Close

Η οστεοπόρωση σε εγκυμοσύνη και γαλουχία: Πιο συχνή από το αναμενόμενο

Η οστεοπόρωση σε εγκυμοσύνη και γαλουχία: Πιο συχνή από το αναμενόμενο

Η επίπτωση της οστεοπόρωσης που σχετίζεται με την εγκυμοσύνη και τη γαλουχία ήταν μεγαλύτερη από ό,τι είχε αναφερθεί προηγουμένως, γεγονός που υποδηλώνει ότι ενδεχομένως παραβλέπονται ασθενείς, με το σπονδυλικό κάταγμα να αποτελεί τον πιο συχνό τύπο προεμμηνοπαυσιακής οστεοπόρωσης.

Η οστεοπόρωση που σχετίζεται με την εγκυμοσύνη και τη γαλουχία είναι μια τόσο σπάνια και εύκολα παραβλέψιμη πάθηση που η διερεύνησή της απαιτεί καλά σχεδιασμένες μελέτες μεγάλης κλίμακας. Επιπλέον, μέχρι σήμερα δεν έχουν καθιερωθεί σταθερά στρατηγικές ελέγχου, διάγνωσης ή διαχείρισης της οστεοπόρωσης που σχετίζεται με την εγκυμοσύνη και τον θηλασμό.

Ο Kasahara και οι συνεργάτες του διεξήγαγαν μια αναδρομική μελέτη κοόρτης χρησιμοποιώντας τη βάση δεδομένων του Japan Medical Data Center για να εντοπίσουν 105.931 ασφαλισμένες γυναίκες με στοιχεία σχετικά με την ημερομηνία τοκετού από τον Ιανουάριο του 2005 έως τον Σεπτέμβριο του 2017. Οι γυναίκες με αυξημένο κίνδυνο για κάταγμα χαμηλής βίας, ηλικίας 18 έως 47 ετών κατηγοριοποιήθηκαν ως η ομάδα προεμμηνοπαυσιακής οστεοπόρωσης. Οι ερευνητές θεώρησαν μια περιοχή κατάγματος για την οποία το OR για κατάγματα που συνέβησαν 5 μήνες πριν έως 12 μήνες μετά τον τοκετό ήταν μεγαλύτερο από 1 ως περιοχή οστεοπόρωσης που σχετίζεται με την εγκυμοσύνη και τον θηλασμό (PLO). Οι γυναίκες με κατάγματα στην περιοχή PLO ταξινομήθηκαν ως ομάδα PLO. Οι ερευνητές συνέκριναν τις γυναίκες με κατάγματα με 500 γυναίκες χωρίς κάταγμα.

Συνολικά, 231 γυναίκες με 237 κατάγματα ανήκαν στην ομάδα της προεμμηνοπαυσιακής οστεοπόρωσης, εκ των οποίων 74 κατάγματα συνέβησαν γύρω από τον τοκετό. Πενήντα έξι γυναίκες με 57 κατάγματα ανήκαν στην ομάδα PLO.

Το συχνότερο κάταγμα στην ομάδα της προεμμηνοπαυσιακής οστεοπόρωσης ήταν το σπονδυλικό κάταγμα (35%), ακολουθούμενο από τα κατάγματα της άπω κερκίδας (28,7%) και του ιερού οστού (21,1%). Το σπονδυλικό κάταγμα ήταν επίσης το συχνότερο κάταγμα στην ομάδα PLO (78,9%), ακολουθούμενο από τα κατάγματα της λεκάνης (17,5%) και του εγγύς μηριαίου (3,5%). Το σπονδυλικό κάταγμα ήταν πιθανό να συμβεί γύρω από τον τοκετό, ενώ τα κατάγματα της άπω κερκίδας και του ιερού οστού δεν ήταν.

Το σπονδυλικό κάταγμα διαγνώστηκε συνήθως λίγους μήνες έως και 1 έτος μετά τον τοκετό. Οι ερευνητές υπολόγισαν τη συχνότητα εμφάνισης του PLO σε 460 ανά 1 εκατομμύριο τοκετούς, η οποία ήταν μεγαλύτερη από τις προηγουμένως αναφερθείσες συχνότητες των τεσσάρων έως οκτώ ανά 1 εκατομμύριο κυήσεις.

Σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου, οι γυναίκες στην ομάδα PLO είχαν μεγαλύτερη ηλικία (P = 0,0082). Επιπλέον, η “απούσα, αραιή και σπάνια έμμηνος ρύση” (OR = 3,8; 95% CI, 1,38-10,5), η “γυναικεία υπογονιμότητα που σχετίζεται με ανωορρηξία” (OR = 2,1; 95% CI, 1,12-3,92) και η “γυναικεία υπογονιμότητα απροσδιόριστη” (OR = 2,02; 95% CI, 1,11-3,68) ήταν συχνότερες μεταξύ των γυναικών στην ομάδα PLO έναντι της ομάδας ελέγχου.

Στην ομάδα PLO, οι γυναίκες με σπονδυλικά κατάγματα είχαν περισσότερες ιατρικές παρεμβάσεις, με τη μεγαλύτερη συχνότητα παρεμβάσεων να εμφανίζεται 1 έως 6 μήνες μετά τον τοκετό. Είκοσι από τις 45 γυναίκες με σπονδυλικά κατάγματα έλαβαν φαρμακοθεραπεία κατά της οστεοπόρωσης. Οι πιο συχνές φαρμακοθεραπείες κατά της οστεοπόρωσης που χορηγήθηκαν ήταν ενεργά ανάλογα της βιταμίνης D, ακολουθούμενα από διφωσφονικά και ασβέστιο.

Συνιστάται μεγαλύτερη προσοχή και κατάλληλες ιατρικές παρεμβάσεις για όλους τους τύπους καταγμάτων σε νεαρές γυναίκες, ώστε να βοηθηθεί η μείωση του κινδύνου κατάγματος στο μέλλον, έγραψαν οι ερευνητές. Επιπλέον, οι πιο έγκαιρες παρεμβάσεις για την ομάδα PLO θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη βελτίωση της διαχείρισης των λανθανουσών ασθενών με προεμμηνοπαυσιακή οστεοπόρωση.

Οι γυναίκες παρουσιάζουν περιστασιακά οστεοπορωτικά κατάγματα σε συνδυασμό με την εγκυμοσύνη ή το θηλασμό, με το 10% έως 20% των καταγμάτων αυτών να συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή νωρίς μετά τον τοκετό και το 80% έως 90% κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Τα συμπιεστικά σπονδυλικά κατάγματα είναι τα πιο συχνά, με δημοσιευμένες αναφορές περιπτώσεων που περιγράφουν τέσσερις έως 12 τέτοιες περιπτώσεις καταγμάτων σε κάθε γυναίκα. Αυτό πιθανώς αντιπροσωπεύει μεροληψία στην αναφορά των χειρότερων περιπτώσεων- πόσο συχνά οι γυναίκες μπορεί να έχουν ένα σπονδυλικό κάταγμα, ή οποιαδήποτε σπονδυλικά κατάγματα, παραμένει αβέβαιο.

Η επίπτωση της οστεοπόρωσης που σχετίζεται με την εγκυμοσύνη και τη γαλουχία εκτιμήθηκε για πρώτη φορά από 837.347 εγκυμοσύνες σε διάστημα 5 ετών στην Ιαπωνία, από τις οποίες 379 γυναίκες, ή 450 ανά εκατομμύριο ή 0,045%, προσήλθαν στο νοσοκομείο εντός 2 ετών από την εγκυμοσύνη λόγω καταγμάτων που πιθανώς σχετίζονται με την οστεοπόρωση. 57 γυναίκες, ή 0,0068% του συνόλου των κυήσεων, είχαν σπονδυλικά κατάγματα συμπίεσης.

Αυτή η νέα μελέτη των Kasahara, et al., ανέλυσε μια βάση δεδομένων διοικητικών απαιτήσεων που αντιπροσωπεύει πάνω από 4 εκατομμύρια άτομα. Από τις 105.931 γυναίκες με γνωστή ημερομηνία τοκετού, 231 παρουσίασαν κατάγματα, εκ των οποίων οι 56 παρουσίασαν κατάγματα μεταξύ 5 μηνών πριν και 12 μηνών μετά τον τοκετό. Αυτό παρείχε μια εκτίμηση της οστεοπόρωσης που σχετίζεται με την εγκυμοσύνη και τον θηλασμό και εμφανίζεται σε 460 ανά εκατομμύριο τοκετούς.

Οι δύο διαφορετικές ιαπωνικές μελέτες συμφωνούν σε μια επίπτωση 450 έως 460 ανά εκατομμύριο κυήσεις- θα ήταν πολύ χρήσιμο να γίνουν τέτοιες αναλύσεις και σε άλλες χώρες.

Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι τα παραπάνω παραμένουν υποτιμημένα. Η οστεοπόρωση που σχετίζεται με την εγκυμοσύνη και τη γαλουχία δεν έχει αναγνωριστεί και δεν έχει αναφερθεί επαρκώς, παρόλο που η οσφυαλγία αναφέρεται συχνά κατά την εγκυμοσύνη. Οι δύο μελέτες βασίστηκαν σε γυναίκες που είχαν κάνει διαγνωστικές ακτινογραφίες σε τοπικό νοσοκομείο. Και ακόμη και όταν γίνονται ακτινογραφίες, φαίνεται να γίνονται με απροθυμία και μετά από σημαντική καθυστέρηση. Μια πρόσφατη διαδικτυακή έρευνα σε 177 γυναίκες (91% λευκές) με αυτοαναφερόμενη οστεοπόρωση λόγω εγκυμοσύνης και γαλουχίας διαπίστωσε μια μέση καθυστέρηση 12 εβδομάδων από την έναρξη του πόνου έως τη διενέργεια διαγνωστικής ακτινογραφίας της σπονδυλικής στήλης. Ο μέσος αριθμός καταγμάτων σε αυτές τις γυναίκες ήταν 4,7, με το 93% να εμφανίζει συμπιεσστικά σπονδυλικά κατάγματα.

Οι γυναίκες που υποφέρουν από πόνο στη μέση τους και δεν κάνουν ποτέ ακτινογραφίες δεν θα αναγνωριστεί ότι έχουν οστεοπόρωση που σχετίζεται με την εγκυμοσύνη και τη γαλουχία.

Πηγή: https://www.healio.com/news/womens-health-ob-gyn/20240627/pregnancy-and-lactationassociated-osteoporosis-incidence-higher-than-previously-reported

Διεύθυνση: Σοφία Κανελλοπούλου, Ενδοκρινολόγος, Λεωφόρος Δημοκρατίας 236, Άγιοι Ανάργυροι.

Τηλέφωνο: 6983379548

Email: s_kanellopoulou@hotmail.com