Στις μέρες μας ο υποθυρεοειδισμός αφορά ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού, ενώ αρκετοί από αυτούς που πάσχουν δεν το γνωρίζουν. Είναι η πιο συχνή διαταραχή του θυρεοειδούς και στην ουσία πρόκειται για υπολειτουργία του αδένα με μειωμένη παραγωγή της ορμόνης θυροξίνης.
Η αναγνώριση των συμπτωμάτων του είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς όσο νωρίτερα εντοπιστούν και απευθυνθεί κάποιος στο γιατρό του, τόσο πιο γρήγορα μπορεί να αρχίσει να λαμβάνει την κατάλληλη αγωγή. Η διάγνωσή του απαιτεί τη λήψη καλού ιστορικού, κλινική εξέταση και συμπληρώνεται με εξετάσεις αίματος και υπερηχογράφημα θυρεοειδούς.
Τα αίτια είναι ποικίλα με πιο συχνή την αυτοάνοση μορφή (γνωστή ως θυρεοειδίτιδα HASHIMOTO), ενώ μπορεί επίσης να οφείλεται σε δίαιτα φτωχή σε ιώδιο ή σε θυρεοειδίτιδα δηλαδή φλεγμονή του θυρεοειδούς που οδηγεί στην υπολειτουργία του. Υποθυρεοειδισμός εμφανίζεται και μετά από ολική θυρεοειδεκτομή ή ακτινοβόληση του θυρεοειδούς αδένα. Υπάρχουν, όμως, κάποιες περιπτώσεις που ο υποθυρεοειδισμός οφείλεται σε βλάβες της υπόφυσης (αδένας που βρίσκεται στη βάση του εγκεφάλου και είναι ρυθμίζει την παραγωγή θυροξίνης από τον θυρεοειδή).
Τα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού ξεκινάνε σταδιακά και πολλές φορές δεν γίνονται αντιληπτά παρά μόνο σε προχωρημένες μορφές.
Η κύρια συμπτωματολογία περιλαμβάνει:
1. Κόπωση – Υπνηλία
2. Αύξηση σωματικού βάρους
3. Δυσκοιλιότητα
4. Δυσανεξία στο κρύο
5. Αίσθημα κατάθλιψης.
Όσον αφορά τη διατροφή, αρκετά είναι εκείνα τα θρεπτικά συστατικά που συμβάλλουν στην καλή υγεία και εύρυθμη λειτουργία του θυρεοειδούς και συστήνεται να καταναλώνονται από ασθενείς με υποθυρεοειδισμό.
- Το σελήνιο και ο ψευδάργυρος βοηθούν στη μετατροπή της Τ4, που παράγεται από το θυρεοειδή αδένα, σε Τ3, η οποία είναι και η πιο δραστική θυρεοειδική ορμόνη. Τροφές πλούσιες σε σελήνιο είναι τα φυστίκια Βραζιλίας και τα όσπρια, ενώ ο ψευδάργυρος βρίσκεται σε αφθονία στα δημητριακά ολικής άλεσης, στα οστρακοειδή και στους ξηρούς καρπούς.
- Η γλυκοπατάτα είναι ένας δυσαπορρόφητος υδατάνθρακας που δεν ανεβάζει τη γλυκόζη στο αίμα τόσο γρήγορα όπως η πατάτα και μπορεί να την αντικαταστήσει στη διατροφή μας. Επίσης αποτελεί πηγή βιταμίνης Α που υποστηρίζει τη θυρεοειδική λειτουργία.
- Τα αντιοξειδωτικά καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου που είναι καταστροφικές για όλα τα όργανά μας, συμπεριλαμβανόμενου και του θυρεοειδούς αδένα. Τρόφιμα πλούσια σε αντιοξειδωτικά είναι το πράσινο τσάι, η μαύρη σοκολάτα, τα καρύδια pecan, τα μύρτιλα (blueberries).
Παράλληλα, να τονίσουμε, ότι υπάρχουν και αρκετά θρεπτικά συστατικά που μπορεί να βλάψουν την υγεία των ατόμων με υποθυρεοειδισμό, γι αυτό και θα πρέπει να περιορίζεται η κατανάλωσή τους.
- Ο υδράργυρος είναι ενα βαρύ μέταλλο που περιέχεται σε θαλασσινά (λόγω της μόλυνσης των θαλασσών) και είναι τοξικό για το θυρεοειδή αδένα καθώς συσσωρεύεται σε αυτόν, προκαλεί φλεγμονή και μπορεί να επιδεινώσει υπάρχοντα υποθυρεοειδισμό. Οπότε, συστήνεται σε ασθενείς με υποθυρεοειδισμό να αποφεύγουν θαλασσινά που μπορεί να περιέχουν μεγάλες συγκεντρώσεις υδραργύρου, όπως o τόνος και το σκουμπρί. Αντίθετα, οι γαρίδες και το καβούρι δεν περιέχουν τόσο μεγάλες ποσότητες υδραργύρου και μπορούν να καταναλώνονται.
- Κάποια λαχανικά όταν καταναλώνονται ωμά μπορεί να εμποδίζουν την πρόσληψη ιωδίου από το θυρεοειδή που είναι απαραίτητη για την παραγωγή των θυρεοειδικών ορμόνων. Για αυτό συστήνεται λαχανικά όπως είναι το λάχανο, το μπρόκολο και το κουνουπίδι να μαγειρεύονται πριν την κατανάλωση.
- Τα συσκευασμένα τρόφιμα σε πλαστικές συσκευασίες εκθέτουν τον οργανισμό μας σε ενδοκρινικούς διαταράκτες που μπορεί να επηρεάζουν αρνητικά τη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα. Αν δε γίνεται να αποφύγετε τη χρήση συσκευασμένων τροφίμων συστήνεται να αφαιρείτε πρώτα τη συσκευασία και μετά να τα ζεστένετε.
Θα λέγαμε , λοιπόν, ότι οι τροφές από μόνες τους δε θεραπεύουν τον υποθυρεοειδισμό ,ωστόσο, ένας συνδυασμός των σωστών θρεπτικών συστατικών και φαρμάκων μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση της λειτουργίας του θυρεοειδούς αδένα.
Πηγή:
https://www.endocrineweb.com/conditions/hypothyroidism/symptoms-hypothyroidism
&
https://www.endocrineweb.com/lifestyle-diet/more-less-hypothyroidism