Close

15 Mάη 2023: Ευρωπαϊκή Ημέρα Ορμονών

15 Mάη 2023: Ευρωπαϊκή Ημέρα Ορμονών

Συμβουλές για την εύρυθμη λειτουργία των ορμονών!

Τον Μάιο του 2022 γιορτάστηκε η πρώτη Ευρωπαϊκή Ημέρα Ορμονών, κατά την οποία η Ευρωπαϊκή Κοινότητα Ενδοκρινολογίας (ESE) και το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Ορμονών και Μεταβολισμού (ESE Foundation) ανακήρυξαν με την αναγγελία του Μιλάνου την αναγνώριση του βασικού ρόλου των ορμονών για την υγεία των Ευρωπαίων πολιτών.  Η δήλωση αυτή υπογράμμισε τον σημαντικό ρόλο των ορμονών για τη δημόσια υγεία και παρείχε συστάσεις στους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων σχετικά με τον τρόπο ενίσχυσης των εθνικών και ευρωπαϊκών πολιτικών υγείας.

Πολλοί είναι εκείνοι που έχουν μία ιδέα σχετικά με το τι είναι οι ορμόνες, αλλά δεν μπορούν να κατανοήσουν πλήρως πόσο σημαντικές είναι αυτές για τη συνολική υγεία και το ευ ζην. Με αφορμή τη δεύτερη Ευρωπαϊκή Ημέρα Ορμονών στις 15 Μαϊου, στο άρθρο αυτό θα βρείτε βασικές συμβουλές που μπορείτε να ακολουθήσετε για να εξασφαλίσετε καλύτερη ορμονική υγεία. Φυσικά, όπως σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να λαμβάνετε υπόψη και τις συμβουλές του προσωπικού ιατρού σας.

  1. Υιοθετήστε έναν καθολικά υγιεινό τρόπο ζωής.
  2. Η σωματική δραστηριότητα είναι απαραίτητη για την ορμονική ισορροπία. Η άσκηση 1,5-2,5 ωρών την εβδομάδα βοηθά το σώμα να παράγει ορμόνες με φυσικό τρόπο και ρυθμίζει τα φυσιολογικά τους επίπεδα. Μικρές αλλαγές στις καθημερινές σας συνήθειες μπορούν, επίσης, να κάνουν μεγάλη διαφορά. Για παράδειγμα, αντί να οδηγήσετε ή να χρησιμοποιήσετε τον ανελκυστήρα δοκιμάστε το περπάτημα ή το ποδήλατο.
  3. Μια διατροφή χωρίς επεξεργασμένα τρόφιμα μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση ή τη βελτίωση της ορμονικής ισορροπίας. Έτσι, σας συνιστούμε να τρώτε πολλά φρέσκα φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως, ενώ περιορίστε τα επεξεργασμένα τρόφιμα στο ελάχιστο δυνατό.
  4. Ο ρυθμισμένος ύπνος είναι πρωταρχικής σημασίας για τη διατήρηση της ορμονικής ισορροπίας. Στοχεύστε σε τουλάχιστον 7 συνεχόμενες ώρες ύπνου και ρυθμίστε τις ώρες ύπνου σας, ώστε να είναι οι ίδιες καθημερινά. Φροντίστε να τρώτε το βραδινό σας γεύμα σχετικά νωρίς και να αποφεύγετε τις οθόνες (τηλεόραση, υπολογιστής, κινητό κλπ) για λίγες ώρες πριν τον ύπνο. Έτσι, θα ξυπνάτε φρέσκοι και γεμάτοι ενέργεια!
  • Φροντίστε να μην υφίσταται έλλειψη βιταμινών ο οργανισμός σας.

Η βιταμίνη D, το ιώδιο και το ασβέστιο είναι απαραίτητα για ένα υγιές ενδοκρινικό σύστημα.

  • Διατηρήστε την πρόσληψη βιταμίνης D σε υψηλά επίπεδα, τρώγοντας λιπαρά ψάρια, όπως σολομό και σαρδέλες. Εξετάστε το ενδεχόμενο τους χειμερινούς μήνες που η έκθεση στον ήλιο είναι χαμηλή να πάρετε κάποιο συμπλήρωμα βιταμίνης D (κατόπιν συνεννόησης με τον ειδικό υγείας σας), όπως μουρουνέλαιο.
  • Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε ιώδιο, όπως τα θαλασσινά, τα φύκια, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε τα επίπεδα ιωδίου σας σε ικανοποιητικά επίπεδα. Η μετάβαση σε ιωδιούχο αλάτι είναι μια καλή και φθηνή εναλλακτική λύση για την αποφυγή έλλειψης ιωδίου, ειδικά στην εγκυμοσύνη. Ωστόσο επειδή υπάρχουν ορμονικές καταστάσεις όπου συστήνεται αποφυγή του ιωδίου καλό θα ήταν να το συζητήσετε πρώτα με τον ενδοκρινολόγο σας.
  • Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε ασβέστιο όπως το γιαούρτι, τα αμύγδαλα, τα φασόλια και τα σκούρα φυλλώδη λαχανικά θα βοηθήσουν στην προστασία των οστών και των δοντιών σας. Ρωτήστε το γιατρό σας εάν τα συμπληρώματα ασβεστίου θα ήταν κατάλληλα για εσάς.
  • Περιορίστε την έκθεσή σας σε χημικές ουσίες που διαταράσσουν το ενδοκρινικό σύστημα (ενδοκρινικοί διαταράκτες).

Αυτές μπορεί να βρεθούν σε πλαστικές συσκευασίες, στον αέρα και στα καλλυντικά προϊόντα.

  • Οι πλαστικές σακούλες είναι συχνός ενδοκρινικός διαταράκτης. Για να μειώσετε την έκθεση επιλέξτε προϊόντα που είναι BPA (bisphenol A)- και BPS (bisphenol S) ελεύθερα. Χρησιμοποιήστε γυάλινα αντί πλαστικών μπουκαλιών και δοχείων, πιείτε νερό βρύσης αντί εμφιαλωμένου και ποτέ μη ζεστένετε πλαστικά δοχεία στο φούρνο μικροκυμάτων.
  • Ο αέρας τόσο έξω όσο και μέσα στο σπίτι μπορεί να περιέχει ενδοκρινικούς διαταράκτες. Για να μειωθεί η έκθεση σε αυτούς γίνεται σύσταση για συχνό σκούπισμα, ξεσκόνισμα και αερισμό του σπιτιού, ώστε να μειωθεί η παρουσία των σωματιδίων σκόνης.
  • Τα προϊόντα υγιεινής και τα καλλυντικά επίσης μπορεί να περιέχουν ενδοκρινικούς διαταράκτες. Καλό είναι να ελέγχεται τα συστατικά στις συσκευασίες των καλλυντικών και ειδών υγιεινής και να αποφεύγετε να αγοράζετε προϊόντα που περιέχουν phthalates, parabens και triclosan.
  • Να είστε ενήμεροι και προσεκτικοί με τα συμπτώματα των ενδοκρινικών παθήσεων.

Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη πιο σοβαρών καταστάσεων. Εάν εμφανίσετε κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα, είναι σημαντικό να επισκεφτείτε έναν γιατρό για να λάβετε διάγνωση.

  • Ανεξήγητη αύξηση/απώλεια βάρους
  • Ευαισθησία/δυσανεξία στο κρύο
  • Αλλαγές στην όρεξη
  • Εύθραυστα μαλλιά και νύχια
  • Κούραση
  • Ξηρό δέρμα με τάση να ξεφλουδίζει
  • Αρχόμενη κατάθλιψη
  • Υπερβολική δίψα
  • Σημάδια πρώιμης ή όψιμης εφηβείας(φυσιολογική εφηβεία 8–13 σε κορίτσια και 9–14 στα αγόρια)
  • Ειδικά για ενήλικες: απώλεια της λίμπιντο, ακανόνιστοι εμμηνορροϊκοί κύκλοι, υπογονιμότητα

Πηγή: https://www.ese-hormones.org/media/5021/milano-declaration-2022-annex-i-v02_08032022.pdf?utm_campaign=1226862_Copy%20of%20Monthly%20Alert%20-%20March%202023&utm_medium=email&utm_source=ESE&dm_i=52TW,QANI,1M90BD,37E7E,1