Close

Η σχέση μεταξύ μεταβολικού συνδρόμου και εμφάνισης καρκίνου

Η σχέση μεταξύ μεταβολικού συνδρόμου και εμφάνισης καρκίνου

Τα άτομα με αυξημένο και επιδεινούμενο μεταβολικό σύνδρομο είχαν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν μια σειρά από τύπους καρκίνου σε σύγκριση με τα άτομα που δεν είχαν, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο Cancer. Όσοι είχαν επίσης χρόνια φλεγμονή με βάση τα επίπεδα της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης (CRP) είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού, του ενδομητρίου, του παχέος εντέρου και του ήπατος.

Αυτή η έρευνα υποδηλώνει ότι η πρόληψη και συνεχής διαχείριση του μεταβολικού συνδρόμου μπορεί να χρησιμεύσει ως μια ουσιαστική στρατηγική για την πρόληψη του καρκίνου.

Ιστορικό και μεθοδολογία

Τα άτομα με μεταβολικό σύνδρομο (MetS) έχουν αυξημένο κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικά επεισόδια και διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με τις πληροφορίες ιστορικού που παρείχαν οι ερευνητές.

Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι το MetS έχει επίσης συσχετισμούς με καρκίνο του παχέος εντέρου, του ήπατος και του μαστού, ενώ διάφορες καταστάσεις του MetS, όπως η παχυσαρκία, τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και η αρτηριακή πίεση, έχουν επίσης συνδεθεί με διάφορους τύπους καρκίνου.

Ωστόσο, “η σοβαρότητα του MetS μπορεί να αυξομειώνεται με την πάροδο του χρόνου, οδηγώντας σε μεταβάσεις μεταξύ μεταβολικά υγιών και ανθυγιεινών καταστάσεων”, έγραψαν οι ερευνητές. “Αυτή η δυναμική φύση καθιστά δύσκολη την αξιολόγηση της εξέλιξης του MetS με τη χρήση μιας μοναδικής μέτρησης”.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τη μελέτη Kailuan – μια προοπτική έρευνα κοορτής στην Tangshan της Κίνας, που περιλαμβάνει 101.510 άτομα – για να πραγματοποιήσουν τη δική τους προοπτική ανάλυση κοορτής.

Ο πληθυσμός των ασθενών τους αποτελούνταν από 44.115 συμμετέχοντες (μέση ηλικία 49,26 έτη- 78,9% άνδρες), καθένας από τους οποίους έκανε τρεις εξετάσεις μεταξύ 2006 και 2010 χωρίς ιστορικό καρκίνου.

Οι ερευνητές της μελέτης χώρισαν τον πληθυσμό σε τέσσερα υποσύνολα ανάλογα με την πορεία του MetS: χαμηλό-σταθερό (10,56%), μέτριο-χαμηλό (40,84%), μέτριο-υψηλό (41,46%) και αυξημένο-αυξανόμενο (7,14%).

Υπολόγισαν τις βαθμολογίες MetS χρησιμοποιώντας το άθροισμα των συνιστωσών για την παχυσαρκία, τα αυξημένα τριγλυκερίδια, τη μειωμένη χοληστερόλη λιποπρωτεϊνών υψηλής πυκνότητας (HDL), την αυξημένη αρτηριακή πίεση και την αυξημένη γλυκόζη πλάσματος νηστείας.

Αποτελέσματα και επόμενα βήματα

Σε διάμεση παρακολούθηση 9,4 ετών, η ομάδα με αυξημένo αυξανόμενο MetS είχε αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο συνολικά (HR = 1,27; 95% CI, 1,04-1,55), καθώς και για καρκίνο του μαστού (HR = 2,11; 95% CI, 1,04-4,34), του ενδομητρίου (HR = 3. 33; 95% CI, 1,16-6,77), νεφρού (HR = 4,52; 95% CI, 1,17-10,48), παχέος εντέρου (HR = 2,54; 95% CI, 1,27-5,09) και ήπατος (HR = 1,61; 95% CI, 1,09-4,57) σε σύγκριση με τον πληθυσμό χαμηλού-σταθερού MetS.

Ο πληθυσμός με  αυξημένo αυξανόμενο MetS είχε επίσης υψηλότερο κίνδυνο για καρκίνο συνολικά καθώς και καρκίνο του μαστού, του ενδομητρίου, των νεφρών και του παχέος εντέρου σε σύγκριση με όλες τις άλλες ομάδες που μελετήθηκαν συνολικά.

Οι συμμετέχοντες στην ομάδα με  αυξημένo αυξανόμενο MetS με χρόνια φλεγμονή (C-αντιδρώσα πρωτεΐνη 3 mg/L) είχαν αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού, του ενδομητρίου, του παχέος εντέρου και του ήπατος, ενώ δεν είχαν αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του νεφρού.

“Το MetS και η φλεγμονή συνδέονται στενά”, έγραψαν οι ερευνητές. “Αν και σε αυτή τη μελέτη η παρουσία φλεγμονής δεν τροποποίησε σημαντικά τη συσχέτιση μεταξύ MetS και καρκίνου του μαστού, του τραχήλου της μήτρας/ενδομητρίου, του παχέος εντέρου ή του ήπατος, παρατηρήθηκε ότι τα άτομα με συνυπάρχουσα χρόνια φλεγμονή είχαν υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης αυτών των τύπων όγκων.

“Παρατηρήσαμε ότι τα άτομα με ταυτόχρονη χρόνια φλεγμονή και επίμονα υψηλές βαθμολογίες MetS παρουσίασαν τον υψηλότερο κίνδυνο για ανάπτυξη καρκίνου του μαστού, του ενδομητρίου, του παχέος εντέρου και του ήπατος.

Οι περιορισμοί της μελέτης περιλάμβαναν την έλλειψη ποικιλομορφίας μεταξύ του πληθυσμού των ασθενών και “συχνούς παράγοντες που σχετίζονται με τον καρκίνο” στη μελέτη Kailuan, όπως η ηπατίτιδα C και οι διατροφικές συνήθειες, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Η μελέτη αυτή μπορεί να καθοδηγήσει τη μελλοντική έρευνα σχετικά με τους βιολογικούς μηχανισμούς που συνδέουν το μεταβολικό σύνδρομο με τον καρκίνο, οδηγώντας ενδεχομένως σε στοχευμένες θεραπείες ή προληπτικές στρατηγικές.

Πηγή: https://www.healio.com/news/hematology-oncology/20240311/worsening-metabolic-syndrome-associated-with-developing-a-variety-of-cancers

Διεύθυνση: Σοφία Κανελλοπούλου, Ενδοκρινολόγος, Λεωφόρος Δημοκρατίας 236, Άγιοι Ανάργυροι.

Τηλέφωνο: 6983379548

Email: s_kanellopoulou@hotmail.com