Close

Όλα Όσα Πρέπει να Γνωρίζετε για τον Θυρεοειδή και την Χειρουργική Παρέμβαση!

Όλα Όσα Πρέπει να Γνωρίζετε για τον Θυρεοειδή και την Χειρουργική Παρέμβαση!

Ορισμένες παθήσεις του θυρεοειδούς μπορούν να αντιμετωπιστούν με χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση μέρους ή ολόκληρου του θυρεοειδούς αδένα. Μερικές φορές, ο γιατρός σας μπορεί να σας παραπέμψει σε έναν χειρουργό για να λάβετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πώς η χειρουργική επέμβαση συγκρίνεται με άλλες θεραπείες.

Κάποια είδη επικίνδυνων καταστάσεων για το θυρεοειδή:

  1. Όζοι θυρεοειδούς που είναι ύποπτοι για καρκίνο με βάση τη βιοψία 
  2. Καρκίνος του θυρεοειδούς
  3. Αυξημένο μέγεθος θυρεοειδούς αδένα (γνωστό και ως βρογχοκήλη) που προκαλεί προβλήματα με δυσκολία στην κατάκλιση, στην κατάποση ή στην αναπνοή.
  4. Υπερθυρεοειδισμός που προκαλείται από έναν θυρεοειδικό όζο που υπερπαράγει θυρεοειδικές ορμόνες (γνωστός και ως τοξικός όζος) ή από καταστάσεις που επηρεάζουν ολόκληρο τον θυρεοειδή αδένα (νόσος του Graves, τοξική πολυοζώδης βρογχοκήλη).

Ο θυρεοειδής είναι ένας αδένας σε σχήμα πεταλούδας που βρίσκεται στο κάτω μέρος του λαιμού σας, ο ρόλος του οποίου είναι να παράγει θυρεοειδικές ορμόνες. Οι θυρεοειδικές ορμόνες απελευθερώνονται στο αίμα και μεταφέρονται σε κάθε ιστό του σώματος. Βοηθούν το σώμα  να χρησιμοποιεί ενέργεια, να παραμένει ζεστό και να διατηρεί τον εγκέφαλο, την καρδιά, τους μυς και άλλα όργανα σε φυσιολογική λειτουργία. Το αριστερό μισό του θυροειδούς αδένα  ονομάζεται αριστερός θυρεοειδικός λοβός και αντίστοιχα στο δεξί ονομάζεται δεξιός λοβός. Υπάρχει μια στενή σύνδεση μεταξύ των δύο που ονομάζεται ισθμός του θυρεοειδούς.

Οι πιο συνηθισμένοι τύποι χειρουργικής επέμβασης στον θυρεοειδή είναι:

  • Ολική θυρεοειδεκτομή – αφαιρείται ολόκληρος ο θυρεοειδής αδένας. Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε πλήρη αφαίρεση θα χρειαστούν δια βίου συμπλήρωμα θυρεοειδικής ορμόνης μετά τη χειρουργική επέμβαση. Η πλήρης αφαίρεση είναι συνήθως απαραίτητη για καρκίνο του θυρεοειδούς υψηλού κινδύνου, νόσο του Graves και μεγάλες βρογχοκήλες.
  • Λοβεκτομή θυρεοειδούς – αφαιρείται ο ένας από τους δύο λοβούς (το μισό) του θυρεοειδούς. Ανάλογα με το σημερινό επίπεδο της λειτουργίας του, υπάρχει πιθανότητα το υπόλοιπο μισό του θυρεοειδούς να μπορεί να παράγει όλες τις ορμόνες που χρειάζεται το σώμα . Εάν όχι, μπορεί να χρειάζεται να λαμβάνετε συμπληρώματα θυρεοειδικών ορμονών εφ’ όρου ζωής.
  • Ισθμεκτομή – Ο ισθμός είναι η γέφυρα θυρεοειδικού ιστού που συνδέει το αριστερό μισό με το δεξί μισό.

Λιγότερο γνωστές αλλά συχνές επεμβάσεις ειναι :

  1. Αφαίρεση του θυρεοειδούς μέσω 3 τομών που τοποθετούνται στο εσωτερικό του στόματος πίσω από το χείλος. Αυτή μπορεί επίσης να πραγματοποιηθεί και με τη χρήση ρομποτικής χειρουργικής. Το κύριο πλεονέκτημα είναι ότι δεν αφήνει ορατή ουλή στο λαιμό, αλλά το μειονέκτημα είναι ότι προσθέτει κάποιους πρόσθετους χειρουργικούς κινδύνους.
  2. Διμερής Προσέγγιση Αξονικού-Μαστού (γνωστή και ως BABA) – Ο θυρεοειδής αφαιρείται μέσω τομών που τοποθετούνται κάτω από τη μασχάλη και κάτω από το στήθος. Παρόμοια με τη διαστοματική, αυτή δεν αφήνει ορατή ουλή στο λαιμό, αλλά προσθέτει πρόσθετους χειρουργικούς κινδύνους.
  3. Υφολική ή σχεδόν ολική θυρεοειδεκτομή – Σε αυτές τις επεμβάσεις, ο χειρουργός επιλέγει να αφήσει ένα μικρό τμήμα του θυρεοειδούς πίσω. Ωστόσο, οι περισσότεροι χειρουργοί δεν εκτελούν πλέον αυτή τη διαδικασία, επειδή μπορεί να οδηγήσει σε ατελή χειρουργική επέμβαση και δεν μειώνει τον κίνδυνο τραυματισμού των νεύρων.

Κάθε επέμβαση ενέχει κάποιο κίνδυνο. Οι κυριότεροι κίνδυνοι που σχετίζονται με τη χειρουργική επέμβαση του θυρεοειδούς είναι:

Βραχνή φωνή: Τα παλλίνδρομα λαρυγγικά νεύρα είναι σημαντικά νεύρα που ελέγχουν τις φωνητικές χορδές και τη φωνή. Εάν το νεύρο ερεθιστεί κατά τη διάρκεια της επέμβασης, σταματά να στέλνει σήματα στις φωνητικές χορδές, γεγονός που δίνει στους ασθενείς βραχνή φωνή. Αυτό μπορεί επίσης να προκαλέσει δυσκολία στην κατάποση λεπτόρρευστων υγρών, όπως το νερό, καθώς οι φωνητικές χορδές βοηθούν επίσης να εμποδίσουν τα υγρά από το να περάσουν στον αεραγωγό. Υπάρχει πιθανότητα 5-7% για προσωρινό βράγχος φωνής, το οποίο όμως επανέρχεται στο φυσιολογικό όταν το νεύρο ανακάμψει. Η παρακολούθηση της λειτουργίας του λαρυγγικού νεύρου κατά τη διάρκεια της επέμβασης μπορεί να προβλέψει αλλά όχι να εμποδίσει τη βλάβη. 

Αλλαγή στην φωνή καθώς μιλάτε ή τραγουδάτε: Ο εξωτερικός κλάδος του άνω λαρυγγικού νεύρου είναι ένα άλλο νεύρο που βρίσκεται ακριβώς πάνω από τον θυρεοειδή. Αυτό το νεύρο ελέγχει έναν μυ που βοηθά να προβάλλετε τη φωνή σας και να φτάσετε σε υψηλό τόνο όταν τραγουδάτε. Ο κίνδυνος τραυματισμού είναι χαμηλός, αλλά μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγή στη φωνή τραγουδιού και στην ικανότητα να φωνάζετε. Η πιο συνηθισμένη αλλαγή της φωνής είναι η εμβάθυνση της φωνής από ουλές στους μύες και τα νεύρα στο εξωτερικό της φωνητικής χορδής.

Χαμηλό ασβέστιο αίματος: Οι παραθυρεοειδείς αδένες είναι τέσσερις μικροσκοπικοί αδένες που βρίσκονται δίπλα στον θυρεοειδή και ελέγχουν τα επίπεδα ασβεστίου του σώματός μας. Όταν οι ασθενείς υποβάλλονται σε ολική θυρεοειδεκτομή, υπάρχει 1-3% πιθανότητα να καταστραφούν ή να αφαιρεθούν κατά λάθος και οι τέσσερις αδένες, υπάρχει επίσης ο κίνδυνος να επηρεαστούν 1-2 από τους παραθυρεοειδείς αδένες αλλά όχι όλοι. Εάν συμβεί αυτό, οι ασθενείς δεν θα έχουν αρκετή παραθορμόνη με αποτέλεσμα να έχουν χαμηλό ασβέστιο στο αίμα τους. Τα κύρια συμπτώματα από το χαμηλό ασβέστιο είναι τα μουδιάσματα του προσώπου ή και των άνω και κάτω άκρων, ενώ σε σοβαρή υπασβεστιαιμία μπορεί να επέλθει και δυσκολία στην αναπνοή (λαρυγγόσπασμος) κατάσταση που μπορεί να είναι και επικίνδυνη για τη ζωή του ασθενούς. Σε ασθενείς που υποβάλονται σε λοβεκτιμή ο κίνδυνος για χαμηλό ασβέστιο είναι σχεδόν ανύπαρκτος. Η συγκεκριμένη επιπλοκή αντιμετωπίζεται με ενδοφλέβιο (σε σοβαρές καταστάσεις) ή από του στόματος ασβέστιο και σκευάσματα βιταμίνης D. 

Λοίμωξη τραύματος: Λιγότερο από το 1% των ασθενών θα παρουσιάσουν λοίμωξη του τραύματος. Δεδομένου ότι ο λαιμός είναι μια καθαρή περιοχή, αυτό συμβαίνει πολύ σπάνια. Οι λοιμώξεις αντιμετωπίζονται συνήθως με αντιβιοτικά, αλλά μπορεί να χρειαστεί χειρουργική παροχέτευση σε σοβαρές περιπτώσεις.

Αιμάτωμα στο λαιμό: Σπάνια, η αιμορραγία μετά τη χειρουργική επέμβαση μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση αίματος στο λαιμό που ονομάζεται αιμάτωμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πρήξιμο και μώλωπες στον αυχένα. 

Για την μείωση του κινδύνου επιπλοκών μετά από χειρουργείο του θυρεοειδούς είναι σημαντικό να ενημερώνεστε από τον ενδοκρινολόγο σας και να επιλέγετε χειρουργό εξειδικευμένο σε χειρουργεία θυρεοειδούς αδένα.

Πηγή: https://www.thyroid.org/thyroid-surgery/

Διεύθυνση: Σοφία Κανελλοπούλου, Ενδοκρινολόγος, Λεωφόρος Δημοκρατίας 236, Άγιοι Ανάργυροι.

Τηλέφωνο: 6983379548

Email: s_kanellopoulou@hotmail.com