Τα επινεφρίδια γνωστά είναι μικροί, τριγωνικοί αδένες που βρίσκονται στην κορυφή καθενός από τους δύο νεφρούς σας. Αποτελούν μέρος του ενδοκρινικού σας συστήματος και παράγουν ορισμένες ορμόνες που συμβάλλουν στη ρύθμιση πολλών σημαντικών σωματικών λειτουργιών, όπως:
- Τον μεταβολισμό
- Το ανοσοποιητικό σύστημα
- Την αρτηριακή πίεση
- Την ανταπόκριση στο στρες
- Την ανάπτυξη των σεξουαλικών χαρακτηριστικών
Τα επινεφρίδια αποτελούνται από δύο μέρη: τον φλοιό (εξωτερική περιοχή) και τον μυελό (εσωτερικό τμήμα). Κάθε τμήμα είναι υπεύθυνο για την παραγωγή διαφορετικών ορμονών.
Τι είναι το ενδοκρινικό σύστημα;
Το ενδοκρινικό σύστημα είναι ένα δίκτυο διαφόρων αδένων που παράγουν και εκκρίνουν ορμόνες. Ένας αδένας είναι ένα όργανο που παράγει μία ή περισσότερες ουσίες, όπως ορμόνες, πεπτικά υγρά, ιδρώτα ή δάκρυα. Οι ενδοκρινείς αδένες απελευθερώνουν ορμόνες απευθείας στην κυκλοφορία του αίματος. Οι ορμόνες είναι χημικές ουσίες που συντονίζουν διάφορες λειτουργίες στο σώμα σας μεταφέροντας μηνύματα μέσω του αίματος στα όργανα, το δέρμα, τους μυς και άλλους ιστούς. Αυτά τα σήματα λένε στο σώμα τι να κάνει και πότε να το κάνει.
Το ενδοκρινικό μας σύστημα αποτελείται από τους παρακάτω αδένες και όργανα:
- Υποθάλαμος
- Υπόφυση
- Επίφυση
- Θυρεοειδής
- Παραθυρεοειδείς αδένες
- Επινεφρίδια
- Πάγκρεας
- Ωοθήκες
- Όρχεις
Τι κάνουν τα επινεφρίδια;
Τα επινεφρίδια είναι υπεύθυνα για την παραγωγή και απελευθέρωση των παρακάτω βασικών ορμονών:
- Κορτιζόλη: Βοηθά στον έλεγχο της χρήσης των λιπών, των πρωτεϊνών και των υδατανθράκων από το σώμα σας. Καταστέλλει επίσης τις φλεγμονές, ρυθμίζει την αρτηριακή σας πίεση, αυξάνει το σάκχαρο στο αίμα και συμβάλλει στον έλεγχο του κύκλου ύπνου-αφύπνισης. Τα επινεφρίδιά απελευθερώνουν κορτιζόλη σε περιόδους στρες για να βοηθήσουν το σώμα να πάρει μια ενεργειακή ώθηση και να χειριστεί καλύτερα μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
- Αλδοστερόνη: Είναι αλατοκορτικοειδές και παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και των επιπέδων των ηλεκτρολυτών (κάλιο, νάτριο) στο αίμα. Αυτό σημαίνει ότι συμβάλλει στη ρύθμιση του pH του αίματος ελέγχοντας τα επίπεδα των ηλεκτρολυτών στο αίμα.
- Στεροειδή ανδρογόνα: Τα ανδρογόνα που παράγονται από τα επινεφρίδια είναι ασθενή ανδρογόνα με μικρή βιολογική δράση. Μετατρέπονται σε θηλυκές ορμόνες (οιστρογόνα) στις ωοθήκες και σε πιο ισχυρές ανδρικές ορμόνες στους όρχεις. Τα ανδρογόνα θεωρούνται ανδρικές ορμόνες, ωστόσο, και το σώμα των γυναικών παράγει μικρές ποσότητες ανδρογόνων.
- Αδρεναλίνη και νοραδρεναλίνη: Είναι ικανές να αυξάνουν τον καρδιακό ρυθμό, τη ροή του αίματος στους μυς και τον εγκέφαλο και να βοηθούν στο μεταβολισμό της γλυκόζης. Ελέγχουν επίσης τη σύσπαση των αιμοφόρων αγγείων, η οποία συμβάλλει στη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης. Τα επινεφρίδιά σας απελευθερώνουν αυτές τις ορμόνες επίσης σε καταστάσεις συναισθηματικού ή σωματικού στρες.
Μπορεί ένα άτομο να ζήσει χωρίς επινεφρίδια;
Τα επινεφρίδιά παράγουν ορμόνες χωρίς τις οποίες δεν μπορείτε να ζήσετε, συμπεριλαμβανομένων των σεξουαλικών ορμονών και της κορτιζόλης. Αν και είναι σπάνιο, μπορούν να αφαιρεθούν χειρουργικά και τα δύο επινεφρίδια για τη θεραπεία ορισμένων παθήσεων των επινεφριδίων. Τα άτομα που υποβάλλονται σε αυτή τη χειρουργική επέμβαση πρέπει να λαμβάνουν ορισμένες ορμόνες εφ’ όρου ζωής για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού.
Ποια είναι τα μέρη των επινεφριδίων;
Και τα δύο επινεφρίδια σας αποτελούνται από δύο κύρια μέρη:
- Μυελός: Ο μυελός είναι το εσωτερικό τμήμα των επινεφριδίων και απελευθερώνει τις ορμόνες αδρεναλίνη και νοραδρεναλίνη.
- Φλοιός: απελευθερώνει κορτικοστεροειδείς (κορτιζόλη) και αλατοκορτικοειδείς (αλδοστερόνη) ορμόνες. Διεγείρει επίσης την παραγωγή μικρών ποσοτήτων στεροειδών ανδρογόνων.
Ποια άλλα όργανα και αδένες αλληλεπιδρούν με τα επινεφρίδια;
- Πολλά άλλα μέρη του σώματός σας αλληλεπιδρούν με τα επινεφρίδια, όπως:
- Υποθάλαμος.
- Υπόφυση.
- Νεφροί.
- Συμπαθητικό νευρικό σύστημα.
Τα επινεφρίδιά σας ελέγχονται εν μέρει από τον υποθάλαμο και την υπόφυση. Ο υποθάλαμος, μια μικρή περιοχή του εγκεφάλου σας που εμπλέκεται στην ορμονική ρύθμιση, παράγει την ορμόνη απελευθέρωσης κορτικοτροπίνης (CRH) και την αντιδιουρητική ορμόνη (ADH ή αγγειοπιεσίνη). Η ADH και η CRH ενεργοποιούν την υπόφυση σας για να απελευθερώσει κορτικοτροπίνη (αδρενοκορτικοτροπική ορμόνη ή ACTH), η οποία διεγείρει τα επινεφρίδια σας να παράγουν κορτικοστεροειδή, όπως η κορτιζόλη και η αλδοστερόνη.
Τα νεφρα παίζουν ρόλο στο να αναγκάζουν τα επινεφρίδιά να παράγουν περισσότερη ή λιγότερη αλδοστερόνη και το συμπαθητικό νευρικό σας σύστημα ρυθμίζει την απελευθέρωση αδρεναλίνης και νοραδρεναλίνης από τα επινεφρίδιά σας.
Ποιες συχνές παθήσεις και διαταραχές επηρεάζουν τα επινεφρίδια;
- Υπάρχουν πολλές διαφορετικές διαταραχές των επινεφριδίων, οι οποίες συμβαίνουν όταν τα επινεφρίδιά παράγουν υπερβολικά ή όχι επαρκώς μία ή περισσότερες ορμόνες. Ορισμένες παθήσεις των επινεφριδίων είναι προσωρινές, ενώ άλλες είναι χρόνιες (δια βίου).
Οι αιτίες των διαταραχών των επινεφριδίων περιλαμβάνουν:
- Γενετικές μεταλλάξεις (αλλαγές).
- Αυτοάνοσα νοσήματα.
- Όγκοι, όπως τα φαιοχρωμοκυττώματα.
- Βλάβη των επινεφριδίων σας λόγω τραυματισμού, λοίμωξης ή απώλειας αίματος.
- Πρόβλημα με τον υποθάλαμο ή την υπόφυση, τα οποία βοηθούν και τα δύο στη ρύθμιση των επινεφριδίων σας.
- Ορισμένα στεροειδή φάρμακα, όπως η πρεδνιζόνη και η δεξαμεθαζόνη.
Οι παθήσεις των επινεφριδίων περιλαμβάνουν:
- Πρωτοπαθής επινεφριδιακή ανεπάρκεια: Αυτή είναι μια σπάνια αυτοάνοση ασθένεια που προκαλεί στους επινεφρίδιους αδένες σας να παράγουν χαμηλότερα από το φυσιολογικό επίπεδα κορτιζόλης και αλδοστερόνης.
- Σύνδρομο Cushing: Αυτή η κατάσταση συμβαίνει όταν τα επινεφρίδιά παράγουν υπερβολική ποσότητα κορτιζόλης. Προκαλείται συνήθως από έναν όγκο ή ορισμένα φάρμακα.
- Συγγενής υπερπλασία των επινεφριδίων: Πρόκειται για μια κατάσταση με την οποία γεννιέστε, όπου το σώμα σας στερείται ενός ενζύμου που χρειάζονται τα επινεφρίδια για να παράγουν ορμόνες.
- Υπερβολική τριχοφυΐα (ιριδισμός): Αυτή η κατάσταση συμβαίνει όταν οι γυναίκες και τα άτομα που εκχωρούνται ως γυναίκες κατά τη γέννηση (AFAB) αναπτύσσουν υπερβολική τριχοφυΐα λόγω των υψηλών επιπέδων ανδρογόνων, τα οποία παράγουν τα επινεφρίδια σας.
- Πρωτοπαθής αλδοστερονισμός (σύνδρομο Conn): Αυτή η κατάσταση συμβαίνει όταν τα επινεφρίδιά σας παράγουν υπερβολική ποσότητα αλδοστερόνης.
- Μαζική αμφοτερόπλευρη αιμορραγία των επινεφριδίων (σύνδρομο Waterhouse-Friderichsen): Πρόκειται για μια οξεία κατάσταση που οδηγεί σε ανεπάρκεια των επινεφριδίων λόγω αιμορραγίας στον αδένα. Συνήθως σχετίζεται με μια σοβαρή λοίμωξη που ονομάζεται σήψη.
Ποια είναι τα πρώιμα προειδοποιητικά σημάδια και συμπτώματα των προβλημάτων των επινεφριδίων;
- Τα συμπτώματα των προβλημάτων των επινεφριδίων ποικίλλουν ανάλογα με το ποιες ορμόνες επηρεάζονται. Πολλά από τα συμπτώματα των διαταραχών των επινεφριδίων είναι παρόμοια με εκείνα άλλων ασθενειών.
- Τα σημάδια και τα συμπτώματα που σχετίζονται με τις σωματικές διεργασίες που επηρεάζουν οι ορμόνες των επινεφριδίων σας περιλαμβάνουν
- Συμπτώματα μεταβολισμού: Ανεξήγητη αύξηση ή απώλεια βάρους, κόπωση, συχνό υψηλό ή χαμηλό σάκχαρο στο αίμα, αδυναμία.
- Συμπτώματα του ανοσοποιητικού συστήματος: Συχνές ασθένειες ή λοιμώξεις.
- Συμπτώματα αρτηριακής πίεσης: Υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση) ή χαμηλή αρτηριακή πίεση (υπόταση).
- Συμπτώματα σεξουαλικών χαρακτηριστικών που επηρεάζουν τις γυναίκες και τους προεφηβικούς άνδρες: Ανάπτυξη τριχών στο πρόσωπο και ή φαλάκρα, ανάπτυξη ακμής, βαθύτερη φωνή και μυϊκή ανάπτυξη.
Συμπερασματικά, τα επινεφρίδια παίζουν ζωτικό ρόλο στην παραγωγή ορμονών που υποστηρίζουν τις καθημερινές σωματικές λειτουργίες. Αν παρατηρήσετε συμπτώματα που μπορεί να σχετίζονται με διαταραχή τους όπως υψηλή ή χαμηλή αρτηριακή πίεση και ανεξήγητη απώλεια ή αύξηση βάρους μην διστάσετε να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η έγκαιρη διάγνωση και φροντίδα είναι το κλειδί για την καλή υγεία.
Πηγή: https://my.clevelandclinic.org/health/body/23005-adrenal-gland
Διεύθυνση: Σοφία Κανελλοπούλου, Ενδοκρινολόγος, Λεωφόρος Δημοκρατίας 236, Άγιοι Ανάργυροι.
Τηλέφωνο: 6983379548
Email: s_kanellopoulou@hotmail.com