Close

Θυρεοειδικά Οζίδια: Μπορεί να Αποφευχθεί η  Χειρουργική Επέμβαση σε καρκινικούς Όγκους;

Θυρεοειδικά Οζίδια: Μπορεί να Αποφευχθεί η  Χειρουργική Επέμβαση σε καρκινικούς Όγκους;

Η ανάπτυξη όζων στο εσωτερικό του θυρεοειδούς αδένα, ενός οργάνου σε σχήμα πεταλούδας στο μπροστινό μέρος του λαιμού που παράγει θυρεοειδικές ορμόνες, είναι πολύ συχνή. Ενώ η συντριπτική πλειονότητα των όζων του θυρεοειδούς είναι καλοήθεις (όχι καρκινικοί), πολλοί όζοι του θυρεοειδούς υποβάλλονται σε βιοψία για να διαπιστωθεί ποιοι μπορεί να είναι κακοήθεις (καρκινικοί). Όταν αυτές οι βιοψίες δείχνουν καρκίνο του θυρεοειδούς ή είναι ύποπτες για καρκίνο του θυρεοειδούς, συνήθως πραγματοποιείται χειρουργική επέμβαση στον θυρεοειδή για την αφαίρεση τουλάχιστον του τμήματος που περιέχει την καρκινική ανάπτυξη. Αυτό γίνεται για να αποτραπεί η ανάπτυξη και η εξάπλωση του καρκίνου του θυρεοειδούς σε άλλα μέρη του σώματος, η οποία μπορεί να προκαλέσει σημαντική ασθένεια ή ακόμη και θάνατο.

Αρκετές πρόσφατες μελέτες, ωστόσο, δείχνουν ότι όταν ένας καρκίνος του θυρεοειδούς είναι πολύ μικρός δεν θα αναπτυχθεί ποτέ ή δεν θα εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος ενός ατόμου. Για το λόγο αυτό, ορισμένοι γιατροί συνιστούν  να παρακολουθούν αυτούς τους μικρούς καρκίνους του θυρεοειδούς με την πάροδο του χρόνου με υπερηχογραφική απεικόνιση , αναβάλλοντας τη χειρουργική επέμβαση μέχρι ο μικρός καρκίνος να αρχίσει να μεγαλώνει. Αυτό ονομάζεται ενεργός επιτήρηση. Επειδή οι περισσότεροι από αυτούς τους μικρούς καρκίνους δεν αναπτύσσονται ή δεν παρουσιάζουν ενδείξεις ότι προσπαθούν να εξαπλωθούν από τον θυρεοειδή, πολλοί άνθρωποι που έχουν αυτούς τους μικρούς καρκίνους μπορεί να είναι σε θέση να αποφύγουν τη χειρουργική επέμβαση.

Εξαιτίας αυτών των ευρημάτων, ορισμένοι ερευνητές ενδιαφέρονται να μάθουν αν οι μεγαλύτεροι καρκίνοι του θυρεοειδούς ή οι μεγαλύτεροι όζοι που είναι ύποπτοι για καρκίνο μετά από βιοψία, μπορούν επίσης να παρακολουθούνται με ασφάλεια με την πάροδο του χρόνου με την απεικόνιση με υπερήχους.

Η συγκεκριμένη μελέτη, εξέτασε τα αποτελέσματα της ενεργητικής παρακολούθησης με όζους μεγαλύτερους από 1 εκατοστό που είναι είτε καρκινικοί είτε ύποπτοι για καρκίνο.

Οι συγγραφείς αυτής της εργασίας εντόπισαν 69 ενήλικες οι οποίοι διαγνώστηκαν με θυρεοειδικό όζο τέτοιου μεγέθους και για τους οποίους η βιοψία έδειξε είτε καρκίνο του θυρεοειδούς, είτε ήταν ύποπτη για καρκίνο, μεταξύ των ετών 2001 και 2021. Τα άτομα που μελετήθηκαν δεν είχαν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση θυρεοειδούς λόγω υποκείμενων προβλημάτων υγείας που θα μπορούσαν να καταστήσουν τη χειρουργική επέμβαση πολύ επικίνδυνη ή επειδή επέλεξαν οικειοθελώς να μην υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση. Τα περισσότερα άτομα που συμμετείχαν στη μελέτη ήταν γυναίκες (56/69). Ο όζος του θυρεοειδούς ήταν πάνω από 1 εκατοστό αλλά κάτω από 2 εκατοστά για 58 (84%) άτομα που μελετήθηκαν, ενώ ο όζος ήταν πάνω από 2 εκατοστά για τα υπόλοιπα 11 (16%) άτομα της ομάδας. Η βιοψία του θυρεοειδικού όζου έδειξε καρκίνο του θυρεοειδούς για 14 άτομα στη μελέτη, ενώ οι υπόλοιποι 55 είχαν βιοψίες ύποπτες για καρκίνο του θυρεοειδούς. Η ομάδα μελέτης παρακολουθήθηκε με επαναλαμβανόμενες υπερηχογραφικές απεικονίσεις για μέσο όρο 55 μηνών (περίπου 5 χρόνια).

Κατά τη διάρκεια του μέσου χρόνου των περίπου 5 ετών, διαπιστώθηκε ότι 15 άτομα στη μελέτη είχαν σημαντική αύξηση του μεγέθους του θυρεοειδικού τους όζου (τουλάχιστον κατά 3 χιλιοστά) και σε 17 μέλη της μελέτης ο όζος τους αυξήθηκε σε όγκο κατά τουλάχιστον 50%. Συνολικά, 13 άτομα στη μελέτη κατέληξαν σε χειρουργική επέμβαση στον θυρεοειδή και 9 από αυτά αποδείχθηκαν καρκινικά όταν αναλύθηκε ο αφαιρεθείς θυρεοειδής μετά την επέμβαση. Κανένα από τα άτομα που συμμετείχαν στη μελέτη δεν πέθανε από καρκίνο του θυρεοειδούς ή δεν βρέθηκαν ενδείξεις εξάπλωσης του καρκίνου του θυρεοειδούς σε άλλα μέρη του σώματος κατά τη διάρκεια της περιόδου μελέτης.

Αυτή η μελέτη υποδηλώνει ότι ορισμένοι καρκίνοι του θυρεοειδούς μεγαλύτεροι από 1 εκατοστό μπορεί να μην χρειάζεται να υποβληθούν σε άμεση χειρουργική αφαίρεση μετά τη διάγνωση με βιοψία και μπορούν να παρακολουθούνται. Είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε ότι οι συγκεκριμένοι καρκίνοι του θυρεοειδούς χρειάζονται πολύ μεγαλύτερες μελέτες για να επαληθευτεί ότι μπορούν να παρακολουθούνται με ασφάλεια σε βάθος χρόνου αντί να αφαιρούνται χειρουργικά, κάτι που παρ’ όλα αυτά είναι ασφαλές και αποτελεσματικό όταν εκτελείται από χειρουργό που ειδικεύεται στη χειρουργική του θυρεοειδούς. Είναι επίσης πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε ότι δεν υπάρχουν αποτελεσματικά φάρμακα για τη θεραπεία του καρκίνου του θυρεοειδούς και ότι εάν δεν αφαιρεθεί με χειρουργική επέμβαση, μπορεί να αναπτυχθεί και να εξαπλωθεί, προκαλώντας τελικά ακόμη και θάνατο.

Πηγή: https://www.thyroid.org/patient-thyroid-information/ct-for-patients/september-2024/vol-17-issue-9-p-5-6/

Διεύθυνση: Σοφία Κανελλοπούλου, Ενδοκρινολόγος, Λεωφόρος Δημοκρατίας 236, Άγιοι Ανάργυροι.

Τηλέφωνο: 6983379548

Email: s_kanellopoulou@hotmail.com