους ενήλικες στο χαμηλότερο πεμπτημόριο.
Οι ενήλικες που έκαναν μέτρια έως έντονη ή έντονη σωματική δραστηριότητα μείωσαν τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2, αλλά η μείωση του κινδύνου κατά τη διάρκεια κάθε περιόδου εξαρτιόταν από κοινωνικούς/δημογραφικούς παράγοντες και παράγοντες τρόπου ζωής.
Σε πλήρως προσαρμοσμένες αναλύσεις υποσταθμού, η αντικατάσταση 1 ώρας MET βραδινής φυσικής δραστηριότητας με 1 ώρα MET το πρωί συσχετίστηκε με 6% χαμηλότερο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2 (P = 0,0345). Δεν παρατηρήθηκε αλλαγή στον κίνδυνο όταν μια βραδινή ώρα σωματικής δραστηριότητας MET αντικαταστάθηκε από μια απογευματινή ώρα MET. Επιπλέον, δεν υπήρξε αλλαγή στον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 ανά τυπική απόκλιση της ημερήσιας ώρας σωματικής δραστηριότητας MET.
«Διαπιστώσαμε ότι η έλλειψη συχνότητας άσκησης δεν σχετίζεται με τον διαβήτη τύπου 2», είπε ο Patel. «Συγκεκριμένα, αν κάποιος ασκείται πολύ τη μία ημέρα έναντι της λιγότερης άσκησης για πολλές ημέρες, δεν έχει καμία διαφορά στους συμμετέχοντες αυτής της κοόρτης».
Ο Patel είπε ότι χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να διερευνηθεί πώς οι παράγοντες του τρόπου ζωής μπορεί να επηρεάσουν τις συσχετίσεις μεταξύ της σωματικής δραστηριότητας και του κινδύνου διαβήτη τύπου 2.
«Όλα τα ευρήματά μας επηρεάστηκαν από τη διατροφική συμπεριφορά και τη συμπεριφορά ύπνου», είπε ο Patel. «Αυτά τα ευρήματα πρέπει να διερευνηθούν σε τυχαιοποιημένο ή πειραματικό περιβάλλον για να διαπιστωθεί η αιτιότητα, καθώς πολλοί παράγοντες, όπως η διατροφική συμπεριφορά και η συμπεριφορά ύπνου, μπορούν να επηρεάσουν τα ευρήματα».
Source: https://www.healio.com/news/endocrinology/20230921/exercise-in-morning-or-afternoon-better-than-evening-for-lowering-type-2-diabetes-risk
Διεύθυνση: Σοφία Κανελλοπούλου, Ενδοκρινολόγος, Λεωφόρος Δημοκρατίας
236, Άγιοι Ανάργυροι.
Τηλέφωνο: 6983379548
Email: s_kanellopoulou@hotmail.com