Ο καρκίνος του θυρεοειδούς εκδηλώνεται στον θυρεοειδή αδένα, έναν μικρό αδένα σε σχήμα πεταλούδας που βρίσκεται στη βάση του λαιμού. Ο θυρεοειδής παράγει ορμόνες που ρυθμίζουν σημαντικές λειτουργίες του οργανισμού, όπως ο μεταβολισμός, η θερμοκρασία του σώματος, η αρτηριακή πίεση και ο καρδιακός ρυθμός. Παρά την ανησυχία που μπορεί να προκαλεί η διάγνωση, ο καρκίνος του θυρεοειδούς συγκαταλέγεται στους πιο θεραπεύσιμους τύπους καρκίνου, με υψηλό ποσοστό ίασης όταν διαγνωστεί έγκαιρα και αντιμετωπιστεί κατάλληλα.
Πόσο συχνός είναι ο καρκίνος του θυρεοειδούς;
Οι γυναίκες έχουν τρεις φορές περισσότερο πιθανό να νοσήσουν από καρκίνο του θυρεοειδούς σε σύγκριση με τους άνδρες. Η νόσος διαγιγνώσκεται συνήθως σε γυναίκες στην ηλικία των 40-50 και σε άνδρες στην ηλικία των 60-70. Ωστόσο, ακόμη και τα παιδιά μπορούν να αναπτύξουν τη νόσο.
Ποιοι είναι οι τύποι καρκίνου του θυρεοειδούς;
Οι τύποι του καρκίνου του θυρεοειδούς περιλαμβάνουν:
- Θηλώδης: Έως και το 80% όλων των καρκίνων του θυρεοειδούς είναι θηλώδεις. Αυτός ο τύπος καρκίνου αναπτύσσεται αργά, είναι εξαιρετικά ιάσιμος και σπάνια θανατηφόρος.
- Θυλακιώθης: Ο θυλακιώδης καρκίνος του θυρεοειδούς αντιπροσωπεύει έως και το 15% των διαγνώσεων καρκίνου του θυρεοειδούς. Αυτός ο καρκίνος είναι πιο πιθανό να εξαπλωθεί στα οστά και τα όργανα.
- Μυελοειδής: Περίπου το 2% των καρκίνων του θυρεοειδούς είναι μυελοειδεις. Το ένα τέταρτο των ατόμων με μυελοειδη καρκίνο του θυρεοειδούς έχουν οικογενειακό ιστορικό της νόσου.
- Αναπλαστικός: Αυτός ο επιθετικός καρκίνος του θυρεοειδούς είναι ο πιο δύσκολα αντιμετωπίσιμος τύπος. Μπορεί να αναπτυχθεί γρήγορα και συχνά εξαπλώνεται στους γύρω ιστούς και σε άλλα μέρη του σώματος. Αντιπροσωπεύει περίπου το 2% των διαγνώσεων.
Ποια είναι τα προειδοποιητικά σημάδια του καρκίνου του θυρεοειδούς;
Εσείς ή ο γιατρός σας μπορεί να δέιτε ή να ψηλαφήσετε ένα εξόγκωμα στο λαιμό σας που ονομάζεται όζος του θυρεοειδούς. Μην πανικοβληθείτε εάν έχετε οζίδιο του θυρεοειδούς. Οι περισσότεροι όζοι είναι καλοήθεις (όχι καρκίνος). Μόνο περίπου 3 στους 20 όζους του θυρεοειδούς αποδεικνύονται καρκινικοί (κακοήθεις).
Άλλα συμπτώματα καρκίνου του θυρεοειδούς περιλαμβάνουν:
- Δυσκολία στην αναπνοή ή στην κατάποση.
- Απώλεια φωνής (βραχνάδα).
- Πρησμένοι λεμφαδένες στο λαιμό σας.
Πώς γίνεται η διάγνωση του καρκίνου του θυρεοειδούς;
Εάν έχετε οζίδιο στον θυρεοειδή ή άλλα σημάδια καρκίνου του θυρεοειδούς, ο γιατρός σας μπορεί να παραγγείλει μία ή περισσότερες από αυτές τις εξετάσεις:
Εξετάσεις αίματος: Μια εξέταση αίματος θυρεοειδούς ελέγχει τα επίπεδα ορμονών και μετράει εάν ο θυρεοειδής σας λειτουργεί σωστά.
Βιοψία: Κατά τη διάρκεια μιας βιοψίας αναρρόφησης με λεπτή βελόνα, ο γιατρός αφαιρεί κύτταρα από τον θυρεοειδή σας για να ελέγξει για καρκινικά κύτταρα. Μια βιοψία λεμφαδένα μπορεί να καθορίσει εάν τα καρκινικά κύτταρα έχουν εξαπλωθεί στους λεμφαδένες σας.
Σπινθηρογράφημα θυρεοειδούς: Αυτή η εξέταση μπορεί να ανιχνεύσει τον καρκίνο του θυρεοειδούς και να καθορίσει εάν ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί. Καταπιείτε ένα χάπι που περιέχει μια ασφαλή ποσότητα ραδιενεργού ιωδίου (ραδιοϊώδιο). Μέσα σε λίγες ώρες, ο θυρεοειδής αδένας σας απορροφά το ιώδιο. Ο γιατρός χρησιμοποιεί μια ειδική συσκευή για να μετρήσει την ποσότητα της ακτινοβολίας στον αδένα. Οι περιοχές με λιγότερη ραδιενέργεια χρειάζονται περισσότερες εξετάσεις για να επιβεβαιωθεί η παρουσία καρκίνου.
Απεικόνιση: Η σάρωση ραδιενεργού ιωδίου, η υπολογιστική τομογραφία (CT) και η τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων (PET) μπορούν να ανιχνεύσουν τον καρκίνο του θυρεοειδούς καθώς και την εξάπλωση του καρκίνου.
Πώς αντιμετωπίζεται ή θεραπεύεται ο καρκίνος του θυρεοειδούς;
Οι θεραπείες για τον καρκίνο του θυρεοειδούς εξαρτώνται από το μέγεθος του όγκου και από το αν ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί. Οι θεραπείες περιλαμβάνουν:
- Χειρουργική επέμβαση: Η χειρουργική επέμβαση είναι η πιο κοινή θεραπεία για τον καρκίνο του θυρεοειδούς. Ανάλογα με το μέγεθος και τη θέση του όγκου, ο χειρουργός μπορεί να αφαιρέσει μέρος του θυρεοειδούς αδένα (λοβεκτομή) ή ολόκληρο τον αδένα (θυρεοειδεκτομή).
- Θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο: Με τη θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο, καταπίνετε ένα χάπι ή υγρό που περιέχει υψηλότερη δόση ραδιενεργού ιωδίου από αυτή που χρησιμοποιείται σε μια διαγνωστική σάρωση με ραδιενεργό ιώδιο. Το ραδιοϊώδιο συρρικνώνει και καταστρέφει τον “άρρωστο” θυρεοειδή αδένα μαζί με τα καρκινικά κύτταρα. Αυτή η θεραπεία είναι πολύ ασφαλής. Ο θυρεοειδής αδένας απορροφά σχεδόν όλο το ραδιενεργό ιώδιο και το υπόλοιπο σώμα εκτίθεται ελάχιστα στην ακτινοβολία.
- Ακτινοθεραπεία: Η ακτινοβολία σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα και σταματά την ανάπτυξή τους.
- Χημειοθεραπεία: Τα ενδοφλέβια ή από το στόμα χορηγούμενα χημειοθεραπευτικά φάρμακα σκοτώνουν τα καρκινικά κύτταρα και σταματούν την ανάπτυξη του καρκίνου.
- Ορμονοθεραπεία: Αυτή η θεραπεία εμποδίζει την απελευθέρωση ορμονών που μπορεί να προκαλέσουν εξάπλωση ή επανεμφάνιση του καρκίνου.
Κλείνοντας, η διάγνωση του καρκίνου αποτελεί πάντα μια σοβαρή πρόκληση, ανεξαρτήτως τύπου. Ωστόσο, οι περισσότεροι καρκίνοι του θυρεοειδούς παρουσιάζουν εξαιρετική ανταπόκριση στις σύγχρονες θεραπευτικές μεθόδους, προσφέροντας αισιόδοξες προοπτικές στους ασθενείς. Μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας, η μακροχρόνια υποστήριξη μέσω της χορήγησης συνθετικών θυρεοειδικών ορμονών είναι συχνά απαραίτητη για τη διατήρηση των βασικών λειτουργιών του οργανισμού. Η τακτική παρακολούθηση και οι εξετάσεις διασφαλίζουν την ομαλή πορεία της υγείας και την έγκαιρη ανίχνευση τυχόν αλλαγών, συμβάλλοντας στην καλύτερη δυνατή ποιότητα ζωής.
Πηγή:
Διεύθυνση: Σοφία Κανελλοπούλου, Ενδοκρινολόγος, Λεωφόρος Δημοκρατίας 236, Άγιοι Ανάργυροι.
Τηλέφωνο: 6983379548
Email: s_kanellopoulou@hotmail.com