Η υψηλή χοληστερόλη, γνωστή και ως υπερλιπιδαιμία, είναι η υπερβολική συσσώρευση λιπιδίων στο αίμα. Παρόλο που το σώμα χρειάζεται μια ισορροπημένη ποσότητα λιπιδίων για να λειτουργεί σωστά, η περίσσειά τους συσσωρεύεται στις αρτηρίες, σχηματίζοντας πλάκα. Με τον καιρό, αυτή η πλάκα μεγαλώνει, αυξάνοντας τον κίνδυνο σοβαρών προβλημάτων υγείας.
Αιτίες υψηλής χοληστερόλης
Τόσο ο τρόπος ζωής ενός ατόμου όσο και το DNA του παίζουν ρόλο στην υψηλή χοληστερόλη.
- Το κάπνισμα: Μειώνει την «καλή χοληστερόλη» (HDL) και αυξάνει την «κακή χοληστερόλη» (LDL).
- Το άγχος: Προκαλεί ορμονικές αλλαγές που αυξάνουν την παραγωγή χοληστερόλης.
- Η κατανάλωση αλκοόλ: Η υπερβολική ποσότητα αλκοόλ στον οργανισμό αυξάνει τη χοληστερόλη.
- Έλλειψη κίνησης: Η σωματική δραστηριότητα, όπως η αερόβια άσκηση, βελτιώνει τους αριθμούς της χοληστερόλης.
- Διατροφή: Ορισμένες τροφές μπορεί να αυξήσουν ή να μειώσουν τη χοληστερίνη.
Συμπτώματα υψηλής χοληστερόλης
Η υψηλή χοληστερίνη δεν προκαλεί συμπτώματα στους περισσότερους ανθρώπους. Δεν θα αρχίσετε να αισθάνεστε συμπτώματα μέχρι η υψηλή χοληστερόλη να προκαλέσει άλλα προβλήματα στο σώμα σας. Καθώς αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης παθήσεων όπως η περιφερική αρτηριακή νόσος, η υψηλή αρτηριακή πίεση και το εγκεφαλικό επεισόδιο.
Κάποιες από τις ασθένειες που προκαλεί η υψηλή χοληστερίνη:
Στεφανιαία νόσος
Η στεφανιαία νόσος που πολλοί αποκαλούν «καρδιοπάθεια» είναι η πιο κοινή μορφή καρδιακής νόσου. Μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή προσβολή ή καρδιακή ανεπάρκεια. Αυτό που πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν είναι ότι μπορεί να επηρεάσει και νεότερα άτομα. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό να ελέγχετε τη χοληστερόλη σας ξεκινώντας από νεαρή ηλικία. Με την πάροδο του χρόνου, η πλάκα μπορεί να συσσωρευτεί σιωπηλά στις στεφανιαίες αρτηρίες. Πολλοί άνθρωποι δεν αντιλαμβάνονται ότι αυτό συμβαίνει μέχρι να εμφανίσουν πόνο στο στήθος ή κάποιο άλλο σημάδι καρδιακής προσβολής.
Νόσος των καρωτιδικών αρτηριών
Οι καρωτίδες αρτηρίες μεταφέρουν αίμα στο μεγάλο, μπροστινό τμήμα του εγκεφάλου. Όταν η πλάκα στενεύει αυτές τις αρτηρίες, ο εγκέφαλος δεν μπορεί να πάρει αρκετό αίμα πλούσιο σε οξυγόνο. Η καρωτιδική αρτηριοπάθεια μπορεί να οδηγήσει σε παροδικό ισχαιμικό ή εγκεφαλικό επεισόδιο.
Υψηλή αρτηριακή πίεση
Η υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση) και η υψηλή χοληστερόλη συνδέονται μεταξύ τους. Η πλάκα της χοληστερόλης και το ασβέστιο προκαλούν σκληρότητα και στένωση των αρτηριών σας. Έτσι, η καρδιά πρέπει να καταβάλλει πολύ μεγαλύτερη προσπάθεια για να αντλήσει αίμα μέσα από αυτές. Ως αποτέλεσμα, η αρτηριακή πίεση γίνεται πολύ υψηλή.
Νόσοι που επηρεάζουν τα επίπεδα χοληστερόλης
- Χρόνια νεφρική νόσος: Τα άτομα με χρόνια νεφρική νόσο αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου. Αυτό συμβαίνει επειδή η ΧΝΝ προκαλεί ταχύτερη συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες. Επίσης, αυξάνει τα τριγλυκερίδια στο αίμα.
- Θυρεοειδοπάθεια: Η ύπαρξη θυρεοειδοπάθειας μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα χοληστερόλης. Αυτό συμβαίνει επειδή η θυροξίνη επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα επεξεργάζεται τα λιπίδια. Στον υπερθυρεοειδισμό το σώμα παράγει υπερβολική ποσότητα θυρεοειδικών ορμονών. Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία αυτής της πάθησης μπορεί να αυξήσουν τα επίπεδα της χοληστερόλης. Αντίθετα, στον υποθυρεοειδισμό το σώμα παράγει μικρότερη ποσότητα θυρεοειδικών ορμονών και έτσι υψηλότερα επίπεδα χοληστερόλης.
- Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος (ΣΕΛ): Τα άτομα με ΣΕΛ έχουν συνήθως υψηλότερα επίπεδα «κακής χοληστερόλης» (LDL) και τριγλυκεριδίων.
- Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS): Τα άτομα με PCOS είναι πιο πιθανό να έχουν υψηλά επίπεδα «κακής χοληστερόλης» LDL και χαμηλά επίπεδα «καλής χοληστερόλης» HDL.
- Σακχαρώδης διαβήτης: Διπλασιάζει τον κίνδυνο για στεφανιαία νόσο και περιφερική αρτηριοπάθεια. Ο διαβήτης συνδέεται με χαμηλότερα επίπεδα HDL και υψηλότερα επίπεδα τριγλυκεριδίων και LDL.
Τέλος, η υψηλή χοληστερόλη είναι μια σιωπηλή απειλή που μπορεί να παραμείνει απαρατήρητη για χρόνια, επηρρεάζοντας ανθρώπους κάθε ηλικίας, ακόμη και όσους φαίνονται υγιείς. Μια απλή εξέταση αίματος είναι ο μόνος τρόπος για την ανίχνευσή της. Η έγκαιρη διάγνωση και διαχείριση είναι ζωτικής σημασίας για τη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων και τη διατήρηση της υγείας σας.
Πηγή: https://my.clevelandclinic.org/health/articles/11918-cholesterol-high-cholesterol-diseases
Διεύθυνση: Σοφία Κανελλοπούλου, Ενδοκρινολόγος, Λεωφόρος Δημοκρατίας 236, Άγιοι Ανάργυροι.
Τηλέφωνο: 6983379548
Email: s_kanellopoulou@hotmail.com