Close

Η Κετογονική δίαιτα και οι κίνδυνοι που ενέχει

Η Κετογονική δίαιτα και οι κίνδυνοι που ενέχει

Ήξερες ότι η κετογονική διατροφή συνδέεται με διπλασιασμό του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων;

Είναι γνωστό πως τα καρδιαγγειακά νοσήματα αφορούν παθήσεις της καρδιάς ή των αιμοφόρων αγγείων που προκαλούνται από το αθήρωμα. Τα καρδιαγγειακά νοσήματα είναι η σημαντικότερη αιτία θανάτου στους άνδρες 35-55 ετών και μια από τις σημαντικότερες αιτίες θανάτου στις γυναίκες στις χώρες του δυτικού κόσμου. Πρόκειται για πολυπαραγοντικής φύσεως νοσήματα που ο μόνος τρόπος να αντιμετωπιστούν επιτυχώς είναι να ληφθούν υπόψη όλοι οι παράγοντες κινδύνου αναπτύξεως τους.

Σε αυτά περιλαμβάνονται παθήσεις των στεφανιαίων και των αγγειακών αρτηριών καθώς επίσης και αρτηριών και φλεβών των ποδιών. Βασική αιτία, όμως, της κλινικής εμφάνισης των καρδιαγγειακών παθήσεων είναι η αθηροσκλήρωση των αρτηριών.

Τι ονομάζεται,όμως,αθήρωμα (αρτηριοσκλήρυνση);

Η αρτηριοσκλήρυνση αναφέρεται στη συγκέντρωση αθηρώματος που ομοιάζει με μικρές εναποθέσεις λίπους στο ενδοθήλιο των αρτηριών (αιμοφόρων αγγείων) και συχνά ονομάζονται αθηρωματική πλάκα. Οι συγκεντρώσεις αθηρώματος προξενούν στένωση στις αρτηρίες, γεγονός που ενδέχεται να οδηγήσει στη μείωση της ροής του αίματος μέσω της αρτηρίας, ενώ σταδιακά οι εναποθέσεις αυτές μεγαλώνουν σε πάχος και μήκος. Κάποιες φορές, ενδέχεται στο σημείο αυτό να δημιουργηθεί μια μικροσκοπική ρωγμή στην εσωτερική επιφάνεια των αγγείων και αυτό κατ’ επέκταση να προκαλέσει επάνω από το σημείο του αθηρώματος το σχηματισμό ενός θρόμβου αίματος (δηλαδή θρόμβωση), ο οποίος πιθανόν να εμποδίζει εντελώς τη ροή του αίματος.

Ο θρόμβος αίματος που σχηματίζεται στο σημείο του αθηρώματος, κατ’ αναλογία με το μέγεθος επιρροής του στην αρτηρία, ενδέχεται να προκαλέσει καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο ή και άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας.Τα νοσήματα αυτά μπορούν να αυξηθούν, όταν προστρέχουμε σε γρηγόρους μεθόδους, όπως είναι οι δίαιτες που υπόσχονται δραστικές λύσεις και γρήγορη απώλεια κιλών.

Τα τελευταία χρόνια έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης  η κετογονική δίαιτα, που περιλαμβάνει διάφορους τύπους και εκδοχές. Η πιο συνηθισμένη περιλαμβάνει πολύ χαμηλές ποσότητες σε υδατάνθρακες και υψηλή περιεκτικότητα λιπαρά οξέα. Η συγκεκριμένη  διατροφή μπορεί να συνδέεται με υψηλότερα επίπεδα «κακής» χοληστερόλης και να διπλασιάσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων, όπως απόφραξη αρτηριών, καρδιακή προσβολή και αγγειακά εγκεφαλικά, σύμφωνα με νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε.

Πιο συγκεκριμένα,οι συμμετέχοντες κατά την εγγραφή τους στη Biobank, συμπλήρωσαν ένα 24ωρο ερωτηματολόγιο διατροφής, και ταυτόχρονα υποβλήθηκαν σε αιμοληψία για να ελεγχθούν τα επίπεδα χοληστερόλης τους. Οι ερευνητές εντόπισαν 305 συμμετέχοντες των οποίων οι απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο έδειξαν ότι ακολουθούσαν μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες και υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Αυτοί οι συμμετέχοντες αντιστοιχίστηκαν κατά ηλικία και φύλο με 1220 άτομα που ανέφεραν ότι έτρωγαν μια τυπική δίαιτα.Να υπογραμμιστεί ότι από τον πληθυσμό της μελέτης, το 73% ήταν γυναίκες και η μέση ηλικία ήταν τα 54 έτη. Όσοι ακολουθούσαν δίαιτα με χαμηλούς υδατάνθρακες/υψηλά λιπαρά είχαν υψηλότερο μέσο δείκτη μάζας σώματος (27,7 έναντι 26,7) και υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης διαβήτη (4,9% έναντι 1,7%).

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες σε μια τυπική δίαιτα, εκείνοι που ακολουθούσαν δίαιτα τύπου «κετο» είχαν σημαντικά υψηλότερα επίπεδα τόσο της LDL χοληστερόλης όσο και της απολιποπρωτεΐνης Β (ApoB). Για παράδειγμα, τα επίπεδα της LDL ήταν 3,80 mmol/L (147 mg/dL) στην «κέτο» ομάδα έναντι 3,64 mmol/L (141 mg/dL) στην τυπική ομάδα (Ρ = 0,004). Τα επίπεδα ApoB ήταν 1,09 g/L (109 mg/dL) στην «κέτο» ομάδα και 1,04 g/L (104 mg/dL) στην τυπική ομάδα (Ρ < 0,001).

Μετά από κατά μέσο όρο 11,8 χρόνια παρακολούθησης, το 9,8% των συμμετεχόντων σε δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων/υψηλά λιπαρά έναντι 4,3% στην ομάδα τυπικής δίαιτας παρουσίασαν ένα από τα παρακάτω συμβάντα: στηθάγχη, έμφραγμα του μυοκαρδίου, στεφανιαία νόσο, ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, περιφερική αρτηριακή νόσο.

Αυτό που κυρίως έχει σημασία είναι να καταλάβουμε ότι όλες οι δίαιτες δεν είναι για όλους και ενέχουν πολλούς κινδύνους για την υγεία μας αν δε γίνουν σωστά.Για το λόγο αυτό πριν ακολουθήσετε κάποια δίαιτα που σας πρότειναν ή τη βρήκατε σε κάποιο site θα πρέπει να συμβουλευτείτε πρώτα τον προσωπικό σας γιατρό ή διατροφολόγο.

Πηγή: https://www.medscape.com/viewarticle/989308?ecd=wnl_tp10_daily_230308_MSCPEDIT&uac=398950AX&impID=5227894#vp_2