Περίπου οι μισές γυναίκες που εμφάνισαν διαβήτη κύησης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν επανεκτιμήθηκαν για πιθανή υποτροπή του διαβήτη μετά τον τοκετό, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JAMA Network Open.
Ο διαβήτης κύησης είναι μια μορφή διαβήτη που αναπτύσσεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και συνήθως υποχωρεί αμέσως μετά τον τοκετό. Αλλά ακόμη και όταν ο διαβήτης κύησης υποχωρεί, οι γυναίκες με ιστορικό της πάθησης διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2 αργότερα – ένας κίνδυνος που πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν. Η θεραπεία του διαβήτη κύησης αρχικά περιλαμβάνει προσοχή στη διατροφή της εγκύου και αύξηση της σωματικής της δραστηριότητας, αν αυτό είναι εφικτό, αλλά ανάλογα με το πόσο υψηλή είναι η γλυκόζη στο αίμα, μπορεί να χρειαστεί ακόμα και χορήγηση ινσουλίνης.
Πολλές γυναίκες με διαβήτη κύησης δεν αναζητούν ιατρική παρακολούθηση μετά τον τοκετό. Περίπου οι μισές γυναίκες που εμφάνισαν διαβήτη κύησης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν αναζήτησαν ιατρική παρακολούθηση κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους μετά τον τοκετό, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JAMA Network Open.
Στην παραπάνω μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν τα πρότυπα πρόσβασης στην πρωτοβάθμια περίθαλψη μετά την εγκυμοσύνη σε μια ομάδα 280.131 γυναικών. Οι ερευνητές σημείωσαν ότι ενώ οι κατευθυντήριες γραμμές συνιστούν όλες οι γυναίκες με ιστορικό διαβήτη κύησης να λαμβάνουν παρακολούθηση για να μειώσουν τον μελλοντικό κίνδυνο διαβήτη, δεν είναι σαφές πόσες γυναίκες σε αυτή τη θέση λαμβάνουν πραγματικά αυτή τη φροντίδα. Οι συμμετέχουσες στη μελέτη είχαν ηλικία από 15 έως 51 ετών (η μέση ηλικία ήταν 31).
Στη μελέτη συμμετείχαν 12.242 γυναίκες που είχαν διαβήτη τύπου 2 πριν από την εγκυμοσύνη τους και 18.432 που εμφάνισαν διαβήτη κύησης. Ενώ το 67,2% των συμμετεχόντων που είχαν διαβήτη τύπου 2 αναζήτησαν ιατρική παρακολούθηση κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους μετά τον τοκετό, μόνο το 50,9% των συμμετεχόντων με διαβήτη κύησης έκαναν το ίδιο. Μόνο το 36,0% όσων έπασχαν από διαβήτη κύησης έκαναν εξέταση γλυκόζης στο αίμα 12 εβδομάδες μετά τον τοκετό σύμφωνα με τις κλινικές κατευθυντήριες γραμμές.
Οι ερευνητές σημειώνουν ότι αυτό το χαμηλό ποσοστό της συνιστώμενης παρακολούθησης “δείχνει μια χαμένη ευκαιρία για έγκαιρη παρέμβαση στην παρακολούθηση και πρόληψη του διαβήτη και καταδεικνύει την ανάγκη ανάπτυξης μιας διεπιστημονικής προσέγγισης για την παρακολούθηση μετά τον τοκετό”. Οι ελπιδοφόρες προσεγγίσεις για την αύξηση της παρακολούθησης, σημείωσαν, μπορεί να περιλαμβάνουν το συνδυασμό επισκέψεων φροντίδας για τις νέες μητέρες και τα παιδιά τους ή τη συνεχή επαφή ενός εκπαιδευτή υγείας με γυναίκες με ιστορικό διαβήτη κύησης.