Λίγοι πάροχοι πραγματοποιούν πλήρη αξιολόγηση των δευτερογενών αιτιών της οστεοπόρωσης πριν από την έναρξη της φαρμακευτικής αγωγής, σύμφωνα με ευρήματα που παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της AACE.
Σε μια αναδρομική ανασκόπηση διαγραμμάτων μιας μικρής ομάδας μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών που διαγνώστηκαν με οστεοπόρωση, μόνο το 28,67% είχε πλήρη εξέταση για δευτερογενή αίτια της οστεοπόρωσης, με τη συλλογή ασβεστίου στα ούρα 24 ωρών να παραλείπεται συχνότερα.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, η οστεοπόρωση πιστεύεται ότι επηρεάζει 200 εκατομμύρια γυναίκες. Τα δευτερογενή αίτια που συμβάλλουν στην οστεοπόρωση συχνά παραβλέπονται πριν οι γιατροί ξεκινήσουν φαρμακευτική αγωγή. Η ενδελεχής αξιολόγηση για δευτερογενή αίτια της οστεοπόρωσης είναι ζωτικής σημασίας, καθώς επηρεάζει την επιλογή των θεραπευτικών επιλογών και μεθόδων.
Οι ερευνητές συνέλεξαν δεδομένα ηλεκτρονικού ιατρικού φακέλου από 150 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που διαγνώστηκαν με οστεοπόρωση, στις οποίες χορηγήθηκε αλενδρονάτη, denosumab (Prolia) ή ζολεδρονικό οξύ (μέση ηλικία, 64,3 έτη). Βάσει των κατευθυντήριων οδηγιών της AACE, μια πλήρης εξέταση για την αξιολόγηση δευτερογενών αιτιών οστεοπόρωσης θα πρέπει να περιλαμβάνει γενική αίματος, βασικό μεταβολικό προφίλ με μετρήσεις ασβεστίου και φωσφόρου, θυρεοειδοτρόπου ορμόνης (TSH), ασβεστίου ούρων 24 ωρών, βιταμίνης D και παραθορμόνης (PTH).
Το 63% των γυναικών της ομάδας μελέτης αντιμετωπίστηκε από ενδοκρινολόγο. Από εκείνες που αντιμετωπίστηκαν από ενδοκρινολόγο, το 28% είχε πλήρη εξέταση για δευτερογενή αίτια οστεοπόρωσης. Οι ρευματολόγοι διεξήγαγαν πλήρη έλεγχο για το 12% των γυναικών που αντιμετώπισαν για οστεοπόρωση. Μεταξύ των γυναικών που αντιμετωπίστηκαν από το πρόγραμμα πρόληψης καταγμάτων του νοσοκομείου, το 84% είχε πλήρη εξέταση για δευτερογενή αίτια οστεοπόρωσης. Το ποσοστό των γυναικών με πλήρη εξέταση σε όλες τις ειδικότητες ήταν 28,67%.
Ο κύριος λόγος για την ανεπαρκή διερεύνηση συχνά προέρχεται από την έλλειψη ενημέρωσης σχετικά με τα δευτερογενή αίτια της οστεοπόρωσης. Άλλοι παράγοντες, όπως οι χρονικοί περιορισμοί σε πολυάσχολες κλινικές συνθήκες, οι περιορισμένοι πόροι και η παραδοχή της οστεοπόρωσης που σχετίζεται με την ηλικία μπορεί να συμβάλλουν σε αυτή την παράλειψη. Συχνά, στους ασθενείς συνταγογραφούνται φάρμακα πριν υποβληθούν σε ολοκληρωμένη αξιολόγηση.
Η εξέταση που παραλείπεται περισσότερο από τους παρόχους ήταν το ασβέστιο ούρων 24 ωρών. Αντίθετα, η βιταμίνη D αξιολογήθηκε για όλες τις γυναίκες της μελέτης εκτός από το 4%.
Η έναρξη της θεραπείας της οστεοπόρωσης χωρίς τη διερεύνηση δευτερογενών αιτιών θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τα αποτελέσματα. Η οστική πυκνότητα μπορεί να συνεχίσει να μειώνεται εάν ο πάροχος δεν εντοπίσει την άμεση αιτία της νόσου και θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο για κατάγματα.
Παρεμβάσεις όπως η ευαισθητοποίηση των ιατρών πρωτοβάθμιας περίθαλψης, τα συστήματα υποστήριξης κλινικών αποφάσεων στους ηλεκτρονικούς ιατρικούς φακέλους για την προτροπή των παρόχων υγειονομικής περίθαλψης, η εκπαίδευση των ασθενών και οι πρωτοβουλίες βελτίωσης της ποιότητας είναι απαραίτητες για την αύξηση του ποσοστού της σωστής αξιολόγησης για δευτερογενή αίτια οστεοπόρωσης.
Διεύθυνση: Σοφία Κανελλοπούλου, Ενδοκρινολόγος, Λεωφόρος Δημοκρατίας 236, Άγιοι Ανάργυροι.
Τηλέφωνο: 6983379548
Email: s_kanellopoulou@hotmail.com