Close

Η αλληλεπίδραση μεταξύ ύπνου και διαβήτη!

Η αλληλεπίδραση μεταξύ ύπνου και διαβήτη!

Ο ύπνος αποτελεί ζωτικό συστατικό της συνολικής υγείας καθώς επηρεάζει πολυάριθμες φυσιολογικές διεργασίες. Ο βέλτιστος ύπνος περιλαμβάνει επαρκή διάρκεια, υψηλή ποιότητα και σταθερό ρυθμό. Οι διαταραχές σε αυτές τις πτυχές του ύπνου μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά τα αποτελέσματα της υγείας, ιδίω στο πλαίσιο του διαβήτη.

Η επαρκής διάρκεια του ύπνου, η οποία είναι συνήθως 7-9 ώρες για τους ενήλικες, είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της μεταβολικής υγείας. Η ποιότητα του, αποτελείται απο τον αδιάλειπτο ύπνο και τη σωστή ισορροπία των σταδίων του και διασφαλίζει την αναζωογονητική ανάπαυση. Ένας βέλτιστος ρυθμός ύπνου, ο οποίος ρυθμίζεται από το κιρκάδιο ρολόι, ευθυγραμμίζει τους κύκλους ύπνου-ξύπνιου με το εξωτερικό περιβάλλον.

Οι χρόνιες διαταραχές του ύπνου περιλαμβάνουν αϋπνία, διαταραχές  αναπνοής που σχετίζονται με τον ύπνο και διαταραχές  υπνηλίας (π.χ. ναρκοληψία).

Κατά μέσο όρο, τα άτομα με διαβήτη παρουσιάζουν διαταραχές του ύπνου:

  • Η αϋπνία επηρεάζει περίπου το 39% των ατόμων με διαβήτη τύπου 2.
  • Η υπνική άπνοια (OSA) είναι ακόμη πιο διαδεδομένη, επηρεάζοντας το 55-86% των ατόμων με διαβήτη τύπου 2.
  • Το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών επηρεάζει το 8-45% των διαβητικού πληθυσμού.

Κατά συνέπεια, τα άτομα με διαβήτη τείνουν να κοιμούνται χειρότερα και πιο ακανόνιστα από εκείνους που δεν έχουν. Διαταραχές του ύπνου, όπως ο ανεπαρκής ύπνος, η κακή ποιότητα του και ο ακανόνιστος ρυθμός του, έχουν συνδεθεί με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη και επιδείνωσης των επιπλοκών του, συμπεριλαμβανομένων των αυξημένων επίπεδων γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης, της κακής γλυκαιμικής ρύθμισης, της κατάθλιψης, της θνησιμότητας, της κακής ποιότητας ζωής και της αυξημένης συχνότητας μικρο- και μακροαγγειακών επιπλοκών όπως η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια.

Παρ’ όλα αυτά, η  σχέση ύπνου και διαβήτη είναι ένας φαύλος κύκλος, καθώς ο ίδιος ο διαβήτης μπορεί να επιδεινώσει τα προβλήματα ύπνου. Συμπτώματα όπως νυκτουρία (συχνή ούρηση τη νύχτα) και νυχτερινή υπογλυκαιμία (χαμηλό σάκχαρο στο αίμα κατά τη διάρκεια της νύχτας) μπορεί να διαταράξουν τον ύπνο, οδηγώντας σε περαιτέρω επιδείνωση του ελέγχου του διαβήτη.

Αυτή η αμφίδρομη σχέση υπογραμμίζει την σημασία αντιμετώπισης των θεμάτων ύπνου ως μέρος της ολοκληρωμένης φροντίδας για τον διαβήτη. Δεδομένου του σημαντικού αντίκτυπου του ύπνου στον διαβήτη, είναι ζωτικής σημασίας να ενσωματωθεί ο ύπνος στις αξιολογήσεις και θεραπείες για την φροντίδα του. Έλεγχος για διαταραχές του ύπνου θα πρέπει να είναι συνήθης πρακτική για τα άτομα με διαβήτη. Αποτελεσματικές στρατηγικές διαχείρισης περιλαμβάνουν την απώλεια βάρους, την εκπαίδευση στον ύπνο, τη γνωστική συμπεριφοριστική θεραπεία καθώς και θεραπείες ειδικά για καταστάσεις όπως η OSA.

Η σωστή διαχείριση του ύπνου μπορεί να ενισχύσει τον γλυκαιμικό έλεγχο και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των ατόμων με διαβήτη. Η παρακολούθηση και η αντιμετώπιση των διαταραχών ύπνου είναι κρίσιμη για την ενίσχυση της συνολικής υγείας και ευημερίας. Η στοχευμένη διάγνωση αυτών των διαταραχών είναι καίρια, καθώς επιτρέπει την αναγνώριση συγκεκριμένων προβλημάτων που σχετίζονται με τον ύπνο. Μέσω της κατάλληλης θεραπείας, οι ασθενείς μπορούν να μειώσουν τις αρνητικές συνέπειες των διαταραχών ύπνου που δυσχεραίνουν τις επιπτώσεις του διαβήτη στην υγεία τους.

Πηγή: https://www.ese-hormones.org/media/nupdh2of/eyes-news-issue-20-summer-2024-for-web.pdf

Διεύθυνση: Σοφία Κανελλοπούλου, Ενδοκρινολόγος, Λεωφόρος Δημοκρατίας 236, Άγιοι Ανάργυροι.

Τηλέφωνο: 6983379548

Email: s_kanellopoulou@hotmail.com