Close

Θυρεοειδής αδένας και βάρος!

Θυρεοειδής αδένας και βάρος!

Τι είναι ο θυρεοειδής αδένας;

Ο θυρεοειδής αδένας είναι ένας αδένας σε σχήμα πεταλούδας που βρίσκεται στο κάτω μέρος του λαιμού. Η δουλειά του θυρεοειδούς αδένα είναι να παράγει θυρεοειδικές ορμόνες. Οι θυρεοειδικές ορμόνες απελευθερώνονται στο αίμα και μεταφέρονται σε κάθε ιστό του σώματος. Οι συγκεκριμένες ορμόνες βοηθούν το σώμα να χρησιμοποιεί ενέργεια, να παραμένει ζεστό και να διατηρεί τον εγκέφαλο, την καρδιά, τους μυς και άλλα όργανα σε λειτουργία. Στα παιδιά, οι ορμόνες του θυρεοειδούς είναι απαραίτητες για τη φυσιολογική ανάπτυξη τους.

Ποία είναι η σχέση μεταξύ θυρεοειδούς και βάρους;

Υπάρχει μια περίπλοκη σχέση μεταξύ της νόσου του θυρεοειδούς, του σωματικού βάρους και του μεταβολισμού. Ο μεταβολισμός είναι η διαδικασία που μετατρέπει την τροφή σε ενέργεια. Μπορεί να μετρηθεί από το πόση ενέργεια  χρησιμοποιεί το σώμα σε κάποιο χρόνο. Σε κατάσταση ηρεμίας, αυτό είναι γνωστό ως ο βασικός μεταβολικός ρυθμός (BMR). Ο BMR επηρεάζει το ενεργειακό ισοζύγιο, το οποίο είναι η σχέση μεταξύ των θερμίδων που καταναλώνονται και των θερμίδων που χρησιμοποιούνται από το σώμα. Όταν ο BMR είναι υψηλός, καίγονται περισσότερες θερμίδες, κάτι το οποίο οδηγεί σε απώλεια βάρους.Όταν το BMR είναι χαμηλό, καταναλώνονται λιγότερες θερμίδες γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους. Έτσι, οι ασθενείς δεν χάνουν βάρος λόγω του ότι μπορεί να είχαν συνηθίσει να τρώνε περισσότερο από την αυξημένη όρεξη κατά τη διάρκεια υπερθυρεοειδισμού.

Δεδομένου ότι οι ασθενείς με υποθυρεοειδισμό μπορεί να καίνε λιγότερες θερμίδες από ό,τι συνήθως, ένας υπολειτουργικός θυρεοειδής μπορεί να προκαλέσει κάποια αύξηση του σωματικού βάρους. Το μεγαλύτερο μέρος του βάρους που λαμβάνεται οφείλεται στην πραγματικότητα στην κατακράτηση αλατιού και νερού. Για τους περισσότερους ασθενείς, περίπου 5-10 κιλά αύξησης του βάρους μπορεί να σχετίζονται με τον θυρεοειδή, ανάλογα με τη σοβαρότητα του υποθυρεοειδισμού και το άτομο.

Πώς βοηθά η θεραπεία στην σταθεροποίηση του βάρους;

Η θεραπεία του υποθυρεοειδισμού επαναφέρει το σωματικό βάρος σε αυτό που ήταν πριν από την έναρξη του υποθυρεοειδισμού. Εάν τα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού βελτιώνονται με τη θεραπεία αλλά το σωματικό βάρος παραμένει αυξημένο, είναι απίθανο η αύξηση του βάρους να οφείλεται μόνο στον θυρεοειδή. Φυσιολογικά όταν αντιμετωπιστεί ο υποθυρεοειδισμός και τα επίπεδα των ορμονών είναι φυσιολογικά, η ικανότητα πρόσληψης ή απώλειας βάρους είναι ίδια με εκείνη των ασθενών που δεν έχουν προβλήματα με το θυρεοειδή τους.

Μπορεί η θυρεοειδής ορμόνη να βοηθήσει στην απώλεια βάρους;

Οι θυρεοειδικές ορμόνες έχουν χρησιμοποιηθεί για την απώλεια βάρους στο παρελθόν. Ωστόσο, η λήψη επιπλέον θυρεοειδικής ορμόνης αυξάνει επίσης το κίνδυνο σοβαρών παρενεργειών, όπως:

  •  Αϋπνία
  • Ανεβασμένοι παλμοί
  •  Απώλεια μυικής μάζας
  • Άγχος και ανησυχία
  • Απώλεια οστικής πυκνότητας και οστεοπόρωση
  •  Καρδιακές αρρυθμίες όπως κολπική μαρμαρυγή που μπορεί να σχετίζονται ακόμα και με εγκεφαλικό

Επιπλέον, μόλις η περίσσεια θυρεοειδικής ορμόνης σταματήσει, το βάρος επανέρχεται σε αυξημένα και πάλι επίπεδα.

Πηγή: https://www.thyroid.org/wp-content/uploads/patients/brochures/Thyroid_and_Weight.pdf

Διεύθυνση: Σοφία Κανελλοπούλου, Ενδοκρινολόγος, Λεωφόρος Δημοκρατίας 236, Άγιοι Ανάργυροι.

Τηλέφωνο: 6983379548

Email: s_kanellopoulou@hotmail.com