Η συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του θυρεοειδούς έχει αυξηθεί περίπου κατά 10% ετησίως τα τελευταία 30 χρόνια και σύμφωνα με τις παγκόσμιες στατιστικές για τον καρκίνο, ο καρκίνος του θυρεοειδούς κατατάσσεται στην 9η θέση μεταξύ 36 καρκίνων παγκοσμίως. Η διάγνωση του καρκίνου του θυρεοειδούς δεν έχει μόνο συναισθηματικό κόστος, αλλά και σημαντικό οικονομικό κόστος όχι μόνο για τα άτομα αλλά για ολόκληρο το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης των κρατών.
Είναι πιθανό ότι ένας συνδυασμός γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων αυξάνει την πιθανότητα για ένα συγκεκριμένο άτομο να αναπτύξει καρκίνο του θυρεοειδούς. Μεταξύ των καθιερωμένων παραγόντων κινδύνου για καρκίνο του θυρεοειδούς είναι το οικογενειακό ιστορικό, η έκθεση σε ιονίζουσα ακτινοβολία και, σε πρόσφατα δεδομένα, η συσχέτιση με την παχυσαρκία. Παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως η σωματική δραστηριότητα, το κάπνισμα, το αλκοόλ και η διατροφή έχουν προταθεί ότι επηρεάζουν τη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του θυρεοειδούς, αλλά δημοσιευμένες μελέτες έχουν δείξει αντικρουόμενα αποτελέσματα.
Αυτή η μελέτη έγινε για να διερευνήσει τη συσχέτιση μεταξύ του τρόπου ζωής, γενετικών παραγόντων και του κινδύνου για καρκίνο του θυρεοειδούς, καθώς και για να εξετάσει το ερώτημα εάν η τροποποίηση του τρόπου ζωής θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του θυρεοειδούς.
Αυτή η μελέτη χρησιμοποίησε τα δεδομένα της Βιοτράπεζας του Ηνωμένου Βασιλείου και συμπεριέλαβε 264.956 συμμετέχοντες ηλικίας 40-69 ετών που παρακολουθήθηκαν για περίπου 11 χρόνια και για τους οποίους ήταν διαθέσιμα γενετικά δεδομένα και κλινικές πληροφορίες. Με την εφαρμογή στατιστικών μεθόδων, δημιουργήθηκε μια βαθμολογία γενετικού κινδύνου. Δημιουργήθηκε μια βαθμολογία τρόπου ζωής με βάση τα δεδομένα που οι ίδιοι οι συμμετέχοντες για το βάρος, τη διατροφή, τη σωματική δραστηριότητα, το κάπνισμα και την κατανάλωση αλκοόλ και κατηγοριοποιήθηκε ως δυσμενής, ενδιάμεση ή ευνοϊκή. Ελέγχθηκαν οι συσχετίσεις μεταξύ της γενετικής βαθμολογίας, του τρόπου ζωής και της συχνότητας εμφάνισης καρκίνου του θυρεοειδούς, καθώς και οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ τους.
Κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης 11,1 ετών, αναφέρθηκαν 423 περιπτώσεις καρκίνου του θυρεοειδούς. Το ποσοστό επίπτωσης ήταν σχεδόν 3 φορές υψηλότερο στις γυναίκες από ότι στους άνδρες. Η υψηλότερη γενετική βαθμολογία συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του θυρεοειδούς. Ανεξάρτητα, ένας δυσμενής τρόπος ζωής συσχετίστηκε επίσης με υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του θυρεοειδούς. Τα άτομα που είχαν τόσο την υψηλή γενετική βαθμολογία όσο και τη βαθμολογία του δυσμενούς τρόπου ζωής είχαν τον υψηλότερο κίνδυνο για καρκίνο του θυρεοειδούς. Είναι ενδιαφέρον ότι μεταξύ των ασθενών που είχαν την υψηλότερη γενετική βαθμολογία, ένας ευνοϊκός τρόπος ζωής μείωσε τον κίνδυνο καρκίνου του θυρεοειδούς.
ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΤΗ ΜΕΛΕΤΗ;
Αυτή η μελέτη υποδηλώνει ότι οι γενετικοί παράγοντες και οι παράγοντες του τρόπου ζωής συνδέονται ο καθένας ανεξάρτητα με τη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του θυρεοειδούς και ότι ένας υγιεινός τρόπος ζωής μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου του θυρεοειδούς σε ασθενείς που έχουν υψηλή γενετική προδιάθεση. Αυτή η μελέτη είναι σημαντική για τους ασθενείς επειδή παρέχει στοιχεία ότι ακόμη και όταν υπάρχει ισχυρή γενετική προδιάθεση, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του προσωπικού κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του θυρεοειδούς, ακολουθώντας έναν υγιεινό τρόπο ζωής.
Source: https://www.thyroid.org/patient-thyroid-information/ct-for-patients/may-2023/vol-16-issue-5-p-3-4/
Διεύθυνση: Σοφία Κανελλοπούλου, Ενδοκρινολόγος, Λεωφόρος Δημοκρατίας
236, Άγιοι Ανάργυροι.
Τηλέφωνο: 6983379548
Email: s_kanellopoulou@hotmail.com