Close

Μη Ζαχαρούχα Γλυκαντικά: Επιρροή στο Μικροβίωμα και τα Κόπρανα

Μη Ζαχαρούχα Γλυκαντικά: Επιρροή στο Μικροβίωμα και τα Κόπρανα

Οι ενήλικες που καταναλώνουν μη ζαχαρούχα γλυκαντικά έχουν διαφορές στη σύνθεση του μικροβιώματος του εντέρου και των κοπράνων σε σύγκριση με εκείνους που δεν καταναλώνουν μη ζαχαρούχα γλυκαντικά.

Σε μια ανάλυση του μικροβιώματος του δωδεκαδακτυλικού αυλού και του μικροβιώματος των κοπράνων μιας μικρής ομάδας ενηλίκων, παρατηρήθηκαν μικροβιακές διαφορές τόσο για τους ενήλικες που κατανάλωναν μη ζαχαρούχα γλυκαντικά με ασπαρτάμη όσο και για εκείνους που κατανάλωναν μη ζαχαρούχα γλυκαντικά χωρίς ασπαρτάμη σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου. Επιπλέον, υπήρχαν ορισμένες διαφορές μεταξύ των ομάδων με ασπαρτάμη και χωρίς ασπαρτάμη.

Οι μεταβολές στη μικροβιακή ποικιλομορφία και σύνθεση, καθώς και στις μικροβιακές μεταβολικές οδούς που εντοπίστηκαν σε αυτή τη μελέτη εγείρουν ανησυχίες σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις των μη ζαχαρούχων γλυκαντικών υλών στη μεταβολική και γαστρεντερική υγεία. Οι ασθενείς και οι πάροχοι θα πρέπει να γνωρίζουν αυτά τα ευρήματα και τα άτομα μπορούν να εξετάσουν το ενδεχόμενο να μετριάσουν την κατανάλωση μη ζαχαρούχων γλυκαντικών ουσιών. Ωστόσο, απαιτείται περαιτέρω έρευνα για την πλήρη κατανόηση των υποκείμενων μηχανισμών και των μακροπρόθεσμων επιπτώσεων.

Διάφοροι ερευνητές ανέλυσαν δωδεκαδακτυλικές αναρροφήσεις μεταξύ 99 ενηλίκων ηλικίας 18 έως 85 ετών που υποβλήθηκαν σε τυπική οισοφαγογαστροδωδεκαδακτυλοσκόπηση. Η κατανάλωση μη ζαχαρούχων γλυκαντικών ουσιών δηλώθηκε από τους ίδιους. Συλλέχθηκαν δείγματα αίματος νηστείας για όλους τους συμμετέχοντες. Ένα υποσύνολο 40 ενηλίκων παρείχε επίσης δείγμα κοπράνων για ανάλυση.

Από την ομάδα μελέτης, 35 ενήλικες κατανάλωναν μη σαχαρούχα γλυκαντικά χωρίς ασπαρτάμη, εννέα κατανάλωναν μόνο ασπαρτάμη και 55 ενήλικες δεν κατανάλωναν γλυκαντικά.

Μεταβολές στο μικροβίωμα του εντέρου

Η μικροβιακή άλφα ποικιλομορφία του δωδεκαδακτύλου ήταν χαμηλότερη στην ομάδα των μη ζαχαρούχων γλυκαντικών χωρίς ασπαρτάμη σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου. Δεν υπήρχαν διαφορές μεταξύ της ομάδας ασπαρτάμης και της ομάδας μη ζαχαρούχων γλυκαντικών χωρίς ασπαρτάμη ή της ομάδας ελέγχου.

Η σχετική αφθονία των Firmicutes ήταν υψηλότερη για τους ενήλικες που κατανάλωναν γλυκαντικά χωρίς ασπαρτάμη σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου και η σχετική αφθονία των Proteobacteria ήταν χαμηλότερη στην ομάδα χωρίς ασπαρτάμη σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου. Δεν παρατηρήθηκαν διαφορές σε επίπεδο φύλου μεταξύ της ομάδας ασπαρτάμης και της ομάδας ελέγχου.

Μεταξύ των 40 ενηλίκων που υπέβαλαν δείγματα κοπράνων, δεν παρατηρήθηκαν διαφορές στη μικροβιακή άλφα ή βήτα ποικιλομορφία των κοπράνων μεταξύ των δύο ομάδων. Σε επίπεδο φύλου, η σχετική αφθονία των Chloroflexi, Epsilonbacteraeota και Fusobacteria ήταν χαμηλότερη μεταξύ της ομάδας χωρίς ασπαρτάμη έναντι της ομάδας ελέγχου. Η ομάδα των γλυκαντικών χωρίς ασπαρτάμη είχε υψηλότερη αφθονία των Lentisphaerae και Proteobacteria σε σχέση με την ομάδα ελέγχου. Η ομάδα με ασπαρτάμη είχε χαμηλότερη σχετική αφθονία των Euryarchaeota, Chloroflexi και Spirochaetes και υψηλότερη σχετική αφθονία των Proteobacteria σε σχέση με την ομάδα ελέγχου.

Είναι ενδιαφέρον ότι στο δωδεκαδάκτυλο, η σχετική αφθονία των γνωστών βακτηριακών διαταρακτών Escherichia, Klebsiella και Salmonella (όλα από το φύλο Proteobacteria) ήταν χαμηλότερη τόσο στις ομάδες χωρίς ασπαρτάμη, χωρίς γλυκαντικά ζάχαρης, όσο και στις ομάδες ασπαρτάμης σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου. Αυτό ερχόταν σε αντίθεση με τα ευρήματα των κοπράνων, τα οποία έδειξαν αύξηση της σχετικής αφθονίας αυτών των οργανισμών σε όσους κατανάλωναν μη ζαχαρούχα γλυκαντικά και ασπαρτάμη. Το τι σημαίνει αυτή η ασυμφωνία για τον ανθρώπινο ξενιστή μένει να προσδιοριστεί, αλλά δείχνει ότι η μικροβιακή οικολογία σε διάφορα τμήματα του εντέρου ανταποκρίνεται διαφορετικά σε αυτά τα γλυκαντικά.

Απαιτούνται περισσότερες μελέτες:

Σε δείγματα αίματος, τα επίπεδα της ιντερλευκίνης-1 βήτα ήταν χαμηλότερα στην ομάδα των μη ζαχαρούχων γλυκαντικών χωρίς ασπαρτάμη σε σύγκριση με τους μάρτυρες (P = 0,042). Η ομάδα της ασπαρτάμης είχε χαμηλότερα επίπεδα IL-10 (P = 0,025) και IL-6 (P = 0,025) σε σχέση με την ομάδα ελέγχου. Ίσως αυτά τα μειωμένα επίπεδα στους κυκλοφορούντες φλεγμονώδεις δείκτες υποδεικνύουν πιθανές μεταβολές στις ανοσολογικές αποκρίσεις του ξενιστή που σχετίζονται με τις αλλαγές του μικροβιώματος που παρατηρήθηκαν στη μελέτη.

Η μελλοντική έρευνα θα πρέπει να επικεντρωθεί στη διαλεύκανση των μηχανισμών που διέπουν τις εντοπισμένες επιδράσεις των μη ζαχαρούχων γλυκαντικών ουσιών στο μικροβίωμα του εντέρου. Αυτό περιλαμβάνει τη διερεύνηση των συγκεκριμένων μονοπατιών μέσω των οποίων τα μη ζαχαρούχα γλυκαντικά επηρεάζουν τη μικροβιακή ποικιλομορφία, τη σύνθεση και τις μεταβολικές λειτουργίες. Προοπτικές μελέτες θα μπορούσαν να παράσχουν πληροφορίες σχετικά με τις μακροπρόθεσμες συνέπειες της κατανάλωσης μη ζαχαρούχων γλυκαντικών ουσιών στα αποτελέσματα της υγείας. Η κατανόηση των αποχρώσεων μεταξύ των επιδράσεων διαφορετικών τύπων μη ζαχαρούχων γλυκαντικών υλών, όπως οι μη ζαχαρούχες γλυκαντικές ύλες χωρίς ασπαρτάμη και η ασπαρτάμη, θα μπορούσε να καθοδηγήσει εξατομικευμένες συστάσεις. Περαιτέρω έρευνες με μεγαλύτερα μεγέθη δειγμάτων και λαμβάνοντας υπόψη τον απόλυτο όγκο και τη συχνότητα κατανάλωσης μη ζαχαρούχων γλυκαντικών υλών, θα συνέβαλαν στην πληρέστερη κατανόηση αυτού του σημαντικού θέματος.

Πηγή: https://www.healio.com/news/endocrinology/20240202/nonsugar-sweeteners-linked-to-alterations-in-gut-stool-microbiome

Διεύθυνση: Σοφία Κανελλοπούλου, Ενδοκρινολόγος, Λεωφόρος Δημοκρατίας 236, Άγιοι Ανάργυροι.

Τηλέφωνο: 6983379548

Email: s_kanellopoulou@hotmail.com