Close

Χειρουργική για Υπερπαραθυρεοειδισμό: Μειώνει τον Κίνδυνο Καταγμάτων στους Ενήλικες

Χειρουργική για Υπερπαραθυρεοειδισμό: Μειώνει τον Κίνδυνο Καταγμάτων στους Ενήλικες

Οι ενήλικες που υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση για την αντιμετώπιση του υπερπαραθυρεοειδισμού έχουν παρόμοια ποσοστά καταγμάτων μετά την επέμβαση με τους υγιείς ασθενείς.

Οι ασθενείς με πρωτοπαθή υπερπαραθυρεοειδισμό έχουν υψηλότερη συχνότητα καταγμάτων πριν από τη χειρουργική επέμβαση σε σύγκριση με τα φυσιολογικά άτομα. Διαπιστώσαμε ότι δεν υπήρχαν προγνωστικοί παράγοντες που να σχετίζονται με την επίπτωση καταγμάτων προεγχειρητικά, αλλά το αυξημένο ασβέστιο ούρων 24 ώρου κατά την έναρξη συσχετίστηκε ισχυρά με μειωμένη επίπτωση καταγμάτων μετεγχειρητικά και με την αποκατάσταση της οστικής πυκνότητας μετά από χειρουργική επέμβαση πρωτοπαθούς υπερπαραθυρεοειδισμού, γεγονός που υποδηλώνει σκελετική αναστρεψιμότητα.

Χειρουργική επέμβαση θυρεοειδούς 2019

Οι ενήλικες με υπερπαραθυρεοειδισμό που υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση δεν έχουν αυξημένο κίνδυνο καταγμάτων σε σύγκριση με τους υγιείς μάρτυρες. 

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 709 ενήλικες που υποβλήθηκαν σε παραθυρεοειδεκτομή για πρωτοπαθή υπερπαραθυρεοειδισμό στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Skåne από το 1989 έως το 2013. Η παραθορμόνη και το ασβέστιο του ορού μετρήθηκαν 6 εβδομάδες πριν από τη χειρουργική επέμβαση και ετησίως για έως και 5 χρόνια. Πραγματοποιήθηκε βιοχημική ανάλυση και μετρήθηκε η BMD πριν από τη χειρουργική επέμβαση και 1 έτος μετά τη χειρουργική επέμβαση. Ως σημαντική αύξηση ορίστηκε η απόλυτη αύξηση της BMD κατά 2,77% ή περισσότερο από πριν τη χειρουργική επέμβαση έως 1 έτος μετά τη χειρουργική επέμβαση. Τα κατάγματα ελήφθησαν από το εθνικό μητρώο ασθενών της Σουηδίας. Οι ενήλικες που υποβλήθηκαν σε παραθυρεοειδεκτομή αντιστοιχήθηκαν ως προς το φύλο, την ηλικία και τον τόπο διαμονής με 2.112 ενήλικες ελέγχου χρησιμοποιώντας δεδομένα από τη Στατιστική Υπηρεσία της Σουηδίας. Τα δεδομένα διασταυρώθηκαν με το Εθνικό Μητρώο Ασθενών, το Σουηδικό Μητρώο Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων και το Σουηδικό Μητρώο Αιτιών Θανάτου.

Πριν από τη χειρουργική επέμβαση, οι ενήλικες που είχαν υποβληθεί σε παραθυρεοειδεκτομή είχαν υψηλότερα ποσοστά οποιουδήποτε κατάγματος (αναλογία συχνότητας εμφάνισης [IRR] = 1,5; 95% CI, 1,1-2), μείζονος σημασίας οστεοπορωτικά κατάγματα (IRR = 1,5; 95% CI, 1-2,2), κατάγματα των άνω άκρων (IRR = 2,5; 95% CI, 1,1-5,3) και κατάγματα της πυέλου (IRR = 3,5; 95% CI, 1-13) από τους μάρτυρες. Μετά τη χειρουργική επέμβαση, δεν υπήρχαν διαφορές στα ποσοστά καταγμάτων μεταξύ των δύο ομάδων.

Οι ενήλικες με υψηλότερα επίπεδα ασβεστίου στα ούρα 24ώρου κατά την έναρξη είχαν χαμηλότερο ποσοστό καταγμάτων μετά από παραθυρεοειδεκτομή. Όταν οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τριτημόρια με βάση το ασβέστιο των ούρων 24ώρου κατά την έναρξη της μελέτης, όσοι βρίσκονταν στο υψηλότερο τριτημόριο με επίπεδο 220 mg ημερησίως ή υψηλότερο είχαν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κάταγμα μετά τη χειρουργική επέμβαση από ό,τι οι ενήλικες στο χαμηλότερο τριτημόριο (IRR = 0,29; 95% CI, 0,11-0,73).

Μεταξύ των ενηλίκων που υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση, το 42,5% είχε βελτίωση της BMD κατά 2,77% ή περισσότερο στον αυχένα του μηριαίου οστού, το 51,7% είχε σημαντική βελτίωση της BMD στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης και το 22,8% είχε σημαντική βελτίωση της BMD στην άπω κερκίδα. Μετά την προσαρμογή για το φύλο, την ηλικία και το χρόνο της χειρουργικής επέμβασης, το υψηλότερο ολικό ασβέστιο ορού και η υψηλότερη παραθορμόνη σχετίζονταν με μεγαλύτερη βελτίωση της BMD και στις τρεις θέσεις μετά τη χειρουργική επέμβαση.

Το ποσοστό των γυναικών με υπερασβεστιουρία μειώθηκε από 25,8% πριν από τη χειρουργική επέμβαση σε 4,3% μετά τη χειρουργική επέμβαση. Για τους άνδρες δεν παρατηρήθηκαν διαφορές στα ποσοστά υπερασβεστιουρίας πριν και μετά τη χειρουργική επέμβαση. Οι ενήλικες με υπερασβεστιουρία πριν από τη χειρουργική επέμβαση είχαν λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν κάταγμα μετά τη χειρουργική επέμβαση (IRR = 0,27; 95% CI, 0,08-0,88).

Χρειάζονται περισσότερες τυχαιοποιημένες μελέτες σχετικά με τη θεραπεία στον ήπιο πρωτοπαθή υπερπαραθυρεοειδισμό για να διαπιστωθούν τα οφέλη από τη χειρουργική και τη φαρμακευτική αγωγή. Κατά προτίμηση αρκετά μεγάλες μελέτες, τουλάχιστον του μεγέθους της μελέτης Scandinavian Investigation of Primary Hyperparathyroidism (191 ασθενείς) και με συγκρίσιμο χρόνο παρακολούθησης 5 έως 10 ετών για τη μελέτη της επίπτωσης των καταγμάτων.

Πηγή: https://www.healio.com/news/endocrinology/20240410/fracture-rates-decline-for-adults-who-undergo-surgery-for-hyperparathyroidism

Διεύθυνση: Σοφία Κανελλοπούλου, Ενδοκρινολόγος, Λεωφόρος Δημοκρατίας 236, Άγιοι Ανάργυροι.

Τηλέφωνο: 6983379548

Email: s_kanellopoulou@hotmail.com