Close

Αυξημένη TSH στο Α’ τρίμηνο κύησης: Μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για διαβήτη κύησης;

Αυξημένη TSH στο Α’ τρίμηνο κύησης: Μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για διαβήτη κύησης;

Οι γυναίκες που έχουν υψηλότερα επίπεδα θυρεοτρόπου ορμόνης (TSH) νωρίς στην εγκυμοσύνη μπορεί να έχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη κύησης, σύμφωνα με ευρήματα που δημοσιεύθηκαν στο The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι η αυξημένη TSH στην αρχή της εγκυμοσύνης είναι ένας παράγοντας κινδύνου για διαβήτη κύησης, ακόμη και όταν το επίπεδο TSH είναι εντός του φυσιολογικού εύρους, παρέχοντας νέα στοιχεία ότι η λειτουργία του θυρεοειδούς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επηρεάζει τον διαβήτη κύησης», δήλωσε ο Cheng Hong Yin, MD, PhD, διευθυντής στο τμήμα του κεντρικού εργαστηρίου στο Μαιευτικό και Γυναικολογικό Νοσοκομείο του Πεκίνου. «Αυτά τα αποτελέσματα υποστηρίχθηκαν περαιτέρω από το σχετικά υψηλό ποσοστό διαβήτη κύησης σε συμμετέχουσες με υποκλινικό υποθυρεοειδισμό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης».

Οι ερευνητές διεξήγαγαν μια προοπτική μελέτη κοόρτης με 26.742 έγκυες γυναίκες που έλαβαν τακτική προγεννητική φροντίδα κατά το πρώτο τρίμηνο στο Μαιευτικό και Γυναικολογικό Νοσοκομείο του Πεκίνου από τον Φεβρουάριο του 2018 έως τον Δεκέμβριο του 2021. Τα δημογραφικά στοιχεία και η παρουσία θυρεοειδικής νόσου λήφθηκαν μέσω ερωτηματολογίου. Συλλέχθηκαν δείγματα αίματος μεταξύ 6 και 13 εβδομάδων κύησης για να μετρηθούν τα επίπεδα θυρεοειδικών ορμονών. Ένα τεστ ανοχής γλυκόζης διάρκειας 2 ωρών διεξήχθη μεταξύ 24 και 28 εβδομάδων κύησης για να προσδιοριστεί εάν οι συμμετέχουσες είχαν διαβήτη κύησης.

Από τους συμμετέχοντες, το 14,9% είχε διαβήτη κύησης. Οι γυναίκες με διαβήτη κύησης είχαν υψηλότερο επίπεδο TSH (1,6 mIU/L έναντι 1,52 mIU/L, P = 0,003), χαμηλότερο επίπεδο ελεύθερης θυροξίνης (16,27 pmol/L έναντι 16,38 pmol/L, P = 0,007) και υψηλότερη θετικότητα αντισωμάτων υπεροξειδάσης του θυρεοειδούς (12,5% έναντι 11,3%, P = 0,037) από εκείνες χωρίς διαβήτη κύησης. Το ποσοστό των γυναικών με υποκλινικό υποθυρεοειδισμό ήταν παρόμοιο μεταξύ των δύο ομάδων.

Μετά την προσαρμογή για συμμεταβλητές, υψηλότερη TSH (προσαρμοσμένη OR = 1,03, 95% CI, 1,007-1,054, P = 0,012) συσχετίστηκε με μεγαλύτερη πιθανότητα για διαβήτη κύησης. Οι γυναίκες με υποκλινικό υποθυρεοειδισμό είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη κύησης από εκείνες χωρίς υποκλινικό υποθυρεοειδισμό (aOR = 1,211; 95% CI, 1,01-1,451, P = 0,039). Δεν παρατηρήθηκαν συσχετίσεις μεταξύ του διαβήτη κύησης και της ελεύθερης Τ4 ή θετικών αντισωμάτων έναντι της υπεροξειδάσης του θυρεοειδούς.

Όταν οι συμμετέχουσες χωρίστηκαν σε πεμπτημόρια με βάση τα επίπεδα TSH και ελεύθερης Τ4, οι γυναίκες στα τρία υψηλότερα πεμπτημόρια για TSH είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη κύησης από εκείνες στο χαμηλότερο πεμπτημόριο. Δεν υπήρχε διαφορά στις πιθανότητες διαβήτη κύησης μεταξύ των ομάδων ελεύθερης Τ4.

Σε μια ανάλυση υποομάδας στην οποία οι συμμετέχουσες χωρίστηκαν με δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) πριν από την εγκυμοσύνη, οι γυναίκες με ΔΜΣ 24 kg/m2 ή υψηλότερο που ήταν στο υψηλότερο πεμπτημόριο TSH είχαν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη κύησης σε σύγκριση με το χαμηλότερο πεμπτημόριο. Οι πιθανότητες για διαβήτη κύησης ήταν υψηλότερες στις γυναίκες με ΔΜΣ 24 kg/m2 ή μεγαλύτερο σε σύγκριση με γυναίκες με ΔΜΣ μικρότερο από 24 kg/m2 στο ίδιο πεμπτημόριο TSH.

«Τα υψηλότερα επίπεδα TSH μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο διαβήτη κύησης, ειδικά όταν ο ΔΜΣ πριν την εγκυμοσύνη είναι πάνω από 24 kg/m2», έγραψαν οι ερευνητές. «Ωστόσο, επειδή δεν μετρήθηκαν άλλοι πιθανοί συγχυτικοί παράγοντες, οι μηχανισμοί παραμένουν ασαφείς και απαιτούν περαιτέρω διερεύνηση».

Source: https://www.healio.com/news/endocrinology/20230921/elevated-firsttrimester-tsh-may-increase-risk-for-gestational-diabetes

Διεύθυνση: Σοφία Κανελλοπούλου, Ενδοκρινολόγος, Λεωφόρος Δημοκρατίας

236, Άγιοι Ανάργυροι.

Τηλέφωνο: 6983379548

Email: s_kanellopoulou@hotmail.com