Close

Γλουτένη και αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα!

Γλουτένη και αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα!

Η διασπορά της γλουτένης έχει οδηγήσει σε μια αγορά πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων στις Ηνωμένες Πολιτείες, που γεμίζει τα ράφια με κέικ, ψωμί και δημητριακά χωρίς γλουτένη. Έχει επίσης δημιουργήσει μεγάλη σύγχυση σχετικά με το πώς η γλουτένη επηρεάζει διαφορετικούς πληθυσμούς και πώς σχετίζεται με ασθένειες. Για τους ασθενείς με αυτοάνοσες παθήσεις, όπως η αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα, οι απαντήσεις είναι λίγο πιο σαφείς.

Θυρεοειδίτιδα Hashimoto

Η θυρεοειδίτιδα Hashimoto είναι μια αυτοάνοση πάθηση που στοχεύει τον θυρεοειδή αδένα και συχνά οδηγεί σε υποθυρεοειδισμό (πολύ λίγες θυρεοειδικές ορμόνες). Η ευρεία φύση και η ατομικότητα των συμπτωμάτων της αυτοάνοσης θυρεοειδίτιδας μπορεί να καταστήσει τη διαταραχή δύσκολη στη θεραπεία και στην κατανόηση. Συχνά, τα άτομα με νόσο Hashimoto αφήνονται να εξερευνήσουν αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως δίαιτες χωρίς γλουτένη, ελπίζοντας να ανακουφίσουν δύσκολα και ενοχλητικά συμπτώματα όπως:

  • Κόπωση και υπνηλία
  • Αυξημένη ευαισθησία στο κρύο
  • Δυσκοιλιότητα
  • Ανεξήγητη αύξηση βάρους
  • Μυϊκοί πόνοι, ευαισθησία και δυσκαμψία
  • Πόνος και δυσκαμψία στις αρθρώσεις
  • Μυϊκή αδυναμία
  • Υπερβολική ή παρατεταμένη εμμηνορροϊκή αιμορραγία
  • Κατάθλιψη
  • Διαταραχές μνήμης

Πώς ακριβώς σχετίζεται η γλουτένη με την αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα; Σε επίπεδο βασικής επιστήμης, βλέπουμε μια σύνδεση μεταξύ της γλουτένης και των αυτοάνοσων παθήσεων. Ας αναλύσουμε πώς ακριβώς συμβαίνει αυτό και ποιοι επηρεάζονται.

Γλουτένη, γενετική και αυτοανοσία

Η διαδικασία πέψης της γλουτένης μπορεί να προκαλέσει αυτοάνοσες καταστάσεις σε έναν προδιατεθειμένο πληθυσμό. Όταν τρώτε, ο οργανισμός αναγνωρίζει ολόκληρη την τροφή, προκαλώντας την απελευθέρωση των ενζύμων που απαιτούνται για την πέψη της τροφής. Η αναγνώριση της γλουτένης στο έντερο πυροδοτεί τη μεταγραφή του DNA που παράγει τα ένζυμα για την πέψη της γλουτένης.

Αυτή η μεταγραφή των ενζύμων βρίσκεται δίπλα σε ένα τμήμα του DNA που μεταγράφει για τη σηματοδότηση των μακροφάγων (κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή).

Η υπερκατανάλωση γλουτένης (όπως σε μια τυπική δυτικοποιημένη διατροφή) μπορεί να προκαλέσει τη μεταγραφή του τμήματος του DNA που είναι υπεύθυνο για την ενεργοποίηση των μακροφάγων σε ένα άτομο που έχει γενετική προδιάθεση για αυτοάνοσες καταστάσεις.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι είναι η γενετική προδιάθεση για μια αυτοάνοση πάθηση που μπορεί να προκαλέσει αυτή την αντίδραση στα τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη, μια επιγενετική λειτουργία “ανοίγοντας έναν διακόπτη”. Τα τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη δεν είναι εγγενώς κακά ή κακοήθη. Μόλις ενεργοποιηθεί αυτός ο διακόπτης στα γενετικά προδιατεθειμένα άτομα για τη νόσο Hashimoto, δεν μπορεί να απενεργοποιηθεί. Οι αυτοάνοσες παθήσεις είναι χρόνιες, αλλά τα συμπτώματα και η σοβαρότητά τους μπορούν να αντιμετωπιστούν με τη διατροφή και τον τρόπο ζωής.

Ευαισθησία στη γλουτένη χωρίς κοιλιοκάκη

Η φλεγμονώδης κατάσταση που βιώνεται με την κατανάλωση γλουτένης ονομάζεται ευαισθησία στη γλουτένη χωρίς κοιλιοκάκη (NCGS). Η κοιλιοκάκη είναι μια αυτοάνοση πάθηση, ενώ η NCGS είναι μια χρόνια, λειτουργική διαταραχή του πεπτικού συστήματος, που προκαλείται από την κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν γλουτένη. Αυτές οι τροφές μπορούν να προκαλέσουν δυσβίωση του εντέρου και νευροφλεγμονή σε έναν προδιατεθειμένο πληθυσμό, όπως άτομα με κληρονομικούς δείκτες αυτοανοσίας.

Η δυσβίωση του εντέρου περιγράφει μια ανισορροπία στον μικροβίωμα του εντέρου σας (μια συλλογή μικροβίων που ζουν στον γαστρεντερικό σας σωλήνα). Η ανισορροπία αυτού του μικροβιώματος μπορεί να διαδραματίσει ρόλο σε αυτοάνοσες παθήσεις, διαβήτη, παχυσαρκία, καρκίνο, καρδιαγγειακές και διαταραχές του κεντρικού νευρικού συστήματος. Επειδή η αυτοανοσία του θυρεοειδούς τείνει να είναι μια κυρίαρχη αυτοάνοση πάθηση, συχνά βλέπουμε την αυτοανοσία να παρουσιάζεται πρώτα ως πάθηση του θυρεοειδούς.

Ο γαστρεντερικός σας σωλήνας λειτουργεί ως ένα σημαντικό ανοσολογικό όργανο και πρέπει να διατηρεί ανοχή στα διατροφικά αντιγόνα, ενώ παράλληλα πρέπει να ανταποκρίνεται σε παθογόνα ερεθίσματα. Τόσο τα διαιτητικά αντιγόνα όσο και τα παθογόνα ερεθίσματα μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή. Ένα ισορροπημένο μικροβιακό περιβάλλον του εντέρου είναι σημαντικό για την καταπολέμηση αυτής της φλεγμονής και τη διατήρηση της υγείας και της ομοιόστασης.

Θυμάστε την περιοχή μεταγραφής του ενζύμου της γλουτένης που βρίσκεται δίπλα στην περιοχή μεταγραφής για τα μακροφάγα; Εάν υπάρχει γενετική προδιάθεση για αυτοανοσία, η περίσσεια γλουτένης μπορεί να προκαλέσει ανοσολογική απόκριση που μπορεί να οδηγήσει σε δυσβίωση του εντέρου.

Συμπτώματα της δυσβίωσης του εντέρου:

  • Εγκεφαλική “ομίχλη” (brain fog)
  • Κυκλοθυμία
  • Επιβράδυνση της διαδικασίας σκέψης
  • Διαταραχές ύπνου
  • Άγχος και κατάθλιψη
  • Δυσκοιλιότητα
  • Διάρροια
  • Κοιλιακοί πόνοι
  • Ανώμαλα επίπεδα θυρεοειδικών ορμονών
  • Υψηλή χοληστερόλη
  • Ακανόνιστες περίοδοι
  • Υψηλή αρτηριακή πίεση
  • Υψηλό σάκχαρο στο αίμα

Τα κλινικά συμπτώματα της εντερικής δυσβίωσης μπορεί να διαφύγουν της προσοχής ή να αγνοηθούν. Εάν πιστεύετε ότι πάσχετε από αυτή τη διαταραχή, εργαστηριακές εξετάσεις για τη χοληστερόλη, το σάκχαρο στο αίμα και τα επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών μπορεί να βοηθήσουν τον γιατρό σας να διαγνώσει καλύτερα την κατάστασή σας.

Εάν έχετε μια αυτοάνοση πάθηση, όπως η θυρεοειδίτιδα Hashimoto, η γλουτένη μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή και να οδηγήσει σε δυσβίωση του εντέρου. Η αποφυγή της γλουτένης μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα, αλλά δεν είναι μόνο η γλουτένη που προκαλεί αυτά τα προβλήματα. Η φλεγμονώδης κατάσταση που μπορεί να αυξήσει τα συμπτώματα οφείλεται σε περισσότερους παράγοντες από τη γλουτένη και μόνο.

Διατροφικοί παράγοντες φλεγμονής:

  • Ζάχαρη
  • Πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα
  • Τεχνητά πρόσθετα (συντηρητικά)

Η ζάχαρη είναι ιδιαίτερα φλεγμονώδης και μπορεί να επιδεινώσει την ανισορροπία του εντερικού μικροβιώματος. Δυστυχώς, η αυξημένη ευαισθητοποίηση για την Ευαισθησία στη Γλουτένη έχει αυξήσει την αγορά τροφίμων χωρίς γλουτένη, τα οποία συχνά είναι ιδιαίτερα επεξεργασμένα και γεμάτα ζάχαρη.

Για πολλούς ανθρώπους, μια εμπορική δίαιτα “χωρίς γλουτένη” μπορεί να αυξήσει τη φλεγμονή και να εντείνει τα συμπτώματα της θυρεοειδίτιδας. Πολλοί άνθρωποι σταματούν να τρώνε γλουτένη, αλλά την αντικαθιστούν με εξαιρετικά επεξεργασμένα, ζαχαρούχα τρόφιμα, γεγονός που επιδεινώνει την κατάσταση. Έχουμε την τάση να κατηγορούμε ορισμένα τρόφιμα ως αποδιοπομπαίους τράγους, αλλά το σύνολο της διατροφής είναι αυτό που έχει τελικά σημασία.

Η θεραπεία της φλεγμονής του εντέρου περιλαμβάνει έναν συνδυασμό μείωσης των φλεγμονωδών τροφών και αύξησης των προβιοτικών και πρεβιοτικών. Όταν βρίσκεστε σε κατάσταση ακραίας φλεγμονής θα πρέπει να αποφύγετε τη γλουτένη, τη ζάχαρη, τα πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα και το αλκοόλ. Μπορείτε να συνοδεύσετε αυτές τις διατροφικές αλλαγές με προβιοτικά και πρεβιοτικά. 

Τα προβιοτικά είναι “καλά” βακτήρια που μπορούν να βοηθήσουν να διατηρήσετε το έντερό σας υγιές.

Πηγές τροφής των προβιοτικών:

  • Γιαούρτι
  • Κεφίρ
  • Κομπούτσα
  • Ξινολάχανο
  • Κίμτσι
  • Ξηρός χυλός
  • Tempeh

Τα πρεβιοτικά είναι ένας τύπος φυτικών ινών που τροφοδοτούν τα υγιή βακτήρια στο έντερό σας και μπορούν να βελτιώσουν την ισορροπία του μικροβιώματος.

Πηγές τροφίμων πρεβιοτικών: 

  • Χόρτα πικραλίδας
  • Αγκινάρα Ιερουσαλήμ
  • Σκόρδο
  • Πράσα
  • Σπαράγγια
  • Κριθάρι
  • Βρώμη
  • Λιναρόσπορος

Η επούλωση του εντέρου σας είναι λίγο σαν την επούλωση ενός τραυματισμού ή μιας λοίμωξης. Μόλις πάψουν να υπάρχουν συμπτώματα δυσβίωσης του εντέρου, μπορείτε να προσπαθήσετε σιγά-σιγά να επαναφέρετε μια λιγότερο περιοριστική και πιο ισορροπημένη διατροφή.

Γαλλικές μπαγκέτες, γλουτένη και ο διεθνής παράγοντας:

Πολλοί άνθρωποι αναφέρουν στομαχικές διαταραχές και συμπτώματα όταν καταναλώνουν τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη στις Ηνωμένες Πολιτείες και απορούν με την ικανότητά τους να τρώνε μπαγκέτες και κρουασάν στην Ευρώπη. Είναι όντως διαφορετική η ευρωπαϊκή γλουτένη; Όχι και τόσο. Τα ευρωπαϊκά τρόφιμα, ωστόσο, συχνά είναι.

Να θυμάστε, είναι το σύνολο της διατροφής σας που μπορεί να αυξήσει ή να μειώσει τη φλεγμονή και να επιδεινώσει τα συμπτώματα της αυτοάνοσης θυρεοειδίτιδας (μαζί με πολλές άλλες επιπλοκές).

Στις Ηνωμένες Πολιτείες οι άνθρωποι τρώνε ένα κάρο ψωμιά, κυρίως πολύ επεξεργασμένο ψωμί-σκουπίδι, ενώ στην Ευρώπη, το ψωμί είναι μέρος της διατροφής. Για παράδειγμα, η μεσογειακή διατροφή περιέχει συνήθως φρέσκα λαχανικά, φασόλια, φακές, κρέας ψαριών και φρούτα. Το περισσότερο ψωμί στην Ευρώπη είναι φρέσκο και συνήθως αγοράζεται από τον τοπικό φούρνο εκείνο το πρωί. Συγκρίνετε αυτό με μια αμερικανική διατροφή που αποτελείται από πολύ περισσότερα επεξεργασμένα τρόφιμα και δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι αισθάνεστε καλύτερα στη Γαλλία, ακόμη και μετά την κατανάλωση της μπαγκέτας.

Πρέπει να τρώτε γλουτένη αν έχετε αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα;

Η υγεία του εντέρου σας είναι ένας μεγάλος καθοριστικός παράγοντας της συνολικής σας υγείας. Η γλουτένη δεν είναι κακή, αλλά για ορισμένους, η υπερκατανάλωση πρόχειρων τροφών που περιέχουν γλουτένη μπορεί να πυροδοτήσει και να επιδεινώσει μια φλεγμονώδη αντίδραση. Η τυπική αμερικανική δίαιτα των εξαιρετικά επεξεργασμένων, τεχνητών τροφίμων με χαμηλό προφίλ θρεπτικών συστατικών και αυτό είναι το κυρίαρχο πρόβλημα. Για τους περισσότερους ανθρώπους, ακόμη και για εκείνους που πάσχουν από NCGS, μια φέτα ψωμί ολικής άλεσης είναι καλύτερη επιλογή από ένα υπερ-επεξεργασμένο “φαγητό”. Φροντίστε το έντερό σας και τον εαυτό σας με μια ποικιλία φρέσκων τροφών και πιθανότατα θα αρχίσετε να βλέπετε και να αισθάνεστε τη διαφορά.

Πηγή: https://www.healthcentral.com/condition/thyroid/gluten-autoimmune-thyroiditis

Διεύθυνση: Σοφία Κανελλοπούλου, Ενδοκρινολόγος, Λεωφόρος Δημοκρατίας 236, Άγιοι Ανάργυροι.

Τηλέφωνο: 6983379548

Email: s_kanellopoulou@hotmail.com