Ο διαβήτης κύησης είναι ένας τύπος διαβήτη που μπορεί να ξεκινήσει όταν είστε έγκυος. Συνήθως αναπτύσσεται γύρω στις 24 έως 32 εβδομάδες της εγκυμοσύνης και συνήθως υποχωρεί σύντομα αφού γεννήσετε το μωρό σας. Μπορεί να συμβεί και πριν ή μετά από αυτό. Εάν ο διαβήτης κύησης δεν εξαφανιστεί, αυτός θεωρείται διαβήτης τύπου 2.
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το μωρό σας και ο πλακούντας παράγουν ορμόνες που εμποδίζουν την ινσουλίνη σας να λειτουργεί όσο καλά θα έπρεπε. Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που διατηρεί τη γλυκόζη (σάκχαρο) στο αίμα σας εκεί που πρέπει να είναι. Ο διαβήτης κύησης εμφανίζεται όταν το σώμα σας δεν μπορεί να παράγει αρκετή επιπλέον ινσουλίνη για να αντισταθμίσει αυτό, οπότε το επίπεδο σακχάρου στο αίμα σας ανεβαίνει πολύ ψηλά. Η πάθηση επηρεάζει περίπου το 2% έως 10% των κυήσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Εάν έχετε διαγνωστεί με διαβήτη κύησης, ο γιατρός σας θα σας συστήσει να προσαρμόσετε τη διατροφή σας. Πιθανότατα θα συναντηθείτε με έναν διαιτολόγο που μπορεί να σας βοηθήσει να κάνετε αλλαγές που ταιριάζουν στις προσωπικές σας ανάγκες. Ευτυχώς, θα εξακολουθείτε να μπορείτε να τρώτε πολλά από τα τρόφιμα που αγαπάτε με μέτρο, και πιθανώς θα μάθετε και μερικές καλές διατροφικές συνήθειες στην πορεία.
Θεραπεία με δίαιτα
Αντιμετώπιση του διαβήτη κύησης με δίαιτα
Πολλές γυναίκες είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τον διαβήτη κύησης ακολουθώντας ένα πρόγραμμα γευμάτων. Στην πραγματικότητα, αυτή είναι η πρώτη θεραπεία που θα σας συστήσει ο γιατρός σας για να διατηρήσετε τα επίπεδα γλυκόζης υπό έλεγχο. Περίπου το 15% των γυναικών με διαβήτη κύησης θα καταλήξει να χρειάζεται να παίρνει ινσουλίνη επειδή το σώμα τους δεν παράγει αρκετή για να καλύψει τις ανάγκες τόσο τις δικές τους όσο και του μωρού τους. Μιλήστε με τον ενδοκρινολόγο σας για τα επίπεδα γλυκόζης σας και για το πώς πρέπει να αντιμετωπιστούν για να αποφύγετε να θέσετε σε κίνδυνο την υγεία τη δική σας και του μωρού σας.
Ποια δίαιτα είναι η καλύτερη;
Ποια είναι η καλύτερη διατροφή για τον διαβήτη κύησης;
Δεν υπάρχει συγκεκριμένη δίαιτα για το διαβήτη κύησης, επειδή κάθε γυναίκα είναι διαφορετική. Οι περισσότερες γυναίκες πρέπει απλώς να προσαρμόσουν τις καθημερινές διατροφικές τους συνήθειες για να καλύψουν τις δικές τους διατροφικές ανάγκες και του μωρού τους, καθώς και για να ελέγξουν τα σάκχαρά τους.
Οι τροποποιήσεις στη διατροφή που θα πρέπει να κάνετε όταν έχετε διαβήτη κύησης περιλαμβάνουν:
- Την κατανομή των υδατανθράκων σας σε μικρά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας
- Κατανόηση του τι είναι το μέγεθος μιας μερίδας
- Ενσωμάτωση σωματικής δραστηριότητας μετά τα γεύματα για να βοηθήσετε το σώμα σας να αξιοποιήσει τους υδατάνθρακες πιο αποτελεσματικά
Είναι καλή ιδέα να μιλήσετε με έναν διαιτολόγο-διατροφολόγο, ο οποίος μπορεί να προσαρμόσει τη διατροφή σας στις ιδιαίτερες ανάγκες και τις διατροφικές σας προτιμήσεις. Αν είναι δυνατόν, δείτε αν μπορείτε να βρείτε έναν διατροφολόγο που είναι επίσης πιστοποιημένος ειδικός στη φροντίδα και την εκπαίδευση για το διαβήτη (CDCES). Ένας CDCES μπορεί να σας βοηθήσει τόσο με τη διατροφή σας όσο και με τη διαχείριση του διαβήτη σας.
Βασική υγιεινή διατροφή: Μέθοδος του πιάτου
Όταν έχετε διαβήτη κύησης, το σώμα σας δεν αξιοποιεί τους υδατάνθρακες με τον τρόπο που το έκανε πριν από την εγκυμοσύνη. Ο καλύτερος τρόπος για να χρησιμοποιείτε σωστά τους υδατάνθρακες είναι να τους κατανέμετε μέσα στην ημέρα με μικρά σνακ και γεύματα. Αυτό βοηθά επίσης το σώμα σας να ανεχτεί καλύτερα τους υδατάνθρακες που τρώτε.
Κατά γενικό κανόνα, όταν έχετε διαβήτη, ο πιο υγιεινός τρόπος διατροφής είναι να χρησιμοποιείτε τη μέθοδο του πιάτου του διαβήτη. Κάντε το μισό πιάτο σας μη αμυλούχα λαχανικά, το ένα τέταρτο του πιάτου σας άπαχες πρωτεΐνες και το άλλο τέταρτο υδατάνθρακες (αμυλούχα) τρόφιμα, όπως:
- Φασόλια και όσπρια
- Φρούτα ή αποξηραμένα φρούτα
- Αμυλούχα λαχανικά όπως κολοκύθα, πατάτες, γλυκοπατάτες, παστινάκι, πράσινα μπιζέλια
- Δημητριακά ολικής άλεσης
- Άλλα προϊόντα ολικής άλεσης, όπως ψωμί, τορτίγιες και ζυμαρικά
Η λήψη των θρεπτικών συστατικών σας
Δεν υπάρχουν συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για τον ίδιο τον διαβήτη κύησης. Υπάρχουν όμως θρεπτικά συστατικά που είναι σημαντικά για κάθε εγκυμοσύνη, όπως:
- Το φυλλικό οξύ και το φολλινικό οξύ. Αυτές οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β συμβάλλουν στην πρόληψη της δισχιδούς ράχης και άλλων ανωμαλιών του νευρικού σωλήνα στο μωρό. Τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα φασόλια και οι ξηροί καρποί είναι καλές πηγές.
- Σίδηρος. Αυτό το μέταλλο βοηθά στην πρόληψη της αναιμίας. Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο είναι το κόκκινο κρέας, τα θαλασσινά, τα φασόλια και τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.
- Ασβέστιο. Βρίσκεται στο γάλα και τα γαλακτοκομικά, αυτό το μέταλλο βοηθά στη γενική ανάπτυξη και την ανάπτυξη των οστών, των δοντιών και των νυχιών στο μωρό και βοηθά στη διατήρηση των οστών στη μητέρα. Οι μη γαλακτοκομικές πηγές ασβεστίου περιλαμβάνουν τη σόγια, τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και τα εμπλουτισμένα με ασβέστιο τρόφιμα, όπως ο χυμός πορτοκαλιού και τα δημητριακά.
- Βιταμίνη D. Αυτή η βιταμίνη συνεργάζεται με το ασβέστιο για να βοηθήσει τα οστά και τα δόντια του μωρού σας να αναπτυχθούν. Τα λιπαρά ψάρια και τα αυγά είναι καλές πηγές βιταμίνης D.
- Η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη για να βοηθήσει το μωρό σας να αναπτυχθεί όσο είστε έγκυος. Καλές πηγές περιλαμβάνουν άπαχο κρέας, πουλερικά, θαλασσινά, αυγά, φασόλια, τόφου και γαλακτοκομικά χαμηλών λιπαρών.
Ρωτήστε το γιατρό σας σχετικά με τη συμπληρωματική λήψη βιταμινών. Αυτό μπορεί να διασφαλίσει ότι λαμβάνετε όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε εσείς και το μωρό σας σε περίπτωση που δεν τα λαμβάνετε μέσω της διατροφής σας.
Τρόφιμα που πρέπει να τρώτε αν διαγνωσθείτε με διαβήτη κύησης
Μια υγιεινή διατροφή για οποιαδήποτε κατάσταση υγείας μπορεί να περιλαμβάνει όλα τα τρόφιμα με μερικές εξαιρέσεις. Εάν έχετε διαβήτη κύησης, θα πρέπει να αποφεύγετε τρόφιμα ή ποτά με ζάχαρη, επειδή το σάκχαρο στο αίμα σας είναι ήδη αυξημένο. Είναι επίσης έξυπνο να μειώσετε την ποσότητα αλατιού (νάτριο) στη διατροφή σας για να βοηθήσετε στον έλεγχο της αρτηριακής σας πίεσης.
Οι καλές επιλογές τροφίμων για το διαβήτη κύησης περιλαμβάνουν:
Άπαχες πρωτεΐνες
Οι πρωτεΐνες σας βοηθούν να αισθάνεστε χορτάτες, επιπλέον είναι σημαντικές για την ανάπτυξη του μωρού σας. Οι πηγές άπαχων πρωτεϊνών περιλαμβάνουν:
- Φασόλια
- Κομμάτια βοδινού και χοιρινού κρέατος με λιγότερα λιπαρά
- Κοτόπουλο ή γαλοπούλα χωρίς πέτσα
- Αυγά
- Φαλάφελ
- Ψάρια όπως τόνος, μπακαλιάρος, ξιφίας και σολομός
- Χούμους
- Φακές
- Γαλακτοκομικά χαμηλών λιπαρών, όπως τυρί cottage, γιαούρτι χαμηλών λιπαρών και γάλα χαμηλών λιπαρών ή υποκατάστατα γάλακτος (αμύγδαλο, σόγια κ.λπ.)
- Οστρακοειδή
- Τόφου
Δημητριακά ολικής αλέσεως
Τα δημητριακά ολικής αλέσεως προκαλούν μικρότερη αύξηση στο σάκχαρο στο αίμα σας. Αναζητήστε επιλογές ολικής αλέσεως όπως:
- Καστανό ρύζι
- Βρώμη
- Ψωμί και ζυμαρικά ολικής άλεσης
Για να διαπιστώσετε αν ένα συσκευασμένο τρόφιμο είναι ολικής άλεσης, κοιτάξτε τον κατάλογο των συστατικών στη συσκευασία. Θα πρέπει να αναγράφει ένα δημητριακό ολικής άλεσης ως πρώτο συστατικό (ή το δεύτερο συστατικό μετά το νερό), όπως αλεύρι ολικής άλεσης, φαγόπυρο ολικής άλεσης, βρώμη ολικής άλεσης κ.λπ.
Μη αμυλούχα λαχανικά
Αυτά τα λαχανικά έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες, οπότε μπορείτε να τρώτε όσο θέλετε.
- Σπαράγγια
- Μπρόκολο
- Λάχανο
- Καρότα
- Κουνουπίδι
- Σέλινο
- Αγγούρια
- Μελιτζάνα
- Φασολάκια
- Πράσινες πιπεριές
- Μανιτάρια
- Μπάμιες
- Κρεμμύδια
- Χόρτα
- Σπανάκι
- Κολοκυθάκια
Υγιεινά λίπη
Αυτά έχουν οφέλη για την καρδιά, συν το ότι σας βοηθούν να αισθάνεστε χορτάτοι. Παραδείγματα υγιεινών λιπαρών περιλαμβάνουν:
- Αβοκάντο
- Ελαιόλαδο
- Σπόροι
- Ξηροί καρποί και βούτυρα ξηρών καρπών
Τρόφιμα ολικής αλέσεως
Τα επεξεργασμένα τρόφιμα έχουν συνήθως πρόσθετη ζάχαρη, αλάτι και λιπαρά. Συχνά αφαιρούν επίσης θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε, όπως οι φυτικές ίνες. Επιλέξτε τρόφιμα που έχουν υποστεί ελάχιστη επεξεργασία, όπως αλεύρι ολικής αλέσεως και τρόφιμα που δεν έχουν υποστεί καθόλου επεξεργασία. Τα τρόφιμα που δεν έχουν υποστεί καμία επεξεργασία είναι γνωστά ως τρόφιμα ολικής αλέσεως.
Φρούτα
Τα φρούτα μπορούν να καταναλώνονται με μέτρο, επειδή έχουν φρουκτόζη και όχι γλυκόζη. Η φρουκτόζη δεν αυξάνει το σάκχαρο στο αίμα σας όπως η γλυκόζη, επειδή μεταβολίζεται διαφορετικά. Επομένως, αν φάτε πολλά φρούτα ταυτόχρονα, η γλυκόζη στο αίμα σας μπορεί να αυξηθεί. Η κατανάλωση φρούτων μαζί με πρωτεΐνες και φυτικές ίνες είναι ένα εύκολο τέχνασμα για να βοηθήσετε να διατηρήσετε τη γλυκόζη σας σε χαμηλότερα επίπεδα.
Δοκιμάστε έναν από αυτούς τους συνδυασμούς:
- Μπανάνα με φυστικοβούτυρο ή βούτυρο αμυγδάλου
- Σταφύλια με κύβους τυριού
- Φράουλες βουτηγμένες σε γιαούρτι χαμηλών λιπαρών
- Ανακατέψτε ανάμεικτα μούρα σε γιαούρτι χαμηλών λιπαρών
Είναι επίσης έξυπνο να προτιμάτε ολόκληρα φρούτα και όχι χυμούς. Τα ολόκληρα φρούτα έχουν λιγότερες θερμίδες και υδατάνθρακες ανά όγκο από ό,τι ο χυμός, συν το ότι περιέχουν φυτικές ίνες, μαζί με βιταμίνες και μέταλλα.
Οι περισσότερες από τις φυτικές ίνες έχουν αφαιρεθεί στο χυμό. Όσο περισσότερες φυτικές ίνες έχει το φρούτο, τόσο το καλύτερο, ειδικά επειδή πολλές έγκυες γυναίκες έχουν δυσκοιλιότητα.
Αμυλούχες τροφές (αλλά επιλέξτε έξυπνα)
Το άμυλο είναι ένας τύπος υδατάνθρακα, μαζί με τις φυτικές ίνες και τη ζάχαρη. Χρειάζεστε κάποια αμυλούχα τρόφιμα στη διατροφή σας, όπως τα αμυλούχα λαχανικά και το ψωμί ολικής άλεσης, επειδή σας δίνουν ενέργεια και περιέχουν θρεπτικά συστατικά όπως φυτικές ίνες, ασβέστιο, σίδηρο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Αλλά θα πρέπει να τρώτε αμυλούχες τροφές με μέτρο, επειδή επηρεάζουν το σάκχαρο στο αίμα σας περισσότερο από άλλες τροφές. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Μέθοδος του πιάτου ορίζει μόνο το ένα τέταρτο του πιάτου σας για υδατάνθρακες (αμυλούχα τρόφιμα).
Σνακς
Πολλές έγκυες γυναίκες τρώνε περισσότερο από όσο χρειάζεται, με αποτέλεσμα να παίρνουν περισσότερο βάρος από όσο χρειάζεται. Δυστυχώς, αυτό το επιπλέον βάρος μπορεί να είναι δύσκολο να χαθεί.
Ένας τρόπος για να καταπολεμήσετε την αύξηση του επιπλέον βάρους είναι να τρώτε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αυτό σημαίνει ότι εκτός από το πρωινό, το μεσημεριανό γεύμα και το δείπνο, θα πρέπει να τρώτε δύο έως τέσσερα σνακ. Ο διατροφολόγος σας μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε τι λειτουργεί καλύτερα για τις ατομικές σας ανάγκες.
Για παράδειγμα, ένα μήλο συν ένα μπαστουνάκι τυριού σας δίνουν πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, ασβέστιο και βιταμίνες με λιγότερες θερμίδες και λιπαρά από ό,τι παίρνετε από μια μπάλα παγωτό, η οποία έχει επίσης λιγότερο ασβέστιο.
Τα smoothies είναι επίσης μια καλή επιλογή. Δοκιμάστε να αναμείξετε ένα φλιτζάνι απλό γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά με σπανάκι και μισό μήλο. (Προσθέστε λίγο νερό ή πάγο για να αποκτήσετε την επιθυμητή πυκνότητα.) Ο συνδυασμός θα σας βοηθήσει να μείνετε χορτάτοι και θα λάβετε ασβέστιο, πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, φυλλικό οξύ και σίδηρο.
Τρόφιμα προς αποφυγή
Τροφές που πρέπει να αποφεύγετε αν διαγνωσθείτε με διαβήτη κύησης
Όλα τα τρόφιμα μπορούν να καταναλωθούν με μέτρο, αλλά είναι καλύτερο να αποφεύγετε τρόφιμα και ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, όπως μπισκότα, γλυκά και αναψυκτικά. Τα τρόφιμα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε απλούς υδατάνθρακες, όπως τα δημητριακά πρωινού, το λευκό ρύζι, το λευκό αλεύρι και τα επεξεργασμένα τρόφιμα ή σνακ, είναι επίσης μεγάλοι ένοχοι γιατί πρόκειται να αυξήσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας πιο γρήγορα.
Κάποια στιγμή, μπορεί να διαπιστώσετε ότι επιθυμείτε ένα συγκεκριμένο ζαχαρούχο ή επεξεργασμένο τρόφιμο. Αν συμβεί αυτό, φάτε μια μικρή ποσότητα και προχωρήστε παρακάτω. Για παράδειγμα, αν επιθυμείτε σακχαρούχο αναψυκτικό, απλά πάρτε μια γουλιά από το ποτήρι του συντρόφου σας και παραγγείλετε στον εαυτό σας ένα ποτήρι κρύο νερό ή μια σόδα διαίτης. Μην βασανίζετε τον εαυτό σας με τη σκέψη ότι δεν μπορείτε να το έχετε. Αυτό θα μπορούσε να κάνει τη λαχτάρα ακόμα πιο έντονη και μπορεί να καταλήξετε να φάτε ή να πιείτε πολύ περισσότερο απ’ ό,τι θέλατε.
Ακολουθούν λίγο περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα τρόφιμα και τα ποτά που θα πρέπει να περιορίσετε ή να αποφύγετε αν έχετε διαβήτη κύησης:
Ζαχαρούχα ποτά
Τα ροφήματα που είναι ζαχαρούχα, όπως αναψυκτικά και οι χυμοί με προσθήκη ζάχαρης (αντί για 100% φυσικούς χυμούς) είναι ιδιαίτερα κακά όταν έχετε διαβήτη κύησης, επειδή προκαλούν την εκτόξευση του σακχάρου στο αίμα σας αμέσως μετά την κατανάλωσή τους. Επίσης, δεν έχουν ουσιαστικά καμία θρεπτική αξία. Καλύτερα να πιείτε νερό ή τσάι ή καφέ χωρίς ζάχαρη.
Γλυκά
Όπως και με τα ζαχαρούχα ποτά, θα πρέπει να μείνετε μακριά από τα γλυκά, το παγωτό, το κέικ, τα ντόνατς και άλλα ψημένα καλούδια όσο μπορείτε. Οι γιορτές και οι ειδικές περιστάσεις θα έρθουν, όμως, οπότε προγραμματίστε εκ των προτέρων τις απολαύσεις και να έχετε κατά νου ότι η ισορροπία είναι το κλειδί.
Εάν έχετε επιδοθεί σε μερικούς επιπλέον υδατάνθρακες, πηγαίνετε για έναν περίπατο ή κάντε άλλη δραστηριότητα χαμηλής έντασης που έχει εγκρίνει ο γιατρός σας. Αυτό βοηθά το σώμα σας να χρησιμοποιήσει τη γλυκόζη που έχετε φάει πιο αποτελεσματικά.
Δείγμα προγράμματος γευμάτων
Δείγμα προγράμματος γευμάτων της δίαιτας του διαβήτη κύησης
Η Αμερικανική Ένωση Διαβήτη (ADA) συνιστά τη χρήση ενός πιάτου που έχει διάμετρο περίπου 9 ίντσες. Αυτό σας βοηθά να τρώτε μια υγιή ποσότητα. (Τα τυπικά πιάτα δείπνου στις ΗΠΑ έχουν διάμετρο περίπου 10 ίντσες και στα εστιατόρια τα πιάτα μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερα).
Θυμηθείτε, το πιάτο σας πρέπει να αποτελείται περίπου κατά το ήμισυ από μη αμυλούχα λαχανικά, κατά το ένα τέταρτο από άπαχη πρωτεΐνη και κατά το ένα τέταρτο από υδατάνθρακες.
Ακολουθεί ένα παράδειγμα καθημερινού προγράμματος γευμάτων που εξισορροπεί τους υδατάνθρακες κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ο διαιτολόγος σας ή το CDCES μπορούν να σας βοηθήσουν να καθορίσετε πόσους υδατάνθρακες πρέπει να έχετε και το καλύτερο πρόγραμμα γευμάτων για τις ανάγκες σας.
Πρωινό
- 1 αυγό
- 1 φέτα τοστ ολικής άλεσης
- 1 φλιτζάνι αποβουτυρωμένο γάλα
Μεσημεριανό
- 1 μερίδα κοτόπουλο χωρίς πέτσα στη σχάρα
- Σαλάτα με μαρούλι, ντομάτα και αγγούρι
- 1/4 φλιτζανιού κρουτόν
- 1 κουταλιά της σούπας ελαφριά σάλτσα σαλάτας ή ελαιόλαδο
- 1 φλιτζάνι γιαούρτι χωρίς λιπαρά
- 1 φλιτζάνι μούρα
Δείπνο
- 1 μερίδα ψητού σολομού περιχυμένος με χυμό λεμονιού και μυρωδικά
- 1 μέτρια ψητή πατάτα
- 1 κουταλάκι του γλυκού μαργαρίνη
- Πράσινα φασολάκια στον ατμό
- 1 φλιτζάνι αποβουτυρωμένο γάλα
Ιδέες για σνακ
Οι περισσότερες γυναίκες με διαβήτη κύησης πρέπει να τρώνε δύο έως τέσσερα σνακ κατά τη διάρκεια της ημέρας για να κατανέμουν τους υδατάνθρακες. Ο διαιτολόγος σας μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε πόσα θα χρειαστείτε.
Ορισμένες ιδέες για υγιεινά σνακ περιλαμβάνουν:
- 2 κουταλιές της σούπας φυστικοβούτυρο με 1 φέτα ψωμί ολικής άλεσης
- 1 μικρό μήλο με 30 γρ τυρί άπαχο ή 2 κουταλιές της σούπας φυστικοβούτυρο (ή άλλο βούτυρο ξηρών καρπών)
- 4-6 κράκερς ολικής άλεσης με 30 γρ τυρί άπαχο
- 1 φλιτζάνι άπαχο γιαούρτι με 1 φλιτζάνι μούρα
- 1/2 πίτα ολικής άλεσης με 1 κουταλιά της σούπας χούμους και φέτες αγγουριού
Πηγή: https://www.healthcentral.com/condition/gestational-diabetes/diet
Διεύθυνση: Σοφία Κανελλοπούλου, Ενδοκρινολόγος, Λεωφόρος Δημοκρατίας 236, Άγιοι Ανάργυροι.
Τηλέφωνο: 6983379548
Email: s_kanellopoulou@hotmail.com