Σχεδόν το 75% των γυναικών με παχυσαρκία ανέφεραν εμμηνοπαυσιακά αγγειοκινητικά συμπτώματα έναντι 45% των μη παχύσαρκων γυναικών.
Οι παχύσαρκες γυναίκες είχαν λιγότερες πιθανότητες να αναφέρουν ανακούφιση από τα συμπτώματα με οποιαδήποτε θεραπεία σε σχέση με τις γυναίκες χωρίς παχυσαρκία.
Σε μια μικρή μελέτη, περισσότερες γυναίκες με παχυσαρκία ανέφεραν αγγειοκινητικά, ουρογεννητικά συμπτώματα, συμπτώματα διάθεσης και λίμπιντο που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση από ό,τι οι συνομήλικές τους χωρίς παχυσαρκία, σύμφωνα με έναν ερευνητή.
Επιπλέον, οι γυναίκες με παχυσαρκία ανέφεραν μικρότερη ανακούφιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης είτε με συστηματική είτε με τοπική ορμονοθεραπεία, δήλωσε η Anita Pershad, MD, ειδικευόμενη στο τμήμα μαιευτικής και γυναικολογίας της Ιατρικής Σχολής της Ανατολικής Βιρτζίνια, κατά τη διάρκεια της παρουσίασής της στο ετήσιο συνέδριο της Εταιρείας Εμμηνόπαυσης.
Λίγες γυναίκες με παχυσαρκία βελτίωσαν τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης με συστηματική θεραπεία. “Η παχυσαρκία μπορεί να επιδεινώσει τα εμμηνοπαυσιακά συμπτώματα μιας γυναίκας και να περιορίσει την ανακούφιση που λαμβάνει από την ορμονοθεραπεία”, δήλωσε η Pershad στο Healio. “Δεδομένου ότι πάνω από το 40% των γυναικών άνω των 40 ετών χαρακτηρίζονται ως παχύσαρκες σύμφωνα με το CDC, τα αποτελέσματα αυτά θα μπορούσαν να έχουν νόημα για ένα μεγάλο ποσοστό γυναικών ασθενών που περνούν την εμμηνόπαυση”.
Η Pershad και οι συνεργάτες της εξέτασαν τους ιατρικούς φακέλους 119 γυναικών – 72 με δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) τουλάχιστον 30 kg/m2 – που προσήλθαν από τον Ιούλιο του 2018 έως τον Δεκέμβριο του 2022 σε κλινική εμμηνόπαυσης σε αστικό, ακαδημαϊκό ιατρικό κέντρο στο Mid-South. Δεν υπήρχαν σημαντικές διαφορές μεταξύ των γυναικών με και χωρίς παχυσαρκία όσον αφορά την ηλικία (μέση ηλικία, 56,5 έτη και 54,6 έτη, αντίστοιχα), το στάδιο της εμμηνόπαυσης, την ηλικία από την εμμηνόπαυση ή τις συνταγογραφούμενες θεραπείες. Ωστόσο, το 71% των μαύρων γυναικών της μελέτης είχε παχυσαρκία, ενώ το 40% των λευκών γυναικών είχε παχυσαρκία.
Σημαντικές διαφορές παρατηρήθηκαν στα συμπτώματα. Περισσότερες γυναίκες με παχυσαρκία απ’ ό,τι χωρίς παχυσαρκία ανέφεραν αγγειοκινητικά συμπτώματα όπως εξάψεις και νυχτερινές εφιδρώσεις (74% έναντι 45%, P=0,002), ουρογεννητικά ή αιδοιοκολπικά συμπτώματα (60% έναντι 21%, P=0,001), διαταραχές της διάθεσης όπως άγχος και κατάθλιψη (11% έναντι 0%, P=0,018) και μειωμένη λίμπιντο (29% έναντι 11%, P=0,017).
Οι γυναίκες με παχυσαρκία είχαν λιγότερες πιθανότητες από εκείνες χωρίς παχυσαρκία για να ανακουφιστούν με οποιαδήποτε θεραπεία (OR = 0,07; 95% CI, 0,01-0,64; P = .006). Από τις 12 γυναίκες με παχυσαρκία στις οποίες χορηγήθηκε συστηματική ορμονοθεραπεία, μία (8,3%) ανέφερε βελτίωση των συμπτωμάτων, ενώ επτά από τις οκτώ γυναίκες χωρίς παχυσαρκία (88%) δήλωσαν ότι τα συμπτώματα βελτιώθηκαν. Η τοπική ορμονοθεραπεία συσχετίστηκε με αυτοαναφερόμενη βελτίωση των συμπτωμάτων για 11 από τις 24 (46%) γυναίκες με παχυσαρκία και οκτώ από τις εννέα (89%) γυναίκες χωρίς παχυσαρκία. Από εκείνες που χρησιμοποίησαν μη ορμονικές θεραπείες, όπως αντικαταθλιπτικά, 15 από τις 20 γυναίκες με παχυσαρκία (75%) και 10 από τις 13 (77%) χωρίς παχυσαρκία δήλωσαν ότι τα συμπτώματά τους βελτιώθηκαν. Από εκείνες που χρησιμοποίησαν μόνο τροποποίηση του τρόπου ζωής, πέντε από τις 16 γυναίκες με παχυσαρκία (31%) και 10 από τις 17 χωρίς (59%) ανέφεραν βελτίωση των συμπτωμάτων.
“Μελετήσαμε τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης σε έναν πληθυσμό ασθενών που δεν συμπεριλαμβάνεται συχνά σε μελέτες για την υγεία των γυναικών”, δήλωσε η Pershad στο Healio. “Αυτή η έρευνα μπορεί να βοηθήσει τους κλινικούς γιατρούς που εξυπηρετούν έναν πιο ποικιλόμορφο φυλετικό και κοινωνικοοικονομικό πληθυσμό ασθενών, ο οποίος επηρεάζεται σοβαρά από τους κοινωνικούς καθοριστικούς παράγοντες της υγείας, να παρέχουν καλύτερα προσαρμοσμένη φροντίδα και συμβουλευτική σε ασθενείς που αναζητούν θεραπεία για τα εμμηνοπαυσιακά τους συμπτώματα”.
Διεύθυνση: Σοφία Κανελλοπούλου, Ενδοκρινολόγος, Λεωφόρος Δημοκρατίας
236, Άγιοι Ανάργυροι.
Τηλέφωνο: 6983379548
Email: s_kanellopoulou@hotmail.com