Σε μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrients, ερευνητές στο Johns Hopkins Medicine εξέτασαν τις ευεργετικές ιδιότητες του πράσινου τσαγιού στην ανακούφιση των συμπτωμάτων καλοήθων γυναικολογικών διαταραχών.
Το τσάι είναι ένα ρόφημα που παρασκευάζεται από τα φύλλα του φυτού Camellia sinensis και καταναλώνεται ευρέως σε όλο τον κόσμο και ειδικότερα το πράσινο τσάι είναι μια από τις δημοφιλείς ποικιλίες. Από τις πολλές αντιοξειδωτικές και πολυφαινολικές ενώσεις που βρίσκονται σε αυτό, η γαλλική επιγαλλοκατεχίνη (EGCG) είναι μία από τις κύριες δραστικές ενώσεις. Έχει διερευνηθεί ευρέως ως χημειοθεραπευτικός παράγοντας κατά των διαφόρων μορφών καρκίνου. Το EGCG στοχεύει σε πολλαπλές οδούς, όπως η υπεροξείδωση των λιπιδίων, η απόπτωση, η δέσμευση ελευθέρων ριζών και η δέσμευση της χοληστερόλης και πιστεύεται ότι δρα ως προοξειδωτικό και αντιοξειδωτικό, ανάλογα με τη δοσολογία και τις κυτταρικές συνθήκες.
Εκατομμύρια γυναίκες παγκοσμίως εμφανίζουν καλοήθεις αναπαραγωγικές διαταραχές ,όπως ινομυώματα, ενδομητρίωση, σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS), αδενομύωση και δυσμηνόρροια. Τα ινομυώματα της μήτρας θεωρούνται οι πιο συχνοί γυναικολογικοί όγκοι.Πάνω από το 65% των γυναικών υποφέρουν από αυτά σε κάποιο στάδιο της ζωής τους, το PCOS έχει επιπολασμό 20%, ενώ η ενδομητρίωση εμφανίζεται στο 10% έως 15% των γυναικών σε όλο τον κόσμο. Δεδομένων των χημειοθεραπευτικών και αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων του EGCG, το πράσινο τσάι θα μπορούσε να έχει κλινικά οφέλη στην ανακούφιση των συμπτωμάτων καλοήθων γυναικολογικών διαταραχών.
Ποιες είναι, όμως, οι Ιδιότητες του πράσινου τσαγιού;
Τα θρεπτικά συστατικά που υπάρχουν στο πράσινο τσάι περιλαμβάνουν λιπίδια, υδατάνθρακες, μια μεγάλη ποικιλία βιταμινών, αμινοξέα, καροτενοειδή, χλωροφύλλη και αλκαλοειδή,όπως είναι η καφεΐνη, η θεοβρωμίνη και η ξανθίνη. Επιπλέον, περιέχει ιχνοστοιχεία, όπως ψευδάργυρο, ασβέστιο, χαλκός, σίδηρος, μαγνήσιο, χρώμιο και μαγγάνιο.Το εκχύλισμα του έχει δώσει ελπίδες σε κλινικές δοκιμές όσον αφορά τη μείωση της σοβαρότητας των συμπτωμάτων των ινομυωμάτων.Οι γυναίκες που λάμβαναν εκχύλισμα πράσινου τσαγιού είχαν λιγότερο σοβαρά συμπτώματα και το μέγεθος των ινομυωμάτων μειώθηκε πάνω από 30%.
Σχεδόν το 30% του βάρους των ξηρών φύλλων πράσινου τσαγιού αποτελείται από πολυφαινολικές ενώσεις που ονομάζονται κατεχίνες, οι οποίες περιλαμβάνουν EGCG, επικατεχίνη και επιγαλλοκατεχίνη. Μελέτες έχουν αναφέρει ότι οι κατεχίνες παρουσιάζουν υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικής δράσης, η οποία είναι περαιτέρω αυξημένη στο πράσινο τσάι λόγω της απουσίας της διαδικασίας ζύμωσης στην παραγωγή πράσινου τσαγιού.Έτσι λοιπόν, το πράσινο τσάι έχει αποδειχθεί, ότι εμποδίζει την ανάπτυξη καινούργιων ινομυωμάτων, όπως αναφέρουν έρευνες αλλά και ειδικοί ενδοκρινολόγοι ή ειδικοί που έχουν ασχοληθεί πιο εξειδικευμένα με αυτό.
Οι ερευνητές εξέτασαν τους μηχανισμούς δράσης του EGCG, συμπεριλαμβανομένης της δέσμευσής του με υποδοχείς λαμινίνης και άλλα μόρια που παίζουν σημαντικό ρόλο στη μετάσταση καρκίνων και τις αλληλεπιδράσεις του με ινονεκτίνη, ινωδογόνο, πλούσια σε ιστιδίνη γλυκοπρωτεΐνη και άλλες πρωτεΐνες της εξωκυττάριας ουσίας. Συζητήθηκαν, επίσης, οι μηχανισμοί μέσω των οποίων το EGCG δρα ως αντιοξειδωτικό και προοξειδωτικό και οι αντιινωτικές και αντι-αγγειογενετικές ιδιότητες του EGCG.
Ποια, όμως, τα οφέλη κατά των καλοήθων γυναικολογικών διαταραχών ;
Πρόσφατες μελέτες έδειξαν, ότι το πράσινο τσάι μπορεί να συμβάλλει στην διατήρηση της αγγειακής λειτουργίας και στη μείωση της αθηρογένεσης. Δρα θετικά, δηλαδή, στη μείωση του κινδύνου για εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων, προάγει τη στοματική υγεία, ενώ παράλληλα, είναι γνωστό για τις αντιοξειδωτικές, αντιβακτηριακές και αντιυπερτασικές του ιδιότητες.Η ανασκόπηση που πραγματοποιήθηκε αλλά και η συζήτηση που έγινε μέσα από διάφορες μελέτες που ολοκλήρωσαν ειδικοί επιστήμονες διερεύνησαν τα οφέλη του EGCG στην ανακούφιση των συμπτωμάτων καλοήθων αναπαραγωγικών διαταραχών στις γυναίκες, όπως η δυσμηνόρροια, η ενδομητρίωση, το PCOS και άλλα. Ακόμη, η δυσμηνόρροια συνδέεται με υψηλά επίπεδα προσταγλανδινών που παράγονται από το ενδομήτριο. Μελέτες έχουν δείξει ότι το EGCG μπορεί να μειώσει τη βιοσύνθεση των προσταγλανδινών, παρέχοντας μια φυσική εναλλακτική λύση στα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα που συνήθως συνταγογραφούνται για τη δυσμηνόρροια.
Τα ινομυώματα της μήτρας είναι ιδιαίτερα διαδεδομένα σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Ανάλογα με το μέγεθος και τη θέση των ινομυωμάτων, τα συμπτώματα μπορεί να κυμαίνονται από επώδυνη και παρατεταμένη έμμηνο ρύση έως δυσκοιλιότητα, πυελική πίεση και συχνοουρία. Τα ινομυώματα επηρεάζουν επίσης τη γονιμότητα και σε σοβαρές περιπτώσεις απαιτούν υστερεκτομές ή ινομυωματεκτομές. Οι αντιινωτικές και αντι-αγγειογενετικές ιδιότητες του EGCG θα μπορούσαν να μειώσουν το μέγεθος τέτοιων καλοήθων όγκων. Έχει αποδειχθεί, ότι το συστατικό γαλλική επιγαλλοκατεχίνη (EGCG), αναστέλλει τον πολλαπλασιασμό τους, καθώς ασκεί ανασταλτική επίδραση στις κυτταρικές σειρές του ανθρώπινου ινομυώματος.Επιπλέον, βελτιώνει την ποιότητα ζωής των γυναικών, ενώ παράλληλα μειώνει τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων των ινομυωμάτων της μήτρας.Γι’αυτό έγιναν μελέτες σε ζωικά μοντέλα και ανθρώπους που έχουν δείξει ότι η θεραπεία με EGCG μείωσε επιτυχώς το μέγεθος του ινομυώματος και βελτίωσε τη συνολική ποιότητα ζωής ανακουφίζοντας τα συμπτώματα.
Οι ευεργετικές ιδιότητες του πράσινου τσαγιού μπορεί να αποτελέσουν τη βάση θεραπείας για τα ινομυώματα της μήτρας, το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης.Η EGCG στοχεύει στην υπεροξείδωση των λιπιδίων, την απόπτωση, τη δέσμευση ελευθέρων ριζών οξυγόνου και τη δέσμευση της χοληστερόλης, ενώ πιστεύεται ότι δρα ως προοξειδωτικό και αντιοξειδωτικό.
Βρέθηκε, επίσης, ότι το πράσινο τσάι βελτιώνει τα αποτελέσματα της εξωσωματικής γονιμοποίησης με τις αντιοξειδωτικές ιδιότητες του EGCG, μειώνοντας τις ενεργές ρίζες οξυγόνου και βελτιώνοντας την ποιότητα των θηλυκών γαμετών.Τέλος, οι ερευνητές αναζήτησαν τα πιθανά οφέλη του πράσινου τσαγιού και του EGCG στη θεραπεία της αδενομύωσης και του PCOS και στη βελτίωση της συνολικής υγείας των γυναικών που βρίσκονται σε εμμηνόπαυση.
Έτσι,λοιπόν,δεδομένων των αντιαγγειογενετικών, αντιοξειδωτικών και αντιινωτικών ιδιοτήτων της EGCG και της αλληλεπίδρασής της με ένα ευρύ φάσμα μονοπατιών σηματοδότησης, θα μπορούσε να πει κανείς πως συμβάλει στην αντιμετώπιση καλοήθων γυναικολογικών παθήσεων.Ωστόσο, οι συγγραφείς και ειδικοί ερευνητές πιστεύουν ότι δεδομένου ότι πολλά από τα στοιχεία προέρχονται από πειράματα in vitro και in vivo, χρειάζονται καλά σχεδιασμένες κλινικές μελέτες για να επιβεβαιωθούν τα οφέλη της EGCG.
Διεύθυνση: Σοφία Κανελλοπούλου, Ενδοκρινολόγος, Λεωφόρος, Δημοκρατίας 236, Άγιοι Ανάργυροι
Τηλέφωνο: 6983379548
Email: s_kanellopoulou@hotmail.com