Close

Πώς οι Ενεργειακά Περιοριστικές Δίαιτες Βελτιώνουν την Καρδιομεταβολική και Ψυχική Υγεία των Εφήβων;

Πώς οι Ενεργειακά Περιοριστικές Δίαιτες Βελτιώνουν την Καρδιομεταβολική και Ψυχική Υγεία των Εφήβων;

Οι δίαιτες διαλείποντος και συνεχούς ενεργειακού περιορισμού βελτίωσαν τα καρδιομεταβολικά μέτρα και μείωσαν τα συμπτώματα της κατάθλιψης και της διαταραγμένης διατροφής μεταξύ εφήβων με παχυσαρκία.

Οι ερευνητές δημοσίευσαν δύο μελέτες από την κλινική δοκιμή Fast Track to Health. Στην παράλληλη ελεγχόμενη τυχαιοποιημένη δοκιμή συμμετείχαν 141 έφηβοι (50,4% αγόρια- διάμεση ηλικία 14,8 έτη- διατεταρτημοριακό εύρος [IQR] 12,9-17,9 έτη) με δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) 30 ή υψηλότερο και τουλάχιστον μία καρδιομεταβολική επιπλοκή.

Όλοι οι συμμετέχοντες πέρασαν τις πρώτες 4 εβδομάδες ακολουθώντας μια δίαιτα πολύ χαμηλών θερμίδων (800 kcal την ημέρα). Όταν έφτασαν στην 5η εβδομάδα, οι ερευνητές ανέθεσαν σε 70 συμμετέχοντες μια δίαιτα συνεχούς ενεργειακού περιορισμού (1.430 έως 1.900 kcal ανά ημέρα με βάση την ηλικία τους) και σε 71 συμμετέχοντες μια δίαιτα διαλείποντος ενεργειακού περιορισμού που περιελάμβανε 3 ημέρες την εβδομάδα πολύ χαμηλής θερμιδικής πρόσληψης (600 έως 700 kcal ανά ημέρα). Οι έφηβοι συνέχισαν τη δίαιτα που τους είχε ανατεθεί για 1 έτος ή έως ότου πετύχαιναν το υπολογιζόμενο υγιές σωματικό βάρος τους.

Καρδιομεταβολικά αποτελέσματα

Οι ερευνητές συνέκριναν καρδιομεταβολικές μετρήσεις για να προσδιορίσουν την αποτελεσματικότητα κάθε δίαιτας. Το πρωταρχικό αποτέλεσμα ήταν η βαθμολογία z του ΔΜΣ. Οι ερευνητές αξιολόγησαν επίσης την αρτηριακή πίεση, τα τριγλυκερίδια, τη χοληστερόλη, τη γλυκόζη και τα επίπεδα ινσουλίνης μεταξύ των συμμετεχόντων. Από το σύνολο των συμμετεχόντων, 97 ολοκλήρωσαν τη μελέτη 52 εβδομάδων, συμπεριλαμβανομένων 43 από την ομάδα της διαλειμματικής νηστείας (IER) και 54 από την ομάδα του συνεχούς ενεργειακού περιορισμού (CER). Οι δύο ομάδες είχαν παρόμοιες αλλαγές στους εκτιμώμενους οριακούς μέσους όρους για τις βαθμολογίες z του ΔΜΣ στο τέλος της μελέτης. Πολλοί συμμετέχοντες και στις δύο ομάδες είδαν μειώσεις στην αρτηριακή πίεση, τη χοληστερόλη, τα τριγλυκερίδια και την ινσουλίνη πλάσματος νηστείας παρ’ όλα αυτα  δεν υπήρξε σημαντική διαφορά μεταξύ των ομάδων, σύμφωνα με τους ερευνητές. Το ποσοστό των συμμετεχόντων με αντίσταση στην ινσουλίνη μειώθηκε κατά τις πρώτες 16 εβδομάδες της μελέτης, αλλά μόνο η ομάδα CER διατήρησε αυτά τα αποτελέσματα στις 52 εβδομάδες. Οι ερευνητές πίστευαν ότι η ομάδα διαλείποντος ενεργειακού περιορισμού θα είχε μεγαλύτερη απώλεια βάρους με βάση την πιλοτική μελέτη που υποδηλώνει ότι στους νέους άρεσαν και θα συνέχιζαν τις ημέρες χαμηλής ενέργειας.

Βελτίωση της ψυχικής υγείας

Μεταξύ της ίδιας ομάδας, οι ερευνητές αξιολόγησαν τα αποτελέσματα της ψυχικής υγείας των συμμετεχόντων. Την εβδομάδα 4, την εβδομάδα 16 και την εβδομάδα 52, εξέτασαν τους συμμετέχοντες για κατάθλιψη χρησιμοποιώντας μια μέθοδο η οποία βαθμολογείται από το 0 έως το 30. Μια βαθμολογία 8 ή υψηλότερη σχετίζεται με συμπτώματα κατάθλιψης.

Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης τους εφήβους για διαταραχή της διατροφής μέσω του Ερωτηματολογίου Εξέτασης Διατροφικών Διαταραχών και της Κλίμακας Αδηφαγίας . Το πρώτο βαθμολογείται από το 0 έως το 6, με όριο το 2,8. Ενώ στο δεύτερο από 18 έως 26 θεωρούνται ήπιες ή μέτριες αδηφαγίες , ενώ μια βαθμολογία 27 ή υψηλότερη σχετίζεται με σοβαρές αδηφαγίες.

Ορισμένες προηγούμενες μελέτες έχουν αναφερθεί στην εμφάνιση διαταραγμένης διατροφής κατά τη διάρκεια παρεμβάσεων διαχείρισης βάρους. Η επίσημη διαδικασία διαλογής και παρακολούθησης μας επέτρεψε να προσδιορίσουμε πόσοι έφηβοι μπορεί να εμφανίζουν αυτά τα συμπτώματα.

Ωστόσο, τα συμπτώματα κατάθλιψης των συμμετεχόντων μειώθηκαν από την εβδομάδα 4 και εξακολουθούσαν να υπάρχουν την εβδομάδα 52. Οι ερευνητές δεν ανέφεραν σημαντική διαφορά μεταξύ των δύο ομάδων. Τα συμπτώματα της διατροφικής διαταραχής μειώθηκαν επίσης. Περίπου οι μισοί από τους συμμετέχοντες ανέφεραν ανεπιθύμητες ενέργειες. Οι πιο συχνές ήταν η λοίμωξη COVID-19 , ασθένεια ή τραυματισμός που δεν σχετίζεται με την παρέμβαση και γαστρεντερικές διαταραχές. Έξι συμμετέχοντες παρουσίασαν οκτώ σοβαρά ανεπιθύμητα συμβάντα, εκ των οποίων τα δύο μπορεί να σχετίζονταν με τη έρευνα ενώ ένας συμμετέχων εμφάνισε πέτρες στη χολή και ένας άλλος διαγνώστηκε με νευρική ανορεξία.

Τέλος, οι κλινικοί γιατροί θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ορισμένοι έφηβοι με παχυσαρκία που αναζητούν διαχείριση του βάρους τους μπορεί επίσης να έχουν συμπτώματα κατάθλιψης ή διαταραγμένης διατροφής, συμπεριλαμβανομένης της αδηφαγίας. Είναι σημαντικό αυτά να αξιολογούνται και να αντιμετωπίζονται στο πλαίσιο της φροντίδας της παχυσαρκίας. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η IER είναι μια αποδεκτή εναλλακτική λύση της CER, η οποία επιτρέπει στους εφήβους περισσότερες επιλογές για την επιδίωξη της απώλειας βάρους.

Πηγή: https://www.healio.com/news/pediatrics/20240913/energy-restrictive-diets-improve-cardiometabolic-mental-health-among-adolescents 

Διεύθυνση: Σοφία Κανελλοπούλου, Ενδοκρινολόγος, Λεωφόρος Δημοκρατίας 236, Άγιοι Ανάργυροι.

Τηλέφωνο: 6983379548

Email: s_kanellopoulou@hotmail.com